2022. május 5.

Morgan Matson - Váratlan minden

 HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Andie mindent eltervezett. Ha az ember egy politikus lányaként nő fel, hamar megtanulja, hogy mindent meg lehet tervezni, ki lehet magyarázni, vagy a kettőt egyszerre. Főleg ami a jövőt illeti.
Szakmai gyakorlat? Pipa. Remek barátok? Pipa. Srácok? Pipa (feltéve, ha három hétnél nem hosszabb időről van szó). 
De ez még a botrány előtt volt. Mielőtt még az apjával egy házban kellett lennie. Mielőtt irdatlan mennyiségű kutyát sétáltatott volna. És még Clark előtt. Majd a következő pár hónap mindent megváltoztatott. Mert a lényeg, hogy ha minden pontosan el van tervezve, akkor semmi váratlan nem történhet. És abban meg mi a buli? 

 Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom legmagávalragadóbb, California Book-díjas szerzője, aki őszinte történeteket ír a családról, a barátságról és az első szerelemről." 

Morgan Matsonnal a Páratlan nyár kapcsán ismerkedtem meg, mely egy könnyed, nyári ifjúsági regény kalandokkal és szerelemmel fűszerezve. Ezek után a Váratlan mindentől is hasonló kikapcsolódást nyújtó olvasmányélményre számítottam. Amit meg is kaptam.

Andie egy egyedülálló politikus lánya. A mindennapjait a rendszeresség jellemezte, mindig megvolt mikor és mit kell tenni, az élete az édesapja munkája köré szerveződött. A sok lemondás mellett ugyanakkor hatalmas előnye is származott az apja befolyásából - mondjuk a nyarat egy jó hírű egyetemi felkészítésen töltheti, távol a kötelező megjelenésektől és kirakatélettől. Ám amikor a képviselőt csalás vádjával felfüggesztik, Andie jelentkezését is visszavonják. A lány ott áll a nyár szélén, a terveinek lőttek, az egyetlen vigaszt az nyújtja neki, hogy így legalább a barátaival - Palmerrel, Tobyval és Brivel - töltheti a szünidőt. Miközben a különböző nyári munkák után kutat, megakad a tekintete valamin. Így lesz egy kutyasétáltató családi cég alkalmazottja.

A lány első igazi megbízója egy fiatal srác, akinek a Berci nevű kutyáját kell napi egyszer elvinnie. A titokzatos, helyes Clark és Andie között hamar érezhető a vonzalom, de az első randi katasztrofális végkimenetelét nehéz lenne helyrehozni. De amikor egy vészhelyzet miatt együtt kell tölteniük egy éjszakát, rájönnek, talán nem kellene túl korán lemondaniuk egymásról. 

A kötet címe - Váratlan minden - hamar értelmet nyer. A korábban uralkodó kiszámíthatóság helyét Andie életében egyik pillanatról a másikra átveszi a spontaneitás. Amikor legkevésbé számít rá, akkor talál rá a szerelem, akkor lesz bensőségesebb a viszonya az apjával, akkor leli meg önmagában az odaadást a szőrös, négylábú kisebb-nagyobb szeretetgombócok, a kutyák irányába.

A történet könnyed volt, laza és energikus. Gyorsan lehetett vele haladni, mert olvastatta magát, vitt előre a sodrása. Ugyanakkor sokszor túlírtnak véltem. Hamar elkalandozott a legapróbb dolgoktól is a teljesen felesleges információk felé, amivel olyan érzést váltott ki belőlem, mintha bizonygatni szeretné az írónő, hogy ez egy komplex, jól felépített világ, ahol mindennek oka van. Teszem azt, leül a baráti társaság enni a büfében, és hosszú bekezdéseken keresztül arról számol be a főszereplő, hogy miért így ültek le, mióta ülnek le így, és mi történik akkor, ha csatlakozik hozzájuk más is, neki hol a helye. Az ilyesfajta adalékokat lehet, színezésnek szánta Morgan Matson, mégis szerintem feleslegesen tarkította velük a regényt, és csak megszakította a történések lendületét. 

A karakterek közül Andie és az apja jellemfejlődésen mennek keresztül. A lánynak meg kell tanulnia kilépni a kötöttségekből és megismerni önmagát, milyen az az Alexandra Walker, mikor mindezek nem szabályozzák őt. A képviselőnek pedig kiszakadva a politikai légkörből ismét apaként kell funkcionálnia, és építenie kell a kapcsolatát a lányával minden múltbéli fájdalom ellenére. Ugyanakkor voltak statikus szereplők, mint Palmer vagy Tom, és egészen idegesítőek is, mint Toby. Ez utóbbi számomra végig ellenszenves volt, hiszen mások boldogságában is csupán saját esetlenségét látta. Nem akart fejlődni, csak folyamatosan irigykedett és elégedetlenkedett. A történet elején is fiúk után sopánkodott és a végén is. Nem bírta elfogadni, ha visszautasították, és azt éreztem vele kapcsolatban, hogy nem szerelemre, hanem párkapcsolatra vágyakozik. Hogy elmondhassa, neki van barátja. Ám a legönzőbb tette kétségtelenül a végén jött el - a kérés, amire egy igaz legjobb barátnőnek gondolni sem lehetne szabad, nemhogy hangosan kimondani.

Minden negatívum ellenére a Váratlan minden egy kikapcsolódásra alkalmas könyv, amitől nem kell világmegváltó gondolatokra számítani, de élvezni lehet, amíg tart.

Borító:
Bármelyik borítóra ránézve sugárzik a könyvről a tartalma, a könnyedsége, lazasága. Eredeti nyelven három különböző külsővel is kiadták - mindegyiken szerepel egy fiatal lány és sok kutya. Mindegyik szép és harmonikus, ám még mindig tartom az állításomat, melyet a Páratlan nyár kapcsán fogalmaztam meg. Azért tetszik inkább a hazai borító, mert kirívó. Vonzza a figyelmet, és közben visszaadja a szükséges jellemvonásokat. Az élénk rózsaszín háttér és a sárga betűtípus nagyszerűen megtalálják egymással az összhangot, a fekete-fehér kép egy lányról és a kiskedvencéről pedig elénk tárja a Váratlan minden egyik fő szálát. Nem tűnik el a tömegben, mégis kapcsolódik a tartalomhoz. Nagyszerű!

Összességében:
A Váratlan minden megadja a tökéletes kikapcsolódást mind egy esős délutánon, mind egy napsütéses napon. Könnyedségével elvarázsol, egyszerűen olvastatja magát. Andie története lendületes, fiatalos - hiszen minden benne van, amiről a tinédzserévek szólnak. Barátok, bulik, szerelem, nyári munka, család. Bár tartalmaz hibákat, melyek mellett én sem tudtam szó nélkül elmenni, ennek ellenére egy kalandokkal teli, üdítő könyv, ami szórakoztat és a bűvkörébe ejt.

Oldalszám: 540
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézetem:

"Hálás voltam, hogy van egy olyan barátom, aki pontosan tudta, hogy mire gondolok, még ha egy szót sem szóltam."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése