2021. augusztus 5.

Anna Todd - Mielőtt

 HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Anna Todd fanfiction regényét már egymilliárdan olvasták online, és világszerte elbűvölte a rajongókat. 

A Mielőttben megismerhetjük Hardin Scott Tessa előtti életét, megtudhatjuk, mi történt a Miutánt követően, és még több bepillantást nyerhetünk a viharos #Hessa románcba. A Cosmopolitan „generációja legkiemelkedőbb irodalmi jelenségé”-nek nevezte Anna Toddot. A That’s Normal internetes portál pedig egyenesen ezt írja: „Hardin és Tessa a modern idők Mr Darcyja és Lizzy Bennetje.” Adjuk át magunkat az igaz szerelem magával ragadó, fergeteges erejének.
MIELŐTT Hardin találkozott Tessával, olyan volt, mint egy tomboló vihar.
MIKÖZBEN az első pillanatokat töltötték együtt, Hardin rájött, hogy meg kell tartania magának a lányt, mert az élete múlik rajta.
MIUTÁN egymáséi lettek, a világ már sosem lesz olyan, mint volt.
Hardin és Tessa drámai szerelme egy örvény, mely mindenkit magával rántott, aki körülöttük volt. Most ezek a szereplők is hangot kapnak, és újra felbukkannak az eredeti MIUTÁN-regények eseményei előtt, közben és azokat követően. A regényben megismerjük Hardin beszámolóját az első találkozásokról Tessával, és ez meg fogja változtatni az eddigi véleményünket a komor fiúról és az angyalról, aki szereti őt."

Ezt a kötetet már a magyar fordítás megjelenése előtt volt alkalmam olvasni eredeti nyelven - ez volt az első komolyabb angol nyelvű olvasmányom, és egyszerűen imádtam. Most Dorka barátnőm ismerkedett meg a Miután-sorozat csodájával, így csatlakoztam hozzá egy záróakkord erejéig, és újra visszacsöppentem Hardin és Tessa keserédes románcába. 

A Mielőtt bemutatja Hardin életét egészen kiskorától kezdve, a szemünk előtt cseperedik fel fejezetről fejezetre, és látjuk, hogyan keveredik rossz társaságba, hogyan válik azzá a kemény, sokszor agresszív fiatallá, akivel a Miután elején találkozhatunk. Ám az ő életébe is elérkezett a lány, aki felforgatta az addigi világát, megváltoztatta azt, hiszen a fiú jobb emberré akart válni érte. Mesés jellegű bevezetésekkel indít minden fejezet, és számba veszi a Miután legmeghatározóbb pontjait, hogy bemutathassa Hardin szemszögéből is azokat. A Mielőtt gyönyörűen elénk tárja azt a fejlődéstörténetet, amiről a fiú esetében beszélhetünk. Szemtanúi lehetünk annak, hogyan szeret bele Hardin az akaratán kívül Tessába - hogyan veszi le őt a lábáról az, hogy más, mint a többi lány a társaságában. Neki céljai vannak, tervei, gyámoltalan abban a pokoli világban, amibe belekényszerült. Hardin pedig meg akarja védeni őt, ám olykor nem a legjobb módon mutatja ezt ki. 

"Tessa egyike azon bosszantó embereknek, akik a szarból is aranyat csinálnak. Igazából ezt tette velem is."

A Mielőtt lényegében összefoglalója annak az ívnek, honnan hova halad a Miután sorozat története négy kötet alatt, és kiemeli a fontosabb momentumokat, pontokat, ahol az élet jellembeli fejlődést okozott - főként Hardinra koncentrálva. Ahogyan azt Dorka csodálatosan megfogalmazta: A fiú kezdetben a szexualitást használja szeretetének kimutatására. Tisztában van az érzelmeivel, mégsem tudja őket kellőképpen kifejezni, ezért a szerelmét a szexen keresztül méri. Ebből pedig félreértések születnek, és sokszor tárgyiasítja magát a szerelmet és a szerelmét is. Tessa kevésbé hangsúlyos szerepet kap ebben a kiegészítő kötetben, de az ő fejlődése is szemmel látható a Mielőtt vonalán is. A szelíd, oltalomra szoruló lányból egy igazi nővé válik, aki képes hallatni a hangját, nem zárkózik el a konfliktusoktól, hanem vállalja a harcot. 

A kötet különlegessége abban rejlik, hogy több mellékszereplőt is megszólaltat, így mindnyájukról egy teljesebb képet kaphatunk. Molly, Steph, Zed mellett Christian Vance, Smith és Kimberly is színesítik a történetet, és olyan oldalukról ismerhetjük meg őket, mellyel eddig a Miután sorozatban nem találkozhattunk. Ugyanakkor nemcsak ebből az irányból fontos az, hogy az ő szemszögük is teret kapott a Mielőttben, hanem általuk Hardin jellemvonásai is sokkal inkább kitisztázódtak. Immár nemcsak Tessa rózsaszín ködén keresztül, hanem a fiú körül élők által is építette az írónő a brit tetovált rosszfiú személyiségét. Egyedi, különleges lépés, de mindenképp megkoronázta a Miután sorozatot. És ezért ajánlom az olvasóknak ezt a részt kiegészítésül - ugyan a cselekmény nem halad nagy léptekben előre, a fókusz sokkal inkább a karaktereken és a múlton van, mégis rengeteg plusz információt ad nekünk, amellyel együtt teljes az After-élmény

Borító:
Én nagyon szeretem az eredeti borítót - tetszik a sárga színe, a fények játéka, de a magyar külső kékje is rögtön elrabolta a szívemet. Valójában jobban illik a sorozat többi kötetéhez, hiszen azokon is megjelenik a felhő motívum, ami az eredeti Mielőttről hiányzik. 

Összességében:
A Mielőtt ugyan kiegészítő kötet, de szerintem fontos eleme a Miután-sorozatnak. Hardin jelleme, személyisége talán itt világlik ki teljesen, új oldalairól is megismerhetjük mind a történetet, mind pedig a férfi főhősünket. Anna Todd bemutatja a Miután történéseit az ő szemszögéből, olvashatunk arról, mit érzett, amikor először meglátta Tessát, és hogyan vált az egyetem ügyeletes rosszfiújából érző szívű fiatal.
Közel sem tökéletes, mégis egy olyan könyvsorozat, amit bármikor elő tudok venni. Mert kikapcsolja a világ zajait, teljesen magába szippant, képes megérinteni a szívemet és a lelkemet. 

Aki egy ilyen történetre vágyik, egy romantikus, egyetemista történetre, ahol mindig történik valami, akkor a Miután egy tökéletes választás. 

Oldalszám: 312
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Hardin Scott
Kedvenc idézeteim:

"Néha meg akarok feledkezni a körülöttem lévő világról, és csak a zene meg az olvasás tud kikapcsolni. Mindenkinek megvan a maga bogara, és nekem ez a kettő."

*

"Boldog volt… Végre megtudta, mit jelent ez a szó."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése