2023. május 27.

Budai Lotti - A királyné ékszerei

HANGULAT                                MOLY                                        2023

"Hány ​generáció sorsát befolyásolhatja egy rosszul meghozott döntés? 

Jean, Combray márkija 1644-ben veszi magához a menekülőben lévő angol királyné, Henrietta Mária ékszereit, hogy megmentse a birtokát. Ám ekkor még nem sejti, hogy tette a bosszú és a gyűlölet olyan hullámait korbácsolja fel, amelyek még unokája életére is hatással lesznek: a fiatal Louise de Morainville mindössze tizenhét éves, amikor a számára ismeretlen „családi átok” miatt kénytelen megismerni az élet legsötétebb oldalát.  Louise XIV. Lajos híres-hírhedt kegyencnője, Montespan márkiné pártfogásának köszönhetően a francia udvarba kerül, amelynek forgatagában hamarosan visszanyeri életkedvét. Noha a Napkirály környezetében számtalan zátony között kénytelen lavírozni: a kegyencek sem az intrikáktól, sem a méregkeveréstől nem riadnak vissza az előrejutás érdekében.  Hamarosan rá kell ébrednie, hogy nemcsak Madame de Montespannak vannak titkos tervei személyével kapcsolatban, de családja régi ellenségétől sem szabadulhat oly könnyen, mint azt korábban hitte.  

A borostyánszemű Budai Lotti Shirzan-sorozatának előzménytörténete, egy nagy ívű, négy generáció sorsát érintő regénysorozat, amely bizonyosan el fogja varázsolni a történelem és az ármány szerelmeseit. A bővített újrakiadás még több titkot és talányt rejt…"

Budai Lotti írásai immáron öt éve, hogy szívügyeimmé váltak. Sosem csalódtam még az írónőben, amit kiadott a keze közül, garantáltan elvarázsolt - legyen szó napjainkban játszódó vagy történelmi regényről. A királyné ékszerei A borostyánszemű duológia bővített kiadásának első kötete, mely nem csupán tartalmi szempontból újult meg, de új borítót is kapott. A Louise név pedig nem véletlenül csenghet ismerősnek a fülszövegből, hiszen a regény egyik központi alakja nem más, mint a Shirzan-könyvek, az Ágyas és úrnő duológia főszereplője fiatalon, lánykori nevén Louise de Morainville. Ennek fényében még különlegesebb élményt nyújtott számomra a történet, hiszen Budai Lottitól az első olvasmányom a Shirzan szerelme volt.

Jean Combray márki Lavardin nevű birtoka veszélyben van. Az eladósodás szélén áll, és az örökségét egyedül azt menthetné meg, ha egy szem lányát, Anne-Marie-t férjhez adja a gazdag, ám de nem kevésbé arrogáns és gonosz tettektől hírhedt Arnaud de Sauvage-hoz. Viszont egyik éjszaka Jean Combray nagy kincsekre tesz szert, ami reménységgel kecsegtet számára. Anne-Marie mégis szerelemből mehet férjhez, ugyanakkor mindezt Sauvage árulásként és megvezetésként éli meg, és bosszút esküszik a Combray-Morainville család ellen.

Louise de Morainville a múlt árnyai közé születik. Nem tud sokat édesanyja és édesapja múltjáról, de azzal tisztában van, hogy a szomszéd birokon élő Sauvage-ok veszélyes emberek, akiket jobb, ha távolról elkerül. De lehet a szerelemnek parancsolni? Egyik kilovaglása alkalmával találkozik egy fiatal fiúval, aki műveltségével és kedvességével azonnal leveszi a lábáról. Françoise de Sauvage egyáltalán nem olyan, mint ahogyan a családot a lány elképzelte, és megkezdődik a saját Romeo és Júlia szerelmük, melynek talán akkora a lángja, hogy végül mindent hamuvá éget Louise életében.

A királyné ékszerei egyszerre volt kalandos, érzelmes történet és igazi kulturális kikapcsolódás. Louise nemcsak felnőttként, de fiatalon is lehengerlő, inspiráló személyiség: bátor, szenvedélyes és merész lány, akinek hatalmas a szíve, szívesen segít másokon és a legnehezebb megpróbáltatásokat is leküzdi. Mindaz, amit átél a regényben megtörhette volna, ehelyett azonban sziklaszilárd jellemet eredményezett. Nem hagyja magát elnyomni, a nehézségek megerősítik. Így kerül a francia udvarba, ahol kitárul előtte a világ, és megismerkedik az arisztokraták életével, gondjaival és titkaival egyaránt, nem is sejtve, mit hoz számára a jövő.

Budai Lotti ebben a történetben Franciaország egyik virágkorába kalauzol el bennünket, bejárhatjuk XIV. Lajos, a Napkirály udvarházát, bálokon vehetünk részt, beleshetünk a dicső palota kulisszái mögé. Minden pillanatát élveztem!

Borító:
A borostyánszemű első kiadását egyszerűség jellemzi. Nem ragadja meg kellőképpen azt, ami Budai Lotti könyveit jellemzi: a sokszínűséget. Habár a régebbi példányokból is megtalálható a könyvespolcomon, örültem, hogy az Álomgyár kiadó újra kiadta, méghozzá megújult, a történethez és az írónő stílusához jobban passzoló külsővel. A királyné ékszerei megannyi színben pompázik, mégsem érzek köztük diszharmóniát. A vörös, a rózsaszín, a világoskék különböző árnyalatai egységben vannak, nagyszerűen megférnek egymás mellett, és az összhatása lenyűgöző lett. A borítómodell kiválasztásakor látványosan ügyeltek arra, hogy minden részletben Louise-t testesítse meg - a szeplők, a borostyánszínű szem, a vörös haj. Külön öröm, hogy a borító jobb felső sarkában az én ajánlóm olvasható: ez a történet is valóban különleges olvasmány lett.

Összességében:
Budai Lotti mindig elkápráztat. A királyné ékszerei egy szívhez szóló, kalandos, generációkon átívelő időutazás 17. századba. Louise de Morainville egy igazi harcos, aki inspirálja az olvasót arra, hogy soha ne adja fel, álljon ki az elveiért, a szeretteiért, még akkor is, ha az élet megannyi akadályt is gördít elénk. Imádtam minden betűjét, maga volt a csoda!

Azoknak ajánlanám a könyvet, akik szeretik az izgalmas, ármányokkal teli, történelmi regényeket, a francia kultúrát és a lélekig hatoló történeteket.

Oldalszám: 368
Kiadó:
 Álomgyár

Kedvenc karakter: Louise de Morainville
Kedvenc idézetem:

"– Drága gyermek vagy, Anne-Marie, de minden apa tudja, hogy a lány olyan virág, akit azért nevel a kertjében, hogy aztán más otthonát díszítse."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése