2023. április 18.

Ali Hazelwood - Eszméletlen szerelem

 HANGULAT                                MOLY                                        2023

 "Mint ​egy lila hajú jedi, aki egyensúlyt hoz a férfiak uralta univerzumba, Bee Königswasser egyetlen egyszerű elvet követ az életében: mit tenne Marie Curie? Ha a NASA felajánlaná neki egy neuromérnöki projekt vezetését, Marie kérdés nélkül igent mondana. Csakhogy a modern fizika anyjának sosem kellett osztoznia a feladaton Levi Warddal.  Jó, persze, Levi vonzó a maga sötét hajú, magas, metsző tekintetű módján. És erős karjaival romantikus hősként megmenti Beet, amikor a lány szorult helyzetbe kerül a laborban töltött első napján. De már évekkel ezelőtt, még a doktori iskolában teljesen világossá tette, hogy mit érez a lány iránt.  Bee laborfelszerelése nem jött meg, a kollégák levegőnek nézik, ezért úgy érzi, hogy a karrierje megint megfeneklik. Talán a nyakszirti lebenye játszadozik vele, de Bee esküdni merne rá, hogy Levi szép lassan a szövetségesévé válik, támogatja az ötleteit, és… felfalja őt a szemével. A lány neuronjai pedig lángra lobbannak. De amikor eljön az idő, hogy lépjen, és kockára tegye a szívét, egyetlen dolog számít: mit tesz most Bee Königswasser?"

Ali Hazelwood már A szerelem képleté-vel teljesen levett a lábamról. Könyveiben könnyed, humoros és romantikus történeteket dolgoz fel tudományos környezetben, valamint azt mutatja be, milyen hátránnyal küzdenek meg ebben a közegben a női kutatók. Nemrégiben magyarul is megjelent Eszméletlen szerelem című regényében egy német származású agykutató, Bee Königswasser kapja a főszerepet, aki bohókás viselkedésével és egyedi stílusával fényt hoz a NASA legújabb projektjébe - és talán egy fiatal, jóképű biomérnök életébe is.

Bee Königswasser példaképe a tudomány világának nagy és erős női alakja, Marie Curie, aki a radioaktivitás területén ért el korszakalkotó eredményeket. A lány saját életének egyes fordulópontjain mindig felteszi a kérdést: Vajon mit tenne ebben a helyzetben Marie Curie? Egyik kedvenc hobbija egy twitter profil vezetése, a @MitTenneMarie, melyben hozzá hasonló női tudósoknak nyújt segítséget szakmabeli vagy személyes helyzetekben, de erről senki nem tud, még ikertestvére, Reike vagy barátnője és asszisztense, Rocío sem. A karrierje kilátástalanságában egy hatalmas lehetőség kerül Bee elé: megkapja azt a feladatot, hogy legyen társvezető egy neurobiológiai kutatásban a NASA-nál, ami új vágányra helyezhetné a szakmai életét. Egyetlenegy hátulütője, hogy a projekt másik felelőse Levi Ward, akivel közös, ám nem túl fényes múltjuk egészen a doktori iskoláig visszanyúlik. Ugyanis Bee egészen biztos abban, hogy Levi utálja őt. Teljes szívéből. De hát mint tudjuk, elég vékony a határ a gyűlölet és a szerelem között.

"Általánosan elfogadott igazság, hogy egy női közösségnek, akik próbálnak a maguk dolgával törődni, biztosan szüksége van egy random férfi véleményére."

Nagyon szerettem olvasni az Eszméletlen szerelmet. Kikapcsolódást nyújtott, egyedi, tudományos felhangú humorfaktora pedig sokszor megnevettetett. Ugyanakkor a bűbájos köntös mögött rejtőznek igazán mély, lélektani tartalmak is a könyvben. Bee élete sosem volt egyszerű. Egy baleset során kiskorában elvesztette a szüleit, onnantól fogva pedig a rokonok kézről kézre adták, a stabilitást távolról sem ismeri, és az elköteleződés mind testileg, mind lelkileg egyenlő számára a csalódással, hiszen az életben minden mulandó. Bizalmi problémáit csak tetézi, hogy az ex-vőlegénye számtalan alkalommal megcsalta, így a legbiztosabbnak azt látja, ha távolról elkerüli a szerelmet. Levi oldaláról pedig bemutatja az írónő, milyen súlyos lelki terheket, interperszonális nehézségeket okozhat az, ha az embert a saját családja nem fogadja el olyannak, amilyen valójában. Amikor csak a hibáidat látják és nem a sikereidet, mégpedig azok a személyek, akiknek a legjobban és feltétel nélkül kéne szeretniük. Ugyanakkor mind Bee, mind Levi rendkívül kedvelhető karakterek az olvasó számára. A lány abszolút az a jellem, aki azonnal elvarázsol mindenkit a helyiségben, amint belép oda. Bohém öltözködésével, színes hajával és tetovált bőrével teljesen távol áll a tudósok általános sztereotípiájától, de ha az agyra és annak részeire esik a beszédtéma, azonnal átszellemül és megmutatkozik a szenvedélye, okossága. Eközben képes a sajátos humorérzékével bármikor mosolyt csalni az ember arcára, belekeveredik a leglehetetlenebb helyzetekbe és csak akkor áll fel a kanapéról, ha nagyon muszáj neki. Számomra kiemelkedő jellemvonása, hogy tisztában van a testi, lelki adottságaival, nem fedi el a hibáit, mégis komfortosan érzi magát a bőrében, teljesen önazonos személyiség. Levi pedig figyelmes, kedves, eléggé introvertált ember, szereti az állatokat és közben eszméletlenül okos is a maga szakterületén. Enyhén makacs, ha a fejébe vett valamit, azt tűzön-vízen keresztülviszi, de kitartása abszolút figyelemreméltó.



Borító:
A borító rózsaszín színvilága teljesen vonzza a tekintetet, nagyszerűen passzolnak egymáshoz a kék árnyalatokkal. A rajzolt hatás különlegessé teszi a borítót, megjeleníti a tartalmat annyira, hogy kedvet kapjunk hozzá. A háttérben különféle tárgyakat látunk, mint egy planétát, ami a történet központi helyszínére, a NASA kutatólaboratóriumára utal, az egyszínű területen pedig halványan kivehetőek további motívumok, melyek szintén kapcsolódnak a regényhez. 

Összességében:
Ali Hazelwood mostani regénye, az Eszméletlen szerelem ismét egy humoros, romantikus utazást kínál a tudományos szférába. Ezennel a NASA egyik kutatóközpontjába látogatunk el, ahol a legújabb agyfejlesztésekkel kapcsolatban Bee Königswasstert bízták meg. Ugyanakkor a társvezetője nem más, mint Levi Ward, akihez a doktori iskola óta nem éppen szívélyes kapcsolat köti. Ali Hazelwood az ellenségekből szerelmesek irodalmi témáját formálta át és helyezte új megvilágításba, mindezt a STEM világában.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a szórakoztató, könnyed és kikapcsolódást nyújtó történeteket, a különleges egyéniségű szereplőket valamint a tudomány agyi és neurobiológiai szeletét.

Oldalszám: 414
Kiadó:
Maxim

Kedvenc karakter: Levi Ward
Kedvenc idézeteim:

"Biztosan kiakasztottam valamelyik istent. Zeuszt? Erószt? Tuti, hogy Poszeidónt. Elpazarolt ifjúságom idején nem kellett volna belepisilnem a Balti-tengerbe."

*

– Te egy tökéletes, gyönyörű jószág vagy, és az életem árán is megvédelek! Legyilkolok érted egy sárkányrajt.
– Utánanéztem – mondja Levi az ajtófélfa mellől. – Sárkányfalkának hívják."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése