2021. július 27.

Budai Lotti - Rizsporos hétköznapok 2.

 HANGULAT                                MOLY                                        2020

"A ​Rizsporos hétköznapok első részében

a 18-19. századi dámák budoárjait és szalonjait jártuk be, divat- és sminktitkaik után kutatva. Ebben a kötetben egyfelől annak a kérdésnek járunk utána, hogy a modern kor találmányai és vívmányai előtt miféle megoldásokat és praktikákat ötlöttek ki a történelmi idők asszonyai a mindennapjaik kisebb-nagyobb problémáira. Ily módon fény derül például arra, miként oldották meg a nők annak idején azokat a bizonyos „nehéz napokat”, hogyan mostak és szárítottak hajat a szintetikus samponok és a hajszárítók megjelenése előtt, de megtudhatjuk azt is, miként zajlott a középkorban egy nagymosás. Másrészt a nők, női lét örömeit, fájdalmait és kihívásait is kitárgyaljuk ebben a gazdagon illusztrált kiadványban. Jegyesség és gyermekszülés, házasság és özvegység témája is napirendre kerül, de olyan érdekességeket is érintünk, miként viszonyultak egykor a „szingliség”-hez, de boncolgatunk olyan, egykoron gondosan titkolt kérdéseket is, mint a fogamzásgátlás vagy épp a leszbikus szerelem. 

Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok elnevezésű blogját tízezrek olvassák, és a blog Facebook-oldalát több mint 12 000-en követik nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása ez az impozáns, szemet gyönyörködtető kiadvány, amely már a sorozat második kötete. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei a garancia, hogy ezt a témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé."

A Rizsporos hétköznapok egy albumsorozattá nőtte ki magát. Az első rész a 18-20. századi divatvilágba kalauzol el bennünket, bemutatja annak rejtett zugait, és közben rámutat olyan elemekre és kapcsolódási pontokra a történelem alakulásában, amikre magunktól nem figyeltünk volna fel. Ez a második kötet azonban kilép a fodrok és a loknis hajkoronák mögül, és egy mellbevágóan fontos témát elemez rendkívüli alapossággal - ez pedig a nők helyzete a múltban és jelenben. 

Először olvashatunk arról, hogy miért is tartja fontosnak az írónő azt, hogy erről a témáról beszéljen, az album célját is kitűzi, egyfajta segédletet, megközelítési módot ad annak olvasatához, és előretekint a jövőre is, hogy mivel találkozhatunk majd az ősszel érkező harmadik Rizsporos hétköznapok kötetben. Mindezek után állomásonként megy végig egy nő életén, közben bemutatva szerepköreit, így eljutunk a lánygyermektől az édesanyáig. Budai Lotti rámutat, hogy a nők évezreden keresztül az élet minden területén hátránnyal indultak, kezdve már az élethez való joggal. Az antikvitás ideálja a harcra képes, egészséges férfiember, így a lánygyerekek élete és annak értéke sok ideig az édesapjának a kezében volt. Ugyan teltek az évszázadok, de egy nőnek továbbra is teljes életében a másik nemtől függően kellett élnie. Lotti górcső alá veszi a házasságok különböző válfajait - azok előnyeit, hátrányait is felsorakoztatja, hiszen tudjuk, hogy nem minden fekete-fehér az életben. Ám ha a régmúlt időkre gondolunk, nem gyakran jut eszünkbe feltenni a kérdést: Mi a sorsa az olyan nőnek, aki egész életében nem talál párt magának? Egy patriarchális társadalom hogyan viszonyul a szingli nőkhöz? Az írónő az ilyen, kevésbé populáris kérdéseket is megválaszolja, rendkívüli alapossággal körbejárja, így teljes és hű korképet kapunk az elmúlt évszázadokról a női nem oldaláról megvilágítva. 

Nem kevés kutatómunka előzhette meg az album összeállítását, ezt a rengeteg hivatkozás is alátámasztja. Budai Lotti nagy nevű auktoritásokra hivatkozva szemlélteti a nők helyzetét a különböző időszakokban - mint Arisztotelész, Platón, Luther, Erasmus vagy Rousseau. Nem beszélve a számos illusztrációról, amit a kötetben találhatunk. Bármerre lapozunk, gyönyörű képek jönnek velünk szembe - festmény, fénykép, dokumentáció -, melyek alátámasztják és szemléletesebbé teszik a leírtakat. 

A Rizsporos hétköznapok széria egy összművészeti alkotás, melyben szerepet kap a múlt verbális és nonverbális megőrzése. Hiszen mindamellett, hogy illusztrációk teszik szemléletesebbé a legkülönbözőbb témákat, melyeket Budai Lotti körüljár, nem mehetek el amellett szótlanul, hogy milyen érzékletesen mutatja be a szavak erejével a különböző korokat, hogyan idézi meg azokat. Bámulatos szókincsével az írónő igazi időgépet alkotott ezzel az albummal, melynek segítségével nyomon követhetjük a nők sorsának alakulását a kezdetektől napjainkig. Ennek alapja pedig nem kevés küzdés és még több erő és bátorság. A téma kapcsán megszokott sarokkövek és az általánosítás alá ás az írónő, hogy minél érzékletesebben és szemléletesebben tudja bemutatni, hogyan is kellett a nőknek helytállni számos feladatkörökben egyszerre, az emancipáció rögös útját, miként és hogyan jutott el az emberiség a mai arculatához. Rendkívül érdekes, informatív, színes olvasmány, amit minden nőnek, de akár férfinak is érdemes a kezébe vennie. 

A legvégén pedig egy nagyon érzékeny témát mutat be a téma kapcsán - mégpedig a nemi erőszak kérdéskörét, és hogy az hogyan volt jelen az egyes korokban, valamint az egyes társadalmak hogyan kezelték, miként viszonyultak hozzá. A válasz pedig engem meghökkentett. Budai Lotti visszamegy az európai kultúra alapköveiig, amikor is szinte elfogadott volt a nemi erőszak, sőt státuszszimbólumként is funkcionált, és a győzelem jele volt a háborúk idején. Ez a kemény téma átvezetőként is tekinthető a következő, harmadik Rizsporos hétköznapok kötethez, melyben az írónő a különböző korok hölgyeinek hálószobatitkait veszi górcső alá. 

Az album utolsó felütéséről szinte üvölt a ma élő nők problémája is. Budai Lotti így végigvezeti minden koron a nőiség kérdést - jogrendszeren, normákon keresztül. Egyszerre informatív és rendkívül irodalmi illetve művészi. 

Borító:
Az első kötet világos árnyalataival ellentétben, most a színek kontrasztja jelenik meg a borítón. A sötét háttérből kiemelkedik a fehér kádon ülő lány fehér ruhában és kezében egy gyertyatartóval. Ami különösen tetszik, az a cím cirádás, mégis letisztult betűtípusa, valamint a sárga szín megjelenése, ami színesíti a képet.

Összességében:
A Rizsporos hétköznapok albumsorozatban Budai Lotti egy egészen újfajta módon közelít meg fontos, női témákat. Egyrészt olyan oldalról világítja meg a múlt eseményeit, amelyre eddig nem volt még rálátásunk. Másfelől pedig egy összművészeti munkát jelenít meg, melynek szerves eleme a képzőművészet, fotográfia, az irodalom, a filozófia, ám egyik sem megy a többi rovására, sokkal inkább nagyszerűen kiegészítik egymást az albumban. Amit nem lehet elmondani szavakkal, arra ott vannak a vizuális elemek, ám a leírás nagyban segít tájékozódnunk a térben és időben. 
Meghökkentő, de szívet-lelket gyönyörködtető alkotás!
Ezennel Budai Lotti az abroncsos szoknyák és hatalmas hajkoronák mögé pillantva bemutatja az olvasóinak az egyes korok nehézségeit női szemszögből: Milyen megkülönböztetések érték a múlt nőit? Hogyan élték a mindennapjaikat az elmúlt évszázadban az asszonyok, lányok? Milyen hatások érzékelhetőek a mai napig is? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk a könyvből, mely elgondolkodtat és színesíti az olvasmányélményeinket.

Oldalszám: 172
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézetem:

"Galilei 1610-ben felfedez a Jupiter négy holdjából hármat, Newton 1678-ban leírja a tömegvonzás törvényét, Watt 1765-ben bemutatja az első munkát végző gőzgépet. Férfi tudósok, filozófusok, orvosok, megfigyelnek, mérnek, számítanak, felfedeznek, mindenhez tudományos alapon közelítenek, de ha a női testről, szexualitásról van szó… Akkor visszatérünk egy kuruzsló szintjére kóborló méhekkel, a heréket imitáló petefészkekkel, tyúkokkal, tojásokkal és mindenféle rejtélyes kipárolgásokkal, gőzökkel és gázokkal, amik oly kiszámíthatatlanná és gyöngévé teszik a szegény nőket."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése