2021. július 13.

Marissa Meyer - Cress

 HANGULAT                                MOLY                                        2020

"Még a jövőben is akadnak bajba jutott hölgyek… (Mert néha még a legerősebbeket is meg kell menteni…) 

Cress mindent kockára tett azért, hogy figyelmeztesse Cindert Levana királynő gonosz tervére; még úgy is, hogy gyerekkora óta egy műholdba zárva él, netmonitorok társaságában. A rengeteg képernyő előtt töltött idő alatt Cress zseniális hackerré vált. Csakhogy parancs érkezett Levanától, hogy keresse meg Cindert és az ő jóképű tettestársát. Amikor Cinder, Thorne kapitány, Scarlet és Farkas Cress kiszabadítására irányuló merész küldetése félresiklik, a csapat szétválik. Cress végre kiszabadul, ám ezért súlyos árat kell fizetnie. Mindeközben Levana királynőt semmi sem állíthatja meg abban, hogy feleségül menjen Kai császárhoz. Lehet, hogy Cress, Scarlet és Cinder nem önként vállalkozott arra, hogy megmentse a világot, de talán egyedül ők képesek rá. Vajon megtalálják a kiutat a legreménytelenebb helyzetekből?"

A sorozat eddigi kötetei, a Cinder és a Scarlet magasra tették a mércét a Cress számára, de szerintem nemcsak megugrotta, de túlteljesítette az elvárásokat ez a regény. Marissa Meyer egy újabb mesével színesítette az eddigi csavaros történetet - méghozzá Rapunzel, a toronyba zárt hercegnő életével.

Cress egy képességek nélkül született holdlakó, azaz kagyló. A hozzá hasonlóaknak a Lunán csupán egy sors jár, mégpedig a halál, ám ő mégis túlélte a mészárlást. Ugyan elszakították a családjától, Sybil, Levana királynő jobbkeze megmentette az életét, hiszen hasznukra is válhat a lány, aki képes minden hálózatot feltörni. Cresst mindenkitől elzárva egy műholdon tartják fogva, távol a Földtől és az emberektől. Senki nem tudja, hogy létezik, ám ő mindenkit nyomon követ az izolációból. Legfőképpen Carswell Thorne kapitányt, aki Cinderrel együtt megszökött a börtönből. 

A lány megunta, hogy tétlenül, elzárva él, és úgy dönt, segít Cinderéknek, akik igyekeznek kiszabadítani a Cresst a fogságból. Ám a mentőakció rosszul sül el. A csapat egyik fele a holdlakók karmai között végzi, míg a másik Afrika tikkasztó hőségében, a sivatag kellős közepén találja magát. Ám senki sem úszta meg az esetet sértetlenül. A fiataloknak ismét a túlélésért kell küzdeniük, hiszen a semmi közepén a szomjúság veszélye fenyegeti őket. De lehet, hogy a sivatag nem is olyan lakatlan, mint azt gondolták volna? 

Eközben Új Pekingben császári esküvőre készülnek. Levana királynő a császárnői rangért cserébe megígéri, hogy felhagy a Földre irányuló támadásokkal és visszavezényli a katonáit a Lunára. A háború nem tör ki. De mennyire lehet adni egy hataloméhes királynő szavára? 

"Talán tényleg nincs sors. Talán csak lehetőségek adódnak, és rajtunk múlik, kihasználjuk-e őket."

Ez a kötet nem kevesebb izgalmat tartogat számunkra, mint a Cinder és a Scarlet. Egyszerre több helyszín tárul fel, több különböző ellenféllel kell dacolniuk a főhősöknek, és mindig akadnak felfedésre váró titkok, melyekre abszolút nem számít az olvasó, és teljességgel gyomorszájon vágja őt az igazság. Cress szála tovább színesíti az amúgy is eléggé különleges történetet. A lány rendkívüli jellem - ízig-vérig romantikus alkat, egyfelől egy bajba jutott, megmentésre váró hercegnő, másfelől viszont egy igazi hacker, aki egy technológiailag igen fejlett univerzumban kulcsfontosságú szereplő lehet. Carswell Thorne ebben a kötetben megmutatja, hogy a hírneve ellenére igenis lovagias figura, és ugyan a Scarletben többnyire nem tudtam igazán szerepkört tulajdonítani neki, de örülök, hogy a Cressben megtalálta a helyét ebben a disztópikus sci-fi univerzumban. A fiatal pilóta megismerteti a kiszabadított fogolylányt a földi világgal, megtanítja a túlélés törvényeire, segíti az útján, ami olykor kemény megpróbáltatásokon visz keresztül, és amelyen veszteségek sokaságával kell szembenézniük a szereplőknek.

Megvan az a pillanat, amikor egy különleges univerzumba csöppenve úgy érzed, hazataláltál? Amikor a történet egyszerűen olyannyira beszippant, annyira magadénak érzed minden betűjét, hogy nem is akarsz kiszakadni belőle? Amikor akkor sem tudod elengedni a regény cselekményét és a főhősöket, amikor éppen nem olvasol? Bennem pont ezek zajlottak le a Cress olvasásakor. Imádtam minden szavát, a világot, a szereplőket, akiket Marissa Meyer megalkotott. Mindannyiuk sorsát a szívemen viseltem, és alig akartam elengedni őket. Kíváncsian várom, vajon milyen befejezést szánt az írónő a sorozatnak, és hogyan szövődik bele a történetszálba Winter hercegnő, vagyis Hófehérke.

Borító:
Témába illően a borító most a legújabb főszereplőre és egyben címszereplőre utal: Cressre. A lány hosszú hajáról ismeretes, így a képen is egy szalagokkal díszített, igazi hajzuhatag látszik. Egyszerű, de szemet gyönyörködtető munka.

Összességében:
A Holdbéli krónikák az egyik kedvenc könyvsorozatommá vált. A különböző meseátiratok, melyek az alapját képzik a történetnek, rögtön elrabolta a szívemet - és ehhez párosult a disztópikus világ, melyet Marissa Meyer megalkotott. 
A Cress megannyi fordulatot és titkot tartogatott számunkra, és alig vártam, hogy mindre fény derüljön. Könnyed volt, mégis erős sodrású, hiszen rögtön magával ragadott, és nem is akart elengedni egészen a végéig. 

Nincs mese, immáron hivatalosan is a rabja lettem a Holdbéli krónikák sorozatnak! De nem bánom, sőt, alig várom, hogy a zárókötet is a kezembe vehessem, és meglássam, mit tartogat az írónő a négy hercegnő számára. Abban biztos vagyok, hogy abban sem fogunk unatkozni!

Azoknak ajánlom ezt a könyvsorozatot, akik kíváncsiak egy egyedien megalkotott, különleges univerzumra, egy fantasy-történetre hercegnőkről, akik kiléptek a saját kis meséjükből, hogy elvarázsolhassanak bennünket egy lenyűgöző történet keretein belül. Ha egy könyves, kitalált világ válhat egy olvasói otthonná, menedékké, akkor az biztosan a Holdbéli krónikák lesz. 

Oldalszám: 600
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Carswell Thorne
Kedvenc idézeteim:

"– Kapitány – mormolta –, azt hiszem, szerelmes vagyok beléd.
Thorne szemöldöke a magasba szaladt. Cress hat szívverést számolt, mire a fiú hirtelen felnevetett.
– Ne mondd, hogy két teljes napodba telt rájönni erre! Kezdem elveszíteni a varázsomat."

*

"– A szemed? – kérdezte.
– Állítólag gyönyörű, de majd te megmondod!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése