2022. április 25.

Budai Lotti - Rizsporos hétköznapok 3.

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"A ​Rizsporos hétköznapok-sorozat legújabb kötete a női mindennapok történetének egy újabb oldalát tárja az olvasó elé: az intimitás és a női lét egykori – és akár ma is annak számító – tabutémáit. Ezek között elsősorban olyan kérdéseket boncolgat, amelyek egykor – és ma is – főként a nők fürdőszobatitkainak számítottak: a hajmosás procedúráját vagy épp a szőrtelenítés módjait és történetét. De találkozhatunk olyan problémákkal és kihívásokkal is, amelyekre a régi idők férfijainak éppúgy megoldást kellett találniuk, mint az asszonyoknak. Így bepillantást nyerhetünk a toalett és a fürdés, a tisztálkodás történetébe is… 
Másfelől a könyv lapjain olyan kérdések is bővebb kifejtésre kerülnek, amelyeket a korábbi kötetek, témájuknál fogva, csak érintőlegesen tárgyaltak. Például a női szexualitás átfogóbb története, vagy az ókori bordélyok titkaitól, a rejtélyes viktoriánus népbetegség, „a hisztéria” fogalmán át egészen Freud női testről és lélekről vallott gondolataiig. De olyan „városi legendának” is nyomába eredünk, mint az erényöv mítosza, az első éjszaka joga vagy a misszionáriusok pozitúrájának eredete.  Mindezeken túlmenően pedig e kötet igyekszik a régi idők olyan tabutémáiról is lerántani a leplet, mint a prostitúció és a különböző korok prostituáltjainak élete és nehézségei, a fogamzásgátlás ősrégi eszközei és módszerei, vagy épp a leszbikusság évezredeken át homályba burkolódzó kérdése. E tabu- és intim témák kifejtésével a Rizsporos hétköznapok harmadik kötete egy újabb, kézzelfogható aspektusát világítja meg a mindenkori nők hétköznapjainak. 

A Rizsporos hétköznapok-sorozat kötetei a szerző azonos elnevezésű, több mint 16 000 követőt számláló blogján megjelenő tartalmakat egészítik ki, gondolják újra. Budai Lotti régóta a téma kutatója, aki ismereteit történelmi kalandregényeibe is hitelesen építi be. Írói tehetsége ezekben az albumokban is megmutatkozik, hiszen rendkívül olvasmányos és izgalmas leírásokon keresztül adja át tudását az olvasóknak." 

A Rizsporos hétköznapok albumsorozat elsőként a 18-20. század női ruhatárába enged betekintést, de a második kötet jóval a fodrok és abroncsok alá ás, hogy bemutassa a nők mindenkori helyzetét a különböző korokban és szerepkörökben. De Budai Lotti szándékosan hagyta ki abból a nő mint szerető aspektust, hogy egy teljes alkotáson keresztül szemléltesse a patriarchális társadalomban felfedezhető mély szakadékot, mely a férfi és a nő szexualitása és annak megítélése között tátong.

Az írónő az előszóban felveti a problémát, melyet a kötetben körül fog járni - bemutatja, miért is szükséges a női szexualitásról beszélni. Hiszen a múlt negatív hatásai még ma is érezhetőek. Kétségtelen, hogy tabukat döntögető műről van szó. Budai Lotti rendkívüli nyíltsággal jeleníti meg és vezet bennünket végig azokon a témakörökön, melyek kapcsolódnak a testhez, nemiséghez, vágyakhoz. 

A kettős mérce a férfi és nő között már évezredek óta fennáll. Tekinthetünk bármilyen témát, de a szexualitásnál maradva ez még inkább kiviláglik. Mint napjainkban, úgy egykoron is a női vágy többnyire a szégyen érzetével és pszichológiai vonzatával párosult. Míg a férfi neménél fogva fel volt mentve tettei súlya alól azzal az indokkal, hogy "ők már csak ilyenek", addig ugyanazért egy nőt kivégzéssel is fenyegethettek, jó hírét pedig apró szóbeszéd is tönkretehette egyik pillanatról a másikra. A kiszolgáltatottság az, mellyel a nők helyzetét talán a legjobban meg lehet fogni. Ki vannak téve a férfiak vezette társadalom megítélésének, akik többnyire jól mutató díszként kezelték őket. De visszatérve a szexualitáshoz - miért van, hogy évszázadok óta tart az, hogy egy viszony esetén a férfit övezi az elismerés, hogy sikerült még egy strigulát húzni az ágykeretbe, míg a nőnek nemcsak társadalmi, de sokszor önnönmaga megvetésével is számolnia kell. Egy kaland a férfinek glória, a nőnek meg kereszt? Meddig lehet elmenni az erősebbik nem védelmezésében azzal az egyszerű kijelentéssel, hogy ők ilyenek?

"A mai nő saját szexualitásához való viszonyát ugyanis három fogalom ragadja meg leginkább. Ezek: a szégyen, az ismerethiány és a bagatellizálás. . ."

Budai Lotti nem ismer tabukat. Minden kérdésünkre megadja a választ. Olyan perspektívából állít korrajzot, melyből eddig még nem tekintettük az elmúlt évszázadokat. A kötet első része az Így élveztek ők címet viseli, mely a női orgazmus köré épül, és azon vezeti végig az olvasót, hogy a női vágyak milyen szerepet kaptak a szexualitás során, és milyen tanácsok illetve hiedelmek keringtek ezzel kapcsolatban. A Tabuk nélkül fejezet a nyugati ember szokásvilágát tárja fel, többek között a szüzesség témakörét mutatja be igazán mély alapossággal, de a prostitúció kialakulásáról és a törvénytelen gyerekek sorsáról is beszél. A Tabusított női test a testrészeken vonul végig, és azt járja körül az írónő, hogy fizikai és biológiai folyamatok hogyan hatnak egy nő szexualitására, mint menstruáció, intimhigiénia. 

A Rizsporos hétköznapok 3. nem csupán informatív, de szemléletes is. Nem telik el úgy oldal, hogy ne találkozzunk festménnyel, képpel, grafikával, melyek teljessé varázsolják az album olvasásának élményét. Korszakalkotó remekmű, mely elkápráztat és tanít egyszerre.

Borító:
A színpompás első és második kötethez képest ez a harmadik borúsabb árnyalatokban mutatkozik. A domináns színe a szürke, mely átjárja a képet. A lány testét alig fedi egy vékony lepel, a tekintete pedig megalázottságról árulkodik. A borító teljes mértékben felfedi azt, amiről a tartalom szól. Hiszen a Rizsporos hétköznapok 3. kötete közel sem egy cukormázas történet, hanem maga a valóság az, aminek Budai Lotti hangot adott.

Összességében:
A Rizsporos hétköznapok albumsorozat a nőket különböző aspektusokból világítja meg. A harmadik kötet arról szól, miként is élték meg a nők az elmúlt évszázadokban a szexuális vágyaikat, amit vallási, társadalmi keretek szabályoztak. Számos olyan kérdéskört pendít meg Budai Lotti, mely még ma is érvényes, hiszen a férfi és a női nem között felhúzott kettős mérce az idő múlásával, az emancipáció korában sem tűnt el. Emiatt a rendkívüli aktualitása miatt is fontos olvasmány mindenki számára.
Informatív, mélyenszántó, összművészeti alkotás, mely bemutatja, hogyan éltek a nők egykoron. Olyan tabukról számol be, melyeket nem elhallgatni, hanem amikről kötetlenül beszélni kéne. Budai Lotti egy lépést tesz ezen cél felé, és a maga szofisztikált stílusában a legnagyobb tabutémák falait is ledönti.

Mindenkinek ajánlom, akit érdekel titkok nélkül a nőiség minden oldala.

Oldalszám: 150
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"[...] ha egy hölgyet hisztériával diagnosztizáltak, akkor rokonai, barátai, férje rögtön körültekintően és gyöngéden kezdtek bánni vele, ő maga néhány napig felmentést kapott a hétköznapok szabályozott rendje alól, esetleg szanatóriumba is vonult. Ha úgy tetszik, ez volt a korabeli hölgyek cicanaci-mozi-jégkrém estje..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése