2023. augusztus 14.

R. Kelényi Angelika - Képtelen Kréta

 HANGULAT                                MOLY                                        2023


"A szépség ára a halál…

Caroline Wood és szerelme, Ádám párterápiás célzattal Krétára repül nyaralni. A lány reméli, hogy a kettesben töltött néhány nap ismét fellobbantja az épp csak pislákoló lángot közöttük, ezért megpróbálja minden figyelmét a párjára fordítani. Néhány meghitten unalmas nap után az egyedi hangulatú, romantikus kis szállodába egy nyolcfős amatőr alkotócsapat érkezik, hogy a táj és egy Eloise nevű, különösen bájos lány szépségét vászonra vigye. Eloise egy bormámoros, vidám estén lezuhan egy szikláról, és szörnyethal. A rendőrség balesetet állapít meg, Caroline azonban gyilkosságra gyanakszik, nem minden alap nélkül, hiszen a csoport szinte valamennyi tagjának lett volna oka meglökni Eloise-t. Bár Caro nem akar zűrbe keveredni, azt teszi, amit mindig: beszélget, kérdez, hallgatózik, kutakodik. Szerelmi háromszög, zsarolás, vágyakozás, csalás, megcsalás… Caroline feltevéseit mindaddig senki sem nem veszi komolyan, amíg fel nem bukkan egy újabb hulla. Olyan gyorsan fogy a festőkör létszáma, hogy a lány tudja, tennie kell valamit, különösen, hogy egy levélke szerint ő lesz a következő, ha nem hagyja abba a szaglászást.

R. Kelényi Angelika legújabb Caroline Wood-regénye a festői Krétára repíti az olvasókat, ahol kiderül, hogy a szerelem néha gyilkos indulatokat szül, a szív és az ész a legritkább esetben találja a közös hangot, az pedig, ha beleavatkozol mások dolgába, bizonyos helyzetekben halálos veszéllyel jár." 

Caroline Wood izgalmas kalandjainak legújabb állomása nem más, mint Görögország legnagyobb szigete, Kréta. Mindez csupán egy romantikus vakációnak indult, ám kedvenc bajkeverő újságírónk mindig talál valamit, amibe beleütheti az orrát. Ahová Caro megy, oda a baj is követi...

A kétlaki életmód, az ingázás a CBM magazin és London valamint a Vadvirág Panzió és Balatonrakonca között ugyan izgalmasan hangzik, a valóságban mégis lemondásokkal jár. Ádám nehezményezi Caro karrierjét, olykor féltékeny is a nő főnökére, Pierre Duvalra, ezért úgy gondolják, hogy a kapcsolatuk érdekében elutaznak Görögországba, hogy végre minőségi időt tudjanak egymással tölteni, amibe a munka nem rondít bele. Ugyanakkor hamar kiderül, hogy kettejüknek különböző elgondolásaik vannak a pihenésről. Caroline mint a legkíváncsibb személy a földkerekén, felfigyel egy csoportra, akik között a dinamika igencsak furcsa. Egy színes brit társaság festeni érkezett Kréta szigetére, tanulni, fejlődni a neves festőművésztől. Egy házaspár, egy öreg úr, egy titokzatos nő és két idős asszony egy kutyával. A modelljük egy görög istenséget idéző lány, Eloise, akire minden nő féltékeny és akit minden férfi a magáénak akar tudni. Egyik éjjel viszont súlyos baleset történt. A szépséges díva testére holtan találtak a tenger menti sziklák között. Caroline-nak nem is kell több, azonnal a kezébe veszi az ügyet. Újságíró szimata nem hagyja nyugodni: Mi van, ha nem baleset, hanem gyilkosság történt? Megannyi gyanúsított, számos indíték... De vajon mi az igazság? Caro akkor is ki akarja deríteni, ha mindennek az árát a szerelmi élete fizeti meg.

"– Gondolja, hogy nyomozgatni akartam a nyaralásomon? Ez a karmám."

Caroline romantikus vakációja hamar egy igazi krimibe fordul át. Nemcsak éles logikájára, de emberismeretére is szükség van, hogy összetegye a képet, amit Eloise halála takar. R. Kelényi Angelika fantasztikusan szövi a szálakat. Végig fenntartja az érdeklődést az ügy megoldásával kapcsolatban. Mindenkinek megvan a maga indítéka, de mégis ki lehetett a valóságos elkövető? Ám az izgalmas történet mellett megjelenik a varázslatos atmoszféra: Kréta  szigete, a látnivalók, a gasztronómia és a görög kultúra. Olyan volt, mint egy valóságos nyaralás egy lenyűgöző vidéken.

Ugyanakkor amire talán még a gyilkos kiléténél is jobban szeretnénk tudni a választ: Ki mellett találja meg Caro a boldogságot? Ki hagyja őt szárnyalni? Sikerül Ádámmal helyrehozniuk a kapcsolatukat? Vagy Duval tesz egy olyan lépést, ami megbocsátásra indítja a nő szívét? Bevallom, én nagyon bízom az utóbbiban. 

Újabb úti cél, egy újabb fergeteges kaland a kedvenc bajkeverő újságírónkkal. Vajon hova vezet Caroline útja legközelebb?

Borító:
Ez a borító több okból is káprázatos. Egyrészt a színkombináció - a rózsaszín és a kék egyvelege - nagyszerűen kiegészíti egymást, harmonizálnak az árnyalat. Másrészről megeleveníti a történet helyszínét: a varázslatos szigetet, a görög építészetet és kultúrát, a tengerpartot. Végül pedig nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy az ajánlóm olvasható a borító bal alsó sarkában, ami még mindig hihetetlen érzéssel tölt el.

Összességében:
R. Kelényi Angelika mindig tudja, hogyan kápráztassa el az olvasóit. A Caroline Wood sorozat legújabb kötetében kedvenc bajkeverő újságírónk egy görög vakációra indul, ám a párterápiás célzatú nyaralás hamar veszekedésbe, majd egy vérpezsdítő nyomozásba torkollik. Egy haláleset, majd egy másik, és ha Caroline nem elég óvatos, talán ő lesz a következő a sorban... Vajon mindez csupán véletlenek összjátéka, vagy tényleg egy gyilkos lapul a szigeten? Bár mindenki meg van győződve arról, hogy csupán baleset történt, a nőt nem hagyja nyugodni az újságírószimata, még ha egy külföldi turistának nem is hisz senki... 

Imádtam R. Kelényi Angelika legújabb könyvét is! Igazi nyári kikapcsolódás volt ebben a tikkasztó hőségben. Úgy éreztem, Caroline-nal együtt én is nyaralok, és közben megállás nélkül azon gondolkodtam, mégis a gyanúsítottak közül ki lehet a valódi elkövető. 

Humoros, romantikus történet tele kalanddal Görögország mesés vidékén.

Oldalszám: 320
Kiadó: Álomgyár  

Kedvenc karakter: Caroline Wood, Pierre Duval
Kedvenc idézeteim:

"– Viszlát, Miss Wood! Remélem, legközelebb máshol nyaral. Úgy hallottam a főnökétől, hogy ahol maga megjelenik, ott hulla terem.
Hátranéztem Duvalra, aki közelebb lépett.
– Maga ilyeneket híresztel rólam?"

*

"Egy fehér vitorlát figyeltem a horizonton."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése