2023. április 7.

Sienna Cole - Az igazság arcai

 HANGULAT                                MOLY                                        2023

 "Mennyit ​ér az életed? 

A Missy Jones-gyilkosság után Nicholas Benning rendezi a sorait, és egy újabb nagyratörő terv megvalósításán dolgozik. Számításait azonban váratlanul keresztülhúzza egy ellenség a múltból, akit egyetlen cél vezérel: a Benning család teljes megsemmisítése. Nicholas megoldhatatlannak tűnő helyzettel szembesül: akár a törvényes, akár a törvénytelen utat választja a fenyegetés elhárítására, mindenképpen veszíteni fog. Joyce Saunders nyomozó elszántan igyekszik Nicholas közelébe férkőzni, de ezúttal személyes indítéka is van. Amióta a Benningek felbukkantak az életében, úgy érzi, mintha a sors folyamatosan tesztelné az igazságszolgáltatásba vetett hitét. Vajon létezik egyáltalán igazság abban a formában, ahogy látni szeretné? Minél inkább bevonódik az ügybe, annál kevésbé képes már különbséget tenni jó és rossz között, és abban is elbizonytalanodik, hogy ő melyik oldalon áll. A hajsza kegyetlenebb, agyafúrtabb és véresebb, mint ahogy bármelyikük is képzelte. A kérdés már csak az, hogy képesek-e véget vetni a bosszúhadjáratnak, mielőtt minden elveszne.

Sienna Cole Ígéret-sorozatának második része azokat a szabályokat is felrúgja, amelyek eddig lehetetlennek tűntek. Vérforraló, izgalmas, drámai utazásra invitálja az olvasót a sötétség legmélyebb bugyraiba."

Sienna Cole eddig bármibe is kezdett, mindig levett a lábamról. A legújabb, Ígéret-sorozatának első része tavaly tavasszal jelent meg Az ígéret szép szó címmel, melyben egy fiatal lány, Missy Jones halálának titokzatos körülményei után nyomozott miközben az emberi lélek valódi mélységeit is feltárta. De a történet nem zárult le ennyivel! Érkezik Az igazság arcai, mely még komolyabb témákat hoz felszínre, mint valaha, miközben a bűnüldözés kellős közepébe csöppenünk.

Másfél évvel járunk A nő bukása festménykiállítás és Missy Jones meggyilkolásának estéje után. Nicholas Benningnek sikerült eltussolnia az igazságot, így lecsengett a körülötte lévő felfordulás. Elérkezett a béke és az újrakezdés időszaka, melynek állóvizét egy bejelentés kavarja fel teljesen: A közelgő választásokon polgármesterjelöltként indul. Ám a korábbi események hatása nem múlt el nyomtalanul. A fivére, David lelkén mély sebek estek, hiszen másfél éve meggyanúsították egy olyan tettel, amit nem követett el, ártatlanul börtönözték be és a sajtó érzéketlen gyilkosként, páriaként bánt vele. Emiatt ellenzi, hogy bátyja ismét a rivaldafényben tündököljön, és esedezik azért, hogy ne pályázzon a polgármesteri tisztségre. Ám mindezek után nyomtalanul eltűnik, senki sem tudja, mi lett vele.

Eközben Nicholas fenyegető leveleket kap. Valaki a múltjából szabotálni akarja a karrierjét és az életét, és újra felszínre kerülnek az eltemetett titkok, melyek Missy Jones esetét körüllengik. Egy új Damilola Sani-festmény és egy újabb bűnügy, ami fenekestül felforgatja a Benning család életét.

"Lehetséges egyáltalán összefoltozni a darabokra tört bizalmat?"

Az ügyben az előző kötetből ismert Joyce Saunders hadnagy kezd nyomozásba, de immár nem csupán a hivatása, de a becsülete és a szíve is hajtja. Mindig is úgy gondolta, hogy az igazság nevében száll síkra, de vajon tényleg ilyen egyszerű megkülönböztetni a jót a rossztól, az igazságot a hamisságtól?

Sienna Cole nagyszerűen játszik a szimbolikákkal, a tűz képével, mely egyszerre jelent megtisztulást a bűnöktől - márpedig Nicholas Benning számláján van épp elég ezekből - illetve pusztítást, mérhetetlen károkat és veszteséget. Bemutatja, hogy semmi sem lehet pusztán fekete és fehér, mindenkiben van jó és rossz is egyaránt. Teljes karakterekkel dolgozik, nem idealizálja túl az embert, hanem olyan, mintha a valóság egy szeletét szakítaná ki és használná fel. A rá jellemző módon a lélek mélységeit is bejárja anélkül, hogy a mérleg nyelve kibillenne - egységben van a bűnügy és a nyomozás izgalma illetve a pszichológiai attitűd, amit kevés szerzőnek sikerül ilyformán elérnie. 

Nehéz szavakba önteni Sienna Cole munkásságát, hiszen valódi zsenialitás jellemzi. Az igazság arcai is olyannyira beszippantott, hogy nagyon nehezen tudtam csak félretenni, féltem, hogy nélkülem megoldódik a rejtély, és amikor már úgy gondoltam, hogy sikerült rálelnem az ügy kulcsára, csavart egy hatalmasat a történet fonalán, mellyel igazi sokkhatás alá vont. 

"Az igazsághoz, vagyis a teljességhez csak akkor kerülhetünk közel,
ha minden oldalát megvizsgáljuk."

Borító:
Az igazság arcai borítója nagyban eltér Az ígéret szép szóétól.. A színvilág teljesen más, elszakad a kék-sárga-rózsaszín kombinációjától, és a helyét a lángoló piros és sárga megannyi árnyalata vette át. Elsőnek furcsálltam, mintha nem is tartozna össze a két könyv, mégis a szimbolikája olyannyira felveszi Az igazság arcai tartalmát, hogy az ámulatba ejtő. A pénz, a pentagramma, melynek a különböző kultúrákban számos jelentést tulajdonítanak, a tűz, a maszk mind-mind jelen vannak a regényben, és ezek összessége igazi hátborzongató hatást kelt.

Összességében:
Nehéz megszólalni Az igazság arcai után. Sienna Cole számos alkalommal bizonyította már, mennyire a vérében van az írás. Bármit, amit kiad a keze közül, azt a profizmus és a kiszámíthatatlanság jellemzi, és ez nem volt másként a legújabb regényében sem.
A történet másfél év távlatából láttatja Az ígéret szép szó eseményeit, de vannak olyan mély atrocitások, melyek talán sosem gyógyulnak be. Ezen lélektani és emberközi dinamikák nagyszerűen lettek ábrázolva Az igazság arcaiban, ahol arra is rávilágít az írónő Nicholas Benning és Joyce Saunders karakterein keresztül, milyen sokszínű is az emberi lény, valamint habár olyan egyszerűen ráégetjük a másikra a jó illetve a rossz billogot, talán mégsem ilyen könnyű e két tulajdonság megítélése. Hiszen az igazságnak nem csak egy arca van.
Sienna Cole egy összetett nyomozásra invitálja ismét az olvasóját, ahol semmi sem az, aminek látszik.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik az ízig-vérig kifürkészhetetlen történeteket, a nyomozás izgalmát és az emberi lélektan eltemetett mélységeit.

Oldalszám: 400
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Nicholas Benning
Kedvenc idézeteim:

"– Mi az igazság? – tette fel a filozofikus kérdést a férfi, miközben felemelte a poharát, és hagyta, hogy a spotlámpák fénye eljátsszon az aranyló italon. – Szerintem bárhogy is keressük, nem találhatjuk meg. Végtelen arca van, képlékeny és változó. Csak a vak hit szilárdítja meg, és kelti a statikusság, az egyetemesség illúzióját."

*

"A nőben akaratlanul is az a kérdés merült fel, hogy az előnyös külső tényleg ekkora mértékben képes-e befolyásolni egy ember sikereit. Mintha az emberi természetbe alapvetően bele lenne kódolva, hogy a szép automatikusan egyenlő a jóval."

*

"Hogyan lehet újra megnyitni a szívünket, ha valaki, akinek a legjobban kellett volna vigyáznia ránk, darabokra töri a bizalmunkat, majd hátat fordít és otthagy a romok között?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése