2022. május 1.

Sienna Cole - Az ígéret szép szó

 HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Mennyit ​ér a becsületed?  

Missy Jonesnak, a fiatal és gyönyörű énekesnőnek mindenki fényes karriert jósolt, ám egy nap holtan találják Los Angeles-i lakásában. Minden jel arra mutat, hogy gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig nem más, mint a nő barátja, David Benning. Bár a jómódú gazdasági jogász tagadja a vádat, a bizonyítékok ellene szólnak, és az indítéka is erős.  Az ügy határozottan halad a tárgyalásig, ám minél több részlet kerül napvilágra, annál biztosabbá válik, hogy a gyilkosság csak a jéghegy csúcsa, és az igazság megértéséhez a nyomozóknak jóval messzebbről kell indulniuk. Egy olyan világba kell alászállniuk, amelyet elképzelhetetlen gazdagság, korrupció, sötét vágyak és hamis csillogás ural.  A nyomozás során feltárulnak a bűn városának mélységei, ahol pénzért majdnem bármi megvehető, és ahol a tehetség, a szépség és a fiatalság legfeljebb pillanatnyi boldogságra váltható.

Sienna Cole, az Elmejáték és A köd után című pszichológiai thrillerek szerzője, a fordulatokban bővelkedő cselekményszál mellett ezúttal sem mulaszt el leásni az emberi psziché legmélyére." 

Sienna Cole már számos alkalommal bizonyította számomra, milyen rendkívüli tehetség. Többféle zsánerben is jeleskedik: otthonosan mozog a romantika fellegvárában, de nem retten meg a lélektani tartalmaktól és a bűnügyektől sem. Regényei mindig lebilincselőek és kidolgozottak. 

Az ígéret szép szó egy gondosan megszerkesztett olvasmány, tele lelki mélységgel és kiszámíthatatlan fordulatokkal. A cím kapcsán akaratlanul is felcsenghet bennünk a mondás folytatása: [...] ha betartják, úgy jó. Ám Missy Jones életében nem következett el ez a várva várt beteljesülés. A neki ígért ragyogás egy pillanat alatt szertefoszlott, és megmaradt egy középszerű, bárénekesi élet, ahonnan szerinte legfeljebb egy gazdag férfi húzhatja ki. A legújabb kapása egy bizonyos David Benning, aki minden áron távol akarja tartani Missyt a családjától, de a nő addig erősködik, míg jelenésüket nem teszik a férfi sógornőjének galériájában. A kiállítás tárgya Damilola Sani feminista hangvételű festménykollekciója, A nő bukása. Ám aznap este nem csupán átvitt értelemben merül fel a szókapcsolat - mivel Missy Jonest nem sokkal a bemutató után holtan találják. Gyilkosság áldozata lett.

A cím így már rögtön az elején felsejlik: a dédelgetett ígéretek csupán tartalom nélküli szavak voltak Missy Jones számára. Nem lett belőle sztár, ahogyan azt jósolták neki.

Az ügyet Joyce Saunders nyomozónő kapja meg, akinek első pillantásra könnyű dolga akadt. Minden bizonyíték David Benning felé mutat, akinek csupán a szava áll a számos megalapozott és alátámasztható váddal szemben. De mi az igazság?

Kétségtelenül zajlik valami a háttérben, ami hátráltatja a nyomozást, és csak még több titkot rejteget. Hogyan kapcsolódik a történethez David bátyja, Nicholas és felesége, Laura? Mi okozza a feszültséget a két testvér között? Van-e összefüggés A nő bukása és Missy tragédiája között? Hiszen a festmények ára a felfordulással egyenes arányosságban emelkedik...

A regény felépítését rendkívüli tudatosság jellemzi. A nagy csattanó az elején, Missy halálhíre erős felütése a történetnek - azonnal magáénak tudhatja az olvasó kizárólagos figyelmét. Kiemelt szerepet kap az idő a könyvben, legfőképpen egy nap: 2017. június 16. - a kiállítás dátuma és Missy Jones halálának napja. A retrospektív szerkesztésmód által újra és újra előkerül ez az időpont, ám mindig egyre több jelentés társul hozzá. Kettéválik a múlt idősíkja közeli és távoli múltra, és ezek egymásra tett hatásával nagyszerűen játszik Sienna Cole. Ahogy változik az egyik, úgy a másik elemei is újabb megvilágításban részesülnek. Zseniális, mesteri!

A történet karakterei összetettek, kidolgozottak, és azonos mértékig vannak jelen a regényben. Nehéz meghatározni, ki is áll a középpontban. Ugyanakkor Missy Jones alakja kétségtelenül kiemelkedik azáltal, hogy már az első fejezetben életét veszti, mégis meghatározó szerepet tölt be a cselekményben. Talán úgy lehetne legszimbolikusabban jellemezni a karakterrajzot, ha egy festményhez hasonlítjuk, melyen mindegyik szereplő a kép egy szegletét teszi ki - egyik színesebb, a másik nagyobb, de semelyik sem jelentéktelen, ha a teljes alkotást figyeljük. Ilymódon adják ki a rejtély megoldását a regény különböző fontosságúnak ítélt karakterei.

"Az, hogy jelen vagyunk valaki életében, már önmagában ígéret."

A cím szinte keretként foglalja magába a regényt. Az elején feltárul egyfajta értelmezés, ám a végén Nicholas szavai újabb perspektívában mutatják be. Az ígéret felelősség.

Sienna Cole egyre csak szárnyal. Mikor azt gondolom, hogy a legutóbbi írását nem haladhatja meg, mindig felülmúlja önmagát. Az ígéret szép szó jött, látott és győzött. Azonnal a bűvkörébe vont, ahonnan nem tudtam kiszakadni. Az elejétől a végéig fenntartja az érdeklődést úgy, hogy közben nem leplezi le magát. Mindig tartogat csattanókat és fordulatokat, miközben bebarangolja a lélek mélységeit is. 

Borító:
Új stílus mutatkozik meg Sienna Cole legújabb borítóin. Korábbi regényeinek külsejét többnyire a piros, szürke, fekete összhangja jellemezte, de az Ahol a százszorszépek nyílnak már teljesen más köntösben tündököl. Nekem nagyon tetszik ez az új vonal, hihetetlen, hogy olyan különböző színek, mint a türkizkék, rózsaszín és sárga milyen tökéletesen harmonizálnak. Az ígéret szép szó borítóján egy nyitott kalitkát láthatunk, melyből szállingóznak a madártollak. Számomra azt az érzetet kelti, hogy a madarat nem hagyták szárnyalni, így a fájdalmas rabságban elpusztult. Ez a teória lehet Missy allegóriája is, aki megfosztva a tündökléstől a halál áldozata lett.

Összességében:
Sienna Cole mindig képes elvarázsolni! A legújabb kötete, Az ígéret szép szó egy rendkívüli alapossággal megkonstruált történet, melyben nincs gonosz, csak az ember, aki a végletekig is képes elmenni, hogy érdekeit érvényesíthesse. Missy Jones valakinek az útjában állt, melynek tragikus végkimenete lett. Ahhoz, hogy megtaláljuk a gyilkost, a kép minden részletét szemügyre kell vennünk.
Művészi, kiszámíthatatlan és addiktív!
Sienna Cole festői stílusa ámulatba ejt! Gyönyörű, légies hangvétele ellentétben áll a történet mélységével és ólomsúlyával. 

Azoknak ajánlom, akik egy szövevényes, de lélektani történetre vágynak egy igazi krimikirálynő tollából!

Oldalszám: 464
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Nicholas Benning
Kedvenc idézeteim:

"Akármilyen élethűen adunk is vissza egy arcot, ha híján vagyunk annak a képességnek, hogy lélekkel töltsük meg, a kép mű marad."

*

"– Az élet választások sorozata, David. És én ezt választottam."

*

"Ígéret… – sóhajtotta befelé –, szép szó. Sokszor tényleg csak ennyi: szép szó. Tartalommal, komolysággal és hittel csak az ember töltheti meg, mint ahogy csak az ember használhatja arra is, hogy az uralma alá hajtson másokat."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése