2023. december 5.

Rebecca Yarros - Negyedik szárny

 HANGULAT                                MOLY                                        2023

"A ​húszéves Violet Sorrengail egész eddigi életében azt hitte, a történelem tanulmányozása lesz a feladata az Írnok Kvadránsban az imádott könyvek között.Azonban az iskola vezénylő tábornoka – aki egyszemélyben a lány kőkemény anyja –megparancsolja, hogy Violetnek be kell lépnie a többszáz jelölt közé, akik Navarre elitjéhez, a sárkánylovasokhoz akarnak tartozni. Ha mindenkinél kisebb és törékenyebb vagy, akkor csak egy hajszál választ el a haláltól… mondjuk azért, mert a sárkányok nem választanak ki „törékeny" embereket, hanem felperzselik őket. Ráadásul, amikor kevesebb a kapcsolódni hajlandó sárkány, mint kadét, nem meglepő, hogy a többség szívesen végezne Violettel, hogy ezzel is növelje a saját esélyeit a sikerre. A többiek pedig azért ölnék meg, mert az anyja lánya; köztük van Xaden Riorson is, a Lovasok Kvadránsának leghatalmasabb és legkönyörtelenebb szárnyvezére is. Violetnek minden ravaszságára szüksége lesz, hogy minden újabb napfelkelte életben találja. Közben az iskola falain túl dúló háború egyre gyilkosabb, a királyság védelmét szolgálóerődítmények sorban elesnek, és egyre többen halnak meg. A helyzeten tovább ront, hogy Violet gyanakodni kezd, hogy a vezetés rettenetes titkot rejteget. Barátok, ellenségek, szeretők. A Basgiath Hadi Iskolában mindenkinek határozott tervei vannak, mert ha valaki egyszer bekerül, onnan csak két kiút van: lediplomázni vagy meghalni."

Rebecca Yarros nevével már öt éve találkoztam, bár akkor más kontextusban. A Tiéd vagyok egy klisékkel teletűzdelt romantikus regény, ami bár tartalmazott mélyebb mondanivalókat is, nem került közel a szívemhez. Mégis hogyan lehet, hogy ugyanez az írónő írta meg a Negyedik szárnyat? Ezt a mestermunkát, ezt a csodát, ami kifordította a négy sarkából a világot. Meg kell hagyni, a fantasy zsánere sokkal jobban áll Rebecca Yarrosnak, mint az egyetemi románc.

Violet Sorrengail élete legnagyobb próbatétele előtt áll. Mivel fizikailag nem alkalmas arra, hogy igazi harcos váljék belőle, mint előtte testvéreiből - Brennanből és Mirából -, ezért megboldogult édesapja hagyatékaként az Írnokok Kvadránsába készül felvételizni, hogy Navarre legkiválóbb történésze lehessen. De anyja, a befolyásos Lilith Sorrengail tábornok ellentmondást nem tűrően a Lovasokhoz küldi a lányát, akire ott talán a biztos talál vár. Violetnek megannyi próbatételen át visz az útja, melyeken keresztül erejéről, rátermettségéről tehet tanúbizonyságot. De a legnagyobb küzdelem mégsem az akadályok legyőzése: a Sorrengail név már önmagában ellenségek tömegeit jelenti a lány számára. A hat évvel korábbi felkelés kimeneteleként a vezetők gyerekeivel végignézették szüleik halálát, majd megjelölve őket a Lovasokhoz száműzték őket, ahol lehetőséget kaptak bizonyítani az országhoz való hűségüket. De vajon mennyiben forr a bosszú, hogy elégtételt vegyen Lilith Sorrengail lányán?

Az elsőéves kadétok legfontosabb feladata megtalálni azt a sárkányt, akivel kapcsolódhatnak, és aki által a lényük kiteljesedhet. Ez minden évben egyre nehezebb, hiszen egyre kevesebb sárkány szeretne magának lovast választani, ezzel szemben egyre több a diák, aki mindezért küzd. Violet furfangos sikerei egyre nagyobb önbizalmat adnak a lánynak, és már ő maga is kezdi elhinni azt, hogy otthona lehet a lovasok világa. Kétségkívül az egyik legérdekesebb része a regénynek a Cséplés, amikor is az összes kadétot összeeresztik a sárkányokkal, hogy megtalálják azt a példányt, akihez kapcsolódni tudnak. Violet az emberségére hallgatva a megmentésére indul egy - saját magára emlékeztető - apróbb, kifejletlen, aranyszínű tollfark sárkánynak, habár tudja, hogy mindez az életébe kerülhet. Viszont ezzel a morális tettével kivívja Navarre egyik legnagyobb, legfélelmetesebb példányának tiszteletét. Ugyanakkor arra nem gondolt, hogy ha Tairn lovasa lesz, azzal együtt a sárkány párjának lovasával is összefonódik az élete. Aki nem más, mint az egykori felkelés vezetőjének fia, a Negyedik Szárny szárnyvezetője, Xaden Riorson.

Xaden és Violet kapcsolata egyszerre olyan könnyed, mint a nyári szél, és olyan olyan elemésztő, heves, mint a lángoló tűz. Ellenségekként indulnak, majd meg kell tanulniuk bízniuk egymásban, hiszen ha az egyik meghal, a legenda szerint vele hal a másik is. Emiatt ha a fiú élni akar, muszáj lesz életben tartania a lányt is. De vajon a titkok és sötét árnyak mögött egy érző szív lapul?

Nem kérdés, hogy a Negyedik szárny jött, látott és győzött. Egyszerűen képtelen voltam elszakadni a történettől, egyre többet és többet akartam belőle. A sárkányokkal, különleges erőkkel teli univerzum, amit Rebecca Yarros megalkotott, páratlan a maga nemében. Nem csupán az emberi karakterek kidolgozottak, hanem a sárkányok is, akik mentálisan kommunikálni képesek egymással és a lovasaikkal is, ezáltal antropomorf jellegekkel, jellemekkel ruházta fel őket az írónő. Violet ábrázolása szintén nagy ívet jár be a történet folyamán: egy törékeny lányból igazi harcossá edzi magát. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani Tairn szavait egy olyan világban, ahol szemlátomást a testi erő a mércéje a túlélésnek: "– Nem csak a testünkben lakozhat erő, Violet".

Borító
A hazai kiadás megtartotta az eredeti borítót a Negyedik Szárny emblémájával. Eredetileg nem terveztem az éldekorált kiadást megvenni, mégis rendkívül hálás vagyok, amiért elcsábultam. Egyszerűen lenyűgöző! A fekete alap és a rajta lévő aranyszínű sárkányok komplemenetere a borító arany alapú fekete mintának. Imádom! Ugyanakkor mindig félek az ekkora terjedelmű könyveknél, hogy sérülékenyebb, mint a többi - emiatt teljesen pozitívan csalódtam, amikor a kezembe vettem. Kényelmes tartani, a dekoráció nem kopott egy cseppet sem, míg olvastam, a betűmérete nem túl apró és a papírja sem túl vékony, valamint a gerince is strapabíró, tényleg minőségi kiadás.

Összességében:
Rebecca Yarros Negyedik szárny című regénye nem méltatlanul hódítja meg az olvasókat világszerte. Az egyedi univerzum, a szereplőalkotás, a fordulatos cselekmény mind hozzájárult ehhez. Violet Sorrengail egy olyan karakter, akiből minden olyan ember erőt meríthet, aki már kicsit is félt az előtte álló feladatoktól. Bátorsága, belső stabilitása és küzdése olyan jellemvonás, ami mindannyiunkra inspirálóan hat. Mellette pedig Xaden Riorson, aki korának legveszedelmesebb harcosa, mégis tudja, hogyan védelmezze az ártatlanokat, és felfedezi, ki is a valódi ellenség.
Egy vérbeli fantasy műalkotás, ami garantáltan elnyeri a szívedet.

Azoknak ajánlom a Negyedik szárnyat, akik szeretnének egy merész kaland részesei lenni, sárkányháton lovagolni és megtudni, miben is rejlik az igazi bátorság.
"A dragon without its rider is a tragedy. A rider without their dragon is dead. Welcome to the Fourth Wing!"

Oldalszám: 800
Kiadó:
Rainy Days

Kedvenc karakter: Violet Sorrengail, Xaden Riorson
Kedvenc idézeteim:

"– Nem számít, hogy milyennek tartasz, csak az számít, hogy én milyennek tartom saját magamat."

*

"– Az enyém vagy, Violet.
Felszegem az állam.
– Csak akkor, ha te is az enyém lehetsz.
– Régebb óta a tiéd vagyok, mint el tudnád képzelni."

*

"Akkor sem fogok elfutni. Nem állnék most itt, ha minden alkalommal sarkon fordultam volna, amikor valamilyen lehetetlennek tűnő akadályba ütköztem. Nem ma fogok meghalni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése