2023. május 3.

R. Kelényi Angelika - Mesés Marrákes

HANGULAT                                MOLY                                        2023

"Fűszeres éjszakák, kalandos nappalok.

Caroline Wood, a folyton bajba keveredő újságíró nem tud ellenállni egy marokkói utazásnak, pedig tisztában van vele, milyen veszélyekkel járhat egy ilyen kaland. Francia főnöke, a jóképű és szívtelennek tűnő Pierre Duval egy ékszertolvaj nyomába küldi a lányt, aki örömmel vállalja a megbízatást, hisz már hiányzott neki az izgalom. Kivételesen egy segítőtársat is kap, a CBM Magazin egyik új munkatársát, a kicsit fura, de néha hasznos DG-t.  

Caro és DG a fenséges Marrákesbe repülnek, hogy kinyomozzák, ki fosztogatja a gazdag turistákat, sőt, időnként a helyi elit tagjait is. Az elkövető olyan ügyes, hogy a rendőrök tehetetlenek, semmiféle nyomot nem találnak, így Miss Woodra vár a feladat, hogy csapdát állítson neki. Megismeri Marrákes pazar pompáját és Medina nyomorúságos szegénységét. A kérdés már csak az, melyik az ijesztőbb, veszélyesebb terep a számára. És ki az a különös férfi, akinek az arcát soha nem látja…  

R. Kelényi Angelika következő Caroline Wood-regénye a varázslatos „Vörös Városba” csábítja az olvasót, ahol minden olyan gyorsan változik, mint a homokdűnék alakja a perzselő sivatagban. Csupán egy dolog biztos: minden mesét a valóság ihlet." 

Caroline Woodot eddigi hét kalandja után most Marokkóba szólítja az útja. A mesés, egzotikus vidék megannyi titkot és veszélyt rejt, de vajon hogyan szabadul ki a legújabb kalamajkából, amibe önkénytelenül is belekeveredik?

A Balaton-parti gyilkosság megoldása után Caro visszautazik Londonba és egyfajta kétlaki életmódot folytat. Nem akarja feladni a közös jövőjüket Ádámmal, az örökséget, a Vadvirág Panziót, de a kalandokkal teli munkahelyét sem a CBM-nél, ami mindig felpörgeti az életét, ami által valóban teljesnek érezheti magát. Pierre Duval, a főnöke egy újabb megbízással áll elő a nőnek: utazzon Marrákesbe, és leplezzen le egy ékszertolvajt, akit a helyi rendőröknek még nem sikerült elkapniuk. Caroline egy valódi primadonna, egy gazdag örökösnő álcájába bújik. A felállás egyszerű: pávaként díszelegjen az emberek előtt, és luxuskörülmények között várja azt, hogy az értékesnek tűnő, nyomkövetővel ellátott ékszereinek lába kelljen. Ezután csak hívja a rendőröket, és írja meg a cikket. De úgy ismerjük mi Caroline Woodot, hogy ne keverné magát semmiféle bajba?

"A hajnali nap első sugarai vérvörösre festették a narancssárga sziklákat, mintha megjósolták volna a jövőt…"

Ezúttal Duval társat is ad Caroline mellé. Egy fiatal srácot, akit mindenki csak DG-nek hív. Ő játssza a gazdag örökösnő testőrét, de hamar kiderül, hogy a vegetáriánus, buddhista fiú a légynek sem tudna ártani. Marrákes sokszínű kultúrája azonnal beszippantja Caroline-t, és amikor az egyik eseményen megpillant egy titokzatos idegent, az útja újabb fordulattal gazdagodik. A férfi, Olivier Benani lehengerlő karizmájával halványan gyengéd érzelmeket vált ki a nőből, ugyanakkor valami mégsem hagyja nyugodni vele kapcsolatban. De miért is lenne szüksége egy jómódú építésznek pénzre?

Amíg Caroline a rejtélyt igyekszik felgöngyölíteni, megismerkedhetünk a marokkói kultúra ízvilágával, építészetével és hagyományaival. Nagyon szerettem ezeket a részeket olvasni, úgy éreztem, mintha jelen lennék, csodálhatnám a Majorelle Gardent, a sivatagi oázisokat, miközben részese lehetek a nyomozásnak, kalandnak. A Mesés Marrákes kapcsolati dinamikák szempontjából is gazdagítja az eddigi sorozatot, és kíváncsian várom, hogy a továbbiakban hogyan alakul Caroline magánélete, hiszen egy távkapcsolatot sohasem könnyű fenntartani, és a helyzetet csak bonyolítja francia főnöke, Pierre Duval, aki viszont megadhatna mindent a nő számára: kalandot, karriert és biztonságot. Bevallom, már nagyon várom, hogy ők ketten ténylegesen egymásra találjanak. Vajon hova kalauzol el bennünket Caroline Wood legközelebb?

Borító:
Nem csak a cím mesés, hanem a borító is. Imádom a sorozat összes borítóját, mindig hangulatos, bájos és nagyszerűen megragadja az úti célt. Ez nincs másként a Mesés Marrákes esetében sem. A képet a barna megannyi árnyalata uralja, háttérben a végtelen sivatag és egy marokkói épület kap helyet, míg mindezt az arab építészetre jellemző motívum keretezi. Emellett külön kiemelném a cím betűtípusáról lógó nyakéket, mely egy lényegi elemét ragadja meg a tartalomnak. Csodálatos, lélegzetelállító alkotás! Öröm kézbe venni és a polcomon tudni.

Összességében:
A Caroline Wood történetek mindig nagyszerű kikapcsolódást jelentenek. R. Kelényi Angelika utánozhatatlan humora számtalan alkalommal mosolyt csalt az arcomra, és bemutatja, hogy a leglehetetlenebb helyzetből is van kiút. Caroline, a kedvenc bajkeverő újságírónk sosem tudja távol tartani magát a veszélytől és a kalandoktól, egy egyszerűnek tűnő ügyet is képes úgy megcsavarni, hogy az puskaropogással záruljon. Marokkóban egy ékszertolvaj nyomába ered, de ezúttal társat is kap maga mellé: DG-t, aki valójában a légynek sem tudna ártani. Ketten vágnak neki a kalandnak, de persze semmi sem alakul úgy, ahogyan azt eltervezték.
Mindeközben az olvasó bejárhatja Marrákes egzotikus vidékét, részese lehet az ottani hagyományoknak, megcsodálhatja a helyi műalkotásokat és megkóstolhatja gasztronómia specialitásait.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik egy könnyed, kalandos kikapcsolódásra vágynak tele humorral és romantikával.

Oldalszám: 320
Kiadó:
 Álomgyár

Kedvenc karakter: Caroline Wood, Pierre Duval
Kedvenc idézeteim:

"Senkit nem csalnék meg. Nem azért, mert olyan becsületes vagyok, hanem azért, hogy ne kelljen hazudnom. Simán önzésből vagyok tisztességes, hogy tükörbe tudjak nézni."

*

"Úgy látszik az ember már attól is lelkiismeretfordulást érezhet, amit el sem követett, még gondolatban sem… na jó gondolatban talán egy kicsit."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése