2020. április 9.

Szaszkó Gabriella - Vigyázz rám

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Chris ​Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét.Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még olyan kérdés, amire csak Chris tudhatja a választ?" 

Szaszkó Gabriella trilógiája három személy megrázó lelki tusáját mutatja be. Három könyv. Három karakter. Egyetlen fájdalmas esemény. Mégis minden alkalommal képes újat adni az olvasójának. 
David Pennington és Amy Forester kapcsolata nem úgy alakult, ahogyan abban reménykedtünk. A szakítás megsebezte a férfit, aki nem lát a helyzetből más kiutat, mint a drogok nyújtotta extázist. Egyedül nehezen dolgozza fel a bátyja elvesztését, a régi barátaira nem számíthat, és már Amy sincs a közelében, hogy megfékezze a kicsapongó életét. Egyéjszakás kalandok követik egymást napról-napra, és egyre keményebb drogokhoz nyúl, hogy feledtesse magával a nehézségeket. Chris fájdalmas emlékét, a gyerekkora súlyos képeit, anyja kegyetlen viselkedését, és hogy abban is kudarcot vallott, amiben kiemelkedőnek érezte magát: az írásban. Bár a kokain eleinte segített abban, hogy papírra vesse a gondolatait, hosszú idő óta azonban egy sort sem tudott írni. És mikor a drogos ügyletei, melyeket a nyilvánosság elől erősen próbált rejtegetni, kiderülnek, akkor David választás elé kerül: visszatér a régi, családi közegébe, és elhagyja New York morális fertőjét, vagy a kiadó nem jelenteti meg a további műveit. A férfi így kénytelen lesz összepakolni, hogy aztán az évtizedek óta nem látott, gyerekkori otthonukban töltse kényszerszabadságát, eltávolodva a nagyváros forgatagától. Ugyanakkor az édesanyja továbbra sem változott lelketlen boszorkányból szeretetteljes szülővé, az alkohol és a múlt továbbra is megkeseríti az életét, és ebből segítség nélkül már nem tud kilábalni. Vajon a rég nem látott családi ház segíteni tud Davidnek a továbblépésben? A pszichiáteri felvételek a bátyjáról miként hatnak majd a férfire? Vajon megmagyarázzák teljesen, miért is döntött úgy Chris, hogy véget vet az életének?

"– Rájöttem, hogy nem érezni semmit még rettenetesebb, mint a fájdalom. Mindenki, aki mást mond, az hazudik. Én tudom, milyen üresnek lenni."

A Pennington-testvérek harmadik része még mélyebb kötet lett, mint az ezt megelőzőek. Fantasztikus, ahogyan az írónő felépítette a három részt: mind egy központi elem körül mozog, mégis új perspektívából mutatja be azt, mindeközben a jelen szála továbbra is halad előre, hogy elhozza a várva-várt feloldozást. De vajon beszélhetünk egy ilyen megrázó történet esetében boldog befejezésről? A Maradj velem felvázolja a cselekményt, előtérbe kerül a három főszereplő közti kapcsolat, mely meghatározza az egész trilógiát. A Beszélj hozzám Amy érzelmeit, a Chrishez fűződő múltbéli ill. Davidhez a jelenbeli viszonyát mutatja be. Ezek után a Vigyázz rám a két testvér mély, lelki kötelekét helyezi előtérbe, valamint visszanyúlik a gyökerekig, a fiúk anyjáig, a titkokig, melyeket a sötét családi fészek rejteget a világ elől. Igazi profizmus kell ahhoz, hogy ekkora érzelmi töltettel tudjon egy író megtölteni egy trilógiát, de Szaszkó Gabriellának sikerült mindez. Kozmikus fájdalom és elhagyatottságérzés járja át a regényeket, mely szétszaggatja a lelkünket és empátiát ébreszt a szívünkben. Bár részben ugyanazt a témát dolgozza fel mindhárom kötet, mégis minden alkalommal újabb jelentésréteggel bővült a mondanivalója. Mindemellett a szakmaiság sem elhanyagolható tényezője a trilógiának. A mély tartalmú cselekmény mellett megjelenő pszichiáteri látogatások hitelesen lettek megalkotva, ugyanakkor az írónő megtalálta a kellő egyensúlyt a szakmai terminusok használatában is, így valóságos helyzetet teremtve, de az olvasó mégsem érzi magát teljesen kirekesztve a szakszavak túlzott alkalmazásaitól.
Szaszkó Gabriella stílusa könyvről-könyvre fejlődött, bár már a Maradj velemben is egy kiforrott stílussal találkozhatunk, a Vigyázz rámban még inkább mélyült ez a rendkívüli elegyedése a kínzó emlékeknek és a szeretet különböző megmutatkozásainak. 
Magasra került a léc a Pennington-testvérekkel a Midlife Crisis számára, de alig várom, hogy minél többet olvashassak még az írónőtől! 

"– Attól félek, nem tudom, hogy kell szeretni. Honnan is tudnám, hogyan kell?"

Borító:
A pad motívum végigvonul a regény borítóin. Eleinte egy idilli pár szemléli New York városát, a továbbiakban először egy nő, majd egy férfi. Megragadó már első látásra, ám a köteteket olvasva folyamatos többletjelentéssel töltődnek fel. Meghatározó történet pedig ilyen, igazi szubsztanciával bíró külsőt érdemel. 

Összességében:
Szaszkó Gabriella megszólította a lelkemet a Vigyázz rám minden ólomsúlyú betűjével. Sokkoló, fájdalmas lezárása lett egy mély, lélektani utazásnak. Nehéz volt elengedni végleg a Pennington fivérek kezét, de úgy érzem, megkapták a méltó befejezést, már amennyire ezt a történet engedte. 
Könnyfakasztó, valóságos és lebilincselő történet, mely megtanítja értékelni azt, ami nekünk adatott, mely ösztönöz a küzdésre, még akkor is, ha az egész világ, és látszólag az élet is ellenünk van.
Azoknak ajánlom a Pennington testvérek trilógiáját, akik egy érzelemdús, könnyfakasztó történetre vágynak, mely megmutatja, hogyan jut el az élet sötét oldalára is el a fény. 

Oldalszám: 498
Kiadó: Maxim

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézetem:


"Csak az a baj, hogy a múlt akkor is velünk marad. Mindig ott lesz, akkor is, ha teljesen rá akarjuk zárni az ajtót."

*


"Lassan folyt össze az éjszaka, mint egy impresszionista festmény."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése