2020. január 10.

Szurovecz Kitti - Az egyetlen ismerős arc

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…
Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? 

Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története." 

Szurovecz Kitti eddigi művei mind nagy hatással voltak rám, mégis leginkább ez a kötete, Az egyetlen ismerős arc érintett meg. Volt alkalmam még novemberben részt venni a regény bemutatóján két barátnőmmel: fantasztikus élmény volt, mind az, ahogyan Kitti mesélt a friss könyvéről, mind ahogyan Novodomszky Éva a tökéletes kérdéseket tette fel az írónőnek. Mindezek után alig vártam, hogy nekikezdhessek magának a regénynek, ami végül még többet adott, mint amire számítottam. 
Dorina mindennapjai hét éve ugyanúgy telnek. Mióta minden alvással töltött ideje felér egy emlékezettörléssel, édesapja és nővére alig engedik ki még a közeli parkba is egyedül sétálni, nehogy ne találjon haza. A lány ezt a memóriazavart úgy próbálja kikerülni, hogy naplót vezet, amelybe a nap minden fontos eseményét leírja, hogy aztán az azt követő reggelen újraolvasva a jegyzeteit visszatérhessen a mindennapok forgatagába. Az orvosok nem láttak esélyt a gyógyulásra, de aztán hét év elteltével egy megrázó színdarab sármos színésze reményt ad a Révai családnak: Heltai Nolen az egyetlen ismerős arc másnap reggel Dorka emlékezetében.
Ám a színész nem éppen tökéletes barát-alapanyag, hiszen hivatalos barátnője mellett még számos nőt tart a háremében, legyen az férjes, eljegyzett vagy családanya. Nolen a mérgező életvitelében látszólag tökéletesen érzi magát, mindene megvan, amire valaha is vágyott: hírnév, hivatás és sok nő, akik akkor melegítik ágyát, amikor csak akarja. De az emberek nem nézik ennyire jó szemmel, hogy sportot űz a szeretőtartásból. Ennek köszönhetően kiteszik a szűrét egy színdarabból, ami az utolsó csepp volt a pohárban. A menedzsere választás elé állítja: vagy vége a karrierjének, vagy pedig belemegy egy TV show forgatásába a memóriazavarban szenvedő Dorinával, akinek története Írisz és a sajtósok fülébe is eljutott. Hogyan lehetne jobban pozitív irányba mozdítani egy kicsapongó életet élő herceg imidzsét, mint azzal, hogy segít egy bajbajutott hercegnőn? 

"Az az ember, akivel tiszta lapot kell nyitnod, te magad vagy. És merj érezni! Aki nemet mond a saját érzelmeire, csak fél életet él." 

Majd egy forgatásból több lesz, egy igazi álomutazás a messzi Amerikába, három hét alatt pedig rengeteg minden történhet. Vajon mi rejtőzik Nolen nőcsábász álarca mögött? Egy érző szív? És az együtt töltött idő segít Dorkának, hogy visszakapja elveszett emlékeit? 
A két fiatal életére rátelepszenek a múlt árnyai: az egyikük emlékezni szeretne, a másik pedig felejteni. Dorkának ki kell lépnie a komfortzónáján kívülre, Nolennek meg határokat kell szabnia az életében. Mindehhez egymásra van szükségük, mert nem csupán a sors, vagy a végzet köti össze őket, hanem egy egész élettörténet.
Szurovecz Kitti ezennel is egy rendkívüli utazásra hívott el bennünket, egy igazi, mély, lélektani utazásra, amely egyenesen a szívünkhöz szól. Sokszor csal könnyeket a szemünkbe, vagy éppen mosolyt az arcunkra. Olyan történet, amit egy vonatút alatt elolvas az ember (Budapesttől Münchenig volt egy kis időm), de örökké a gondolataiba férkőzik: hiszen a légies stílus mögött valódi mondanivalók rejlenek. A szerelemről, a ki nem mondott szavakról, a családi támogatás erejéről, az igazi bátorságról, amely a múlttal való szembenézéskor mutatkozik meg, és persze az emlékekről, amik egy részét legszívesebben kitörölnénk a memóriánkból, és amik nélkül viszont nem lennénk azok, akik valójában vagyunk.


"Néha meg kell állni, és várni, hogy a lelked is utolérje a tested."

Borító:
Sok időbe telt mire megbarátkoztam a regény külsejével. Nyomon követtem a borítótervező pályázatot is, sok gyönyörű munka látott napvilágot, és nem értettem, miért nem azok közül került valamelyik nyomtatásba. De most már értem. 
A különös borító neonrózsaszín post-itekből tevődik össze, egy kivételével, amelyik citromsárga színben pompázik. Ezen szerepel az írónő neve és a kötet címe. Egyszerű gondolat, mégis dombornyomással megspékelve egy igazán különleges borítóvá vált. Amikor a kezünkben van a könyv, valódi post-it hatását keltik a megjelenített papírdarabok. A színes esernyő mellett ez a regény másik szimbóluma, hiszen ahogyan azt fentebb említettem, Dorka jegyzeteket készít saját magának az életéről, az előző napok eseményeiről, és ezeket a feljegyzéseket újraolvasva tud ismét bekapcsolódni a világ körforgásába. Így egyrészt kötődik a külső a tartalomhoz, másrészt meg a színei miatt a könyvesboltba belépve biztosan megakad rajta az arra járó figyelme, így könnyedén beédesgeti magát a fülszöveg és a borító párosa az ember szívébe. 

Összességében:
Szurovecz Kitti ismételten egy hatalmas kutatómunkával kezdett neki a legújabb regényének, amelyben nagy szerepet kapnak a rövidtávú memóriazavar nehézségei és egy nárcisztikus személyiség belső, lelki viharai.  
Az egyetlen ismerős arc maga a tündérmesébe csomagolt valóság. A magyar nevek, helyek azt az érzést keltik, hogy ez a történet bármikor és bárhol megtörténhet. Mindenhol vannak dorinák és nolenek, talán ismerünk is ilyen személyeket. Egy naiv lányt és egy önhitt fiút, akik legjobban egymásnak tudnak segíteni.
Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik vágynak mind egy érzelmi, mind egy valóságos kalandra, amely messzi helyekre is elrepít bennünket, amely megpendíti a szívünk húrjait, és egy felejthetetlen élménnyel gazdagít. 

Oldalszám: 300
Kiadó: Athenaeum

Kedvenc karakter: Heltai Nolen
Kedvenc idézeteim: 

"– Reggelente arra ébredni, hogy semmire nem emlékszel az előző napból, a legmagányosabb érzés a földkerekségen."

*

"(…) az élet olyan játék, hogy dobálja a lehetőségeket, ha nem lovagoljuk meg őket, huss, elszállnak."


*

"(...) ezt egyszerűen nem lehet megtenni egy másik érző lénnyel. Hogy csak úgy szó nélkül faképnél hagyod."



8 megjegyzés:

  1. Nolent néha úgy képen tudtam volna törölni.

    VálaszTörlés
  2. Mi ez a hangulat csajszi, csak nem megfertőzött a Witcher? ;)
    Örülök, hogy hozzám hasonlóan szeretted a regényt, annak meg szintén, hogy együtt lehettünk a bemutatóján! ❤

    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon megfertőzööött. :D <3 Imádom.
      Én is nagyon örülök, drágám, szuper élmény és regény volt. <3

      Törlés
  3. Örülök, hogy Neked is ekkora élmény volt Kitti új regénye. És hogy együtt hallgatuk meg a beszélgetést a bemutatón. <3
    A borítóval kapcsolatban nekem is voltak aggályaim, de ugyanakkor az tény, hogy figyelemfelkeltő lett. Azóta megbarátkoztam vele.
    Pusszancs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper közös élmény volt, drága, még sok ilyet! <3

      Törlés
  4. Nagyon frappánsan fogalmaztad meg a gondolataidat, élmény volt végigolvasni ezt a szöveget!
    A könyv alapötlete iszonyú izgalmas, talán majd egyszer elolvasom, de egyelőre sajnos nem tudom beszorítani sehova. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, drága <3 Remélem, majd egyszer, akár a nyugdíjas éveidben sort kerítesz rá. :))

      Törlés