2020. november 17.

Sarina Bowen - Keserédes

 HANGULAT                                MOLY                                        2019 

"A ​farmerek energiája tartja mozgásban a földet.
Griffin Shipley cseppet sem számított arra, hogy egy vermonti földút szélén, egy árokban fog összefutni egykori egy (vagy a pontosság kedvéért két-)éjszakás kalandjával. Öt évvel ezelőtt azonban mintha egy másik élete lett volna…Griff huszonhét évesen, nem igazán önszántából került a családi farm élére. Még hatalmas válla is nehezen bírja a terhet: neki kell támogatnia anyját, három testvérét és hangyás nagyapját is. Nincs ideje a lányszövetség egykori tagjára, aki fél áron akarja felvásárolni a termésüket.Vermont sosem szerepelt Audrey Kidder utazási tervei között. Ahogy Griff Shipley sem. De muszáj kapnia egy második esélyt az őt foglalkoztató étteremlánctól. Na, jó, egy ötödik esélyt. És egyetlen beképzelt, szexi, szakállas farmer sem állhat az útjába.Ellenfelei egymásnak. Egészen más dolgokat várnak az élettől. Nagy kár, hogy a kettejük közt levő érzéki feszültség olyan pikáns, mint Audrey szupertitkos barbecue szósz receptje, sőt…
Figyelem! A szöveg pikáns jeleneteket, ínyencségeket és egy gőzölgő, kültéri zuhanyt tartalmaz, valamint bebizonyítja, hogy a farmerek nem röstellik bepiszkolni magukat."

Már a megjelenésekor felkeltette az érdeklődésemet a Keserédes. Az írónő, Sarina Bowen neve nem csengett ismeretlenül, hiszen hallottam már az Elle Kennedyvel közösen írt LMBTQ+ regényéről, a Himről, de egészen idáig nem olvastam még tőle. 

Végül ambivalens érzésekkel csuktam be a regényt.

Egyrészt egy rettentően élvezetes, magával ragadó stílus árad belőle, ami egyszerűen magához láncolja az olvasót, és képes kiszakítani őt a valóságból. A karaktereket is megkedveltem, Griffet és Audreyt valamint a teljes Shipley családot és a farmon élőket. Így hát rátérnék a valódi problémámra: a cselekményre.

Audreynak és Griffinnek öt évre visszanyúló közös múltjuk van. Az együtt töltött éjszaka után viszont külön utakra kellett lépniük.
A lány nem éppen sikeres tanulmányi karriert tudhat magáénak, de sok-sok próbálgatás után ráébredt, mi az, amit a legszívesebben csinál: ez pedig a sütés-főzés. Miután elvégzett egy szakácsképzést, édesanyja lemondott róla és magára hagyta, így Audreynak hamar a saját lábára kellett állnia. Jelenleg pedig egy étteremlánc lóti-futi embere, de meg akarja mutatni, hogy többre is képes a mosogatásnál és a hagymaszeletelésnél. Ám a sors nem állt éppen mellé, apró bakik sorozata követte egymást, végül mégis kap egy utolsó esélyt a cégnél. Beszerző lesz - méghozzá a különböző zöldségekért és gyümölcsökért felel majd, amikből aztán az ínyencségek készülnek a konyhán. Jobb, mintha teljesen kirúgták volna, de így Vermontba kell utaznia, hogy beszéljen a helyi farmerekkel a jó üzlet érdekében. Sosem gondolta volna, hogy épp egyik egyetemista kalandjával fut majd össze, és hogy pont Griffin Shipley fogja őt és az árokba rohant bérelt autóját kihúzni a csávából. 

Griff családjának hatalmas almása van Vermontban, a termesztés mellett pedig almaborral foglalkoznak. A fiú nem hitte volna, hogy viszontlátja fiatalkori szerelmét, Audrey Kiddert, akivel az egyetem után megszakadt a kapcsolata. De mit hoz a sors? Épp a lányt és az árokba rohant autóját kell kimentenie nem messze a birtokuktól. Griff elviszi őt a farmjukra, míg a kocsija kerekeit javítják, de abban biztos, hogy még egy ilyen csinos lánynak sem adja el az almáit alig néhány dollárért. Nem bízik a nagy étteremláncokban, és ez nem most fog megváltozni. Figyelmezteti is a közeli farmereket Audrey érkezésére. A lány azonban hamar beilleszkedik a Shipley családba, főztjével pedig egyenesen leveszi a lábukról a tagjait. Griffből is előtörnek újból a régi érzelmek, ahogyan egyre több időt tölt vele, hiszen Audrey még az egyetemi éveinél is sokkal csinosabb lett. Nehéz ellenállniuk egymásnak, de mindketten tudják, hogy a lány kirendeltsége csak addig tart, míg nyélbe nem üti az üzleteket. Hamarosan vissza kell térnie Bostonba.

"A hétvége tökéletes volt. De végül eljött a hétfő. Mindig eljön."

Sarina Bowen érezhetően inkább a karakterek jellemére helyezte a hangsúlyt, mintsem az izgalmas történetvezetésre. A cselekmény Griff és Audrey ismételt egymásra találásáról és végtelen ágyjeleneteikről szól. Nem éreztem különösebb feszültséget, vagy éppen tetőpontot, konfliktus is alig akadt, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett az írónő a kettejük közötti románcra. Ezt pedig én keveseltem ahhoz, hogy egy igazán jó olvasmányélményként könyveljem el a Keserédest.

Ami viszont pozitív volt a történet - mondhatni - egyhangúsága mellett, az maga a keret. Nem sok NA regény játszódik farmon, Sarina Bowen viszont bemutatta, milyen is egy ilyen önműködő gazdaság élete, minden szépségével és keménységével együtt. Mennyi elkötelezettséget és munkát kíván az, hogy egy gazdaságot fenntartson a család, ehhez pedig mindenkinek bele kell adnia apait-anyait. Nincsenek szabadnapok, mindig van tennivaló és az reggeltől estig. Mégis engem elvarázsolt. Városi lányként nem szívesen költöznék felnőtt koromban sem vidékre, de szerintem mindenkit építene jellemileg, ha kipróbálná néhány hétig, milyen is az élet egy farmon. Főleg így, hogy sokszor leírta az írónő, hogy milyen lenyűgöző a kilátás, és mennyire otthonosan mozgott a szintén városi Audrey Vermontban. 

A két főszereplőben - Griffben és Audreyban azt csodáltam, hogy küzdöttek az álmaikért. Nem adták fel, ha éppen az élet nem úgy hozta, ahogy az szerencsés lett volna. Ám ez elvette a reflektorfényt a történettől. Legjobban a farmon töltött családi jeleneteket élveztem, amikor a hangulat meghitt és igazán idilli volt. A Keserédes azt sugallja, hogy az élet alapjáraton szép, és mindenben meg kell találni azt, ami ilyenné varázsolja. Ez a pozitív mentalitás egészen inspiráló volt végig a könyvben, ám mégsem kárpótolta azt, hogy maga a történet nem vitt véleményem szerint sehova. Több olyan mellékszál is volt, amit szerintem hagyott elúszni az írónő, mint Jude háttere és jövőjének kérdése. Egy idő után már tényleg csak a testi vágyak domináltak ahelyett, hogy fordulatokat és igazán nagy izgalmakat csempészett volna a Keserédes soraiba Sarina Bowen. 

Könnyed volt, lágy, kár lenne tagadni, olvastatta magát, és egyszer csak azt vettem észre, hogy alig maradt már belőle egy kevés. De a várt hatást ennek ellenére nem érte el. Emiatt pedig vegyes érzelmekkel zártam a regényt.

Borító:
A képen a barna szín dominál, mely keveredik az erdő sötétzöldjével, ezzel alkotva tökéletes harmóniát. Hiszen az tagadhatatlanul káprázatos. Az előtérben egy hatalmas izomzattal megáldott férfiember látható - bevallom, az én ízlésvilágomnak ez már túl sok, ez a nem természetesnek ható bicepsz-tricepsz duó. Tény, hogy a farmon megerősödik az ember, hiszen a napi munka megedzi az ottaniakat, valamint a főszereplő, Griff múltjával kapcsolatban azt az információt is tudjuk, hogy régebben amerikai focizott, így természetesen sportos az alkata, de első ránézésre feltűnik, hogy ezt nem a sok szénaboglya-gurigatás okozta. De attól függetlenül, hogy az én esztétikai ízlésemen nem fog a modell csábereje, a borító maga lenyűgöző és tényleg összhangról árulkodik. Nem is beszélve a gyönyörű és jól elhelyezett címről.

Összességében:
A Keserédes egy kikapcsolódást nyújtó, ám közel sem tökéletes regény. Egy egyedi közegbe írt szerelmi egymásra találás, mely tele van szenvedéllyel és erotikával - talán már kicsit túlságosan is. Hiszen elvette a hangsúlyt a cselekményről, amibe emiatt nem került se csavar, se izgalom. Pedig igazán vártam volna.
Ami viszont igencsak pozitív volt, az valóban maga a helyszín, ahová Sarina Bowen helyezte a karaktereit. A farm ilyen szempontból szerintem nagyon egyedi választás volt a részéről, hiszen nem sok általam ismert NA történet játszódik egy vidéki birtokon, hanem előszeretettel választanak a szerzők városi helyszínt a főszereplőik számára.
Azoknak ajánlom a Keserédest, akik szeretik a new adult regényeket, akiket nem rettent el az erotika, és néhányszáz oldal erejéig meg szeretnék tapasztalni, milyen is az élet egy amerikai farmon. 

Oldalszám: 350
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"Mindig is olyan helyen akartam élni, ahol vannak gyümölcsfák!'

*

"Hát… basszus. Veszélyes kombináció voltunk, ő meg én. Kellett volna nekünk is olyan figyelmeztető tábla, mint amilyen a traktoros fészerben lóg a dízeltartályok fölött. VIGYÁZAT! ROBBANÁSVESZÉLY!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése