2022. szeptember 12.

Anne L. Green - Keserűen édes

HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Mielőtt ​Alyssa megismerte volna Axelt, rég beletörődött, hogy már soha nem tapasztalja meg, milyen érzés, ha valakiért ég a vágytól. A férfi felbukkanása azonban minden szempontból a feje tetejére állította az életét. Alyssa szándéka ellenére is a fiatal férfiba kapaszkodik, habár jól tudja, az érzés, amit egymás iránt táplálnak, sosem teljesedhet ki, mégis együtt szállnak harcba az élet csapásaival. Egy olyan utazásra indulnak, amelynek a végén remélik, hogy megtalálják a rég vágyott boldogságot és a feloldozást. Az út végén azonban Alyssa mégis kénytelen meghozni a végzetes döntést, mert úgy gondolja, kapcsolatuk hamar elvérezne a társadalmi elvárásoktól terhelt világban, így a józan eszére hallgatva szakít a fülig szerelmes orvossal. Vajon mások kívánalmai vagy saját érzelmeik fognak nyerni ebben a kilátástalannak tűnő harcban? 

Anne L. Green legújabb sorozatának második, befejező kötete, a Keserűen édes egy életszagú, őszinte és drámai történet egy olyan szerelemről, amely által bizonyosságot nyerünk, hogy két ember belső órája járhat egyformán a korkülönbség ellenére is. Az írónő a tőle megszokott hihetetlen csavarok és izgalmak során mutatja be, hogy a boldogsághoz nem a földön eltöltött évek száma a kulcs, a szerelem ugyanis minden szempontból kortalan."

Anne L. Green számtalanszor bizonyította már, milyen nagyszerű írónő. A történetei egytől egyig lebilincselik az olvasót, aki egy igazi külső-belső utazáson vesz részt minden egyes kötetben. Amerika folyamatosan pörgő, eseménydús városai valamint Olaszország, Toszkána mesés vidékei után az írónő Franciaország tájaival ismertet meg bennünket, ahol a harmadik generációs Cross-fiú talál igaz szerelemre. Ám a Perzselő románc Provence-ban duológiából kiderül, hogy annak az ösvénye igencsak kacskaringós és akadályokkal teli.

Alyssa és Axel kapcsolata szembemegy a társadalmi konvenciókkal. Az életük folyamatos küzdés, hogy megmutassák a világnak, hogy ami közöttük van, az igaz és valódi, ugyanakkor önmagukkal is folyamatosan perben állnak: Vajon mindez helyes is? Alyssa papírforma alapján férjnél van, Axel pedig még csak egyetemista, ráadásul az élete egy másik országhoz köti. Ám mégis valami megfoghatatlan kötelék van köztük. A legnagyobb szükségben találnak a másikra, és a szakadék széléről húzzák vissza egymást. 

Mindkét szereplő közelről tapasztalja meg a gyász fájdalmát és a kívülállóság magányát. Alyssa a kislányát vesztette el évekkel ezelőtt, Axel pedig a legjobb barátját egy tragédia során. Nemcsak a testi vonzalom, hanem a lelki összhang is megvan közöttük, mely egy igazán új élmény mindkettejük számára. Hiába a sok múltbéli teher, ha találsz valakit, akivel megoszthatod őket, már nem is olyan elviselhetetlenül nehéz a súlyuk. 

"Hiszem, ha az ember szerelembe esik, az érzelmek felülírják a társadalmi elvárásokat, és teljes lesz a boldogság. Semmi sem lehetetlen!"

A Keserűen édesben a két főszereplő a nyakába veszi a világot, és úgy döntenek, adnak esélyt maguknak, a közös jövőnek. Alyssa a múltban bezárt madárként élt egy aranykalitkában, melynek Axel nyitotta ki az ajtaját, majd biztatta őt szárnyalásra. A nő mit sem sejt, mennyi kulturális kinccsel van körülvéve, és a szabadság ízét Franciaország finomságaival együtt kóstolja meg. Anne L. Green igazi gasztrotúrát tart nekünk, és szenvedéllyel kalauzol el bennünket az ízek birodalmába Alyssa és Axel történetén keresztül. Imádom, hogy az írónő ilyen intenzitással képes bemutatni a különböző világszemléleteket, kultúrákat - a regény minden betűjén érződik, mennyire rabul ejtette őt magát is a francia életstílus. 

Különösen tetszett, hogy régi szereplők tértek vissza - ugyan a korábbitól eltérő szerepben. Az Elvarratlan szálak Ariája és Aidene immár féltőn óvó szülőkként jelennek meg a kötetben, míg Ian Bryton menő nagybácsiként. 

Ám a szerelem és a lélektani mondanivalók mellett szerepet kap a történetben az izgalom és a bosszú. Sosem lehet tudni, mit tartogat a következő oldal, hiszen a veszély folyamatosan a szereplők mögött ólálkodik, bármerre járnak.

Borító:
A Keserűen édes borítója az Egyszerűen bonyolulthoz hasonló, harmonikus világot idéz meg. A levendulamező ismét az alapját képezi a képnek, ám az első kötethez képest fordult a felállás: az előtérbe Axel személyét megtestesítő férfi került, míg Alyssa - immár arccal - a háttérbe szorult. Árad a borítóról a légiesség és a báj, ám mi már tudjuk, hogy a tartalom ezek mellett mély mondanivalóval is bírnak.

Összességében:
A Keserűen édes teljesen új perspektívába emeli az emberi kapcsolatokat, és eltörli a társadalom fals konvencióit. Alyssa és Axel története olyan szerelmet ábrázol, melyet az emberek megbélyegeznek és elítélnek, mégis valódi és igaz minden betűje. Anne L. Green rámutat, hogy az érzelmeket nem lehet számokba sűríteni, és a szenvedély akkor is ránk találhat, amikor már végleg lemondtunk róla. Minden lelkisége mellett ugyanakkor megmaradt a Perzselő románc Provence-ban egy vérbeli ALG-történetnek, mely tele van fordulatokkal és megannyi izgalommal.
Érzelmes stílus, mennyei ízek és egy igazi külső-belső utazás.

Mindenkinek ajánlom, akik szeretik az élet minden területével átitatott, lélekig hatoló regényeket.

Oldalszám: 384
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Alessandro Cross
Kedvenc idézeteim:

"A szerelem is olyan, mint a szerencsejáték. Amikor megteszed a tétjeidet, reméled, hogy te leszel az a mázlista, aki bankot robbant, de olykor nem úgy pördül a sors kereke, ahogy arra számítottunk."

*

"Ha valaki szeretetéért úgy érzed, tenned kell, az már nem igaz szeretet." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése