2024. január 18.

Genevieve Gornichec - A vér szövetsége

   HANGULAT                                MOLY                                        2023

"Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat. Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz. Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak." 

Genevieve Gornichec tollából nem ez volt az első olvasmányom. A boszorkány szíve szintén az északi mitológia berkeibe kalauzol el bennünket - az istenek közötti konfliktusra és az asgardi világ bukására, a ragnarökre helyezve a hangsúlyt. A vér szövetsége viszont a földi szférát emeli a cselekménye középpontjába, az emberek, jobban mondva a vikingek és a köztük élő boszorkányok életét. Ugyanakkor ez talán még izgalmasabb és fordulatosabb történet, mint az istenek háborúja!

Gunnhild a legkisebb leánygyermek a családjában. Édesanyja sosem kedvelte, apja számára pedig csupán az volt az elsődleges, hogy minél hamarabb kiházasítsa egy kellően gazdag család sarjához. De egy alkalommal, amikor egy jósnő érkezik a faluba, Gunnhild és a barátnői, Oddny és Signy életben csak baljós jeleket lát. A három fiatal lány vérszövetséget köt, hogy megvédjék egymást, melyben megígérik, hogy sosem fordulnak a másik ellen és mindig ott lesznek a bajban. Vajon egy ilyen ígéretet be lehet tartani életük végéig?

Gunnhild a családjától elmenekülve a jósnő, Heid szolgálatába áll, ahol végre azt érzi, nem csak púp mindenkinek a hátán, hanem kiteljesedhet az ereje, nincs alárendelve senkinek. Tizenkét év tanulással töltött idő után testétől elválva fecskeszárnyakon tér vissza a szülőföldjére, ahol annak lesz szemtanúja, hogy két szeretett barátnőjének otthonát idegen vikingek dúlják fel. Édesanyjukat és bátyjukat megölik, Signyt elfogják, de Oddnynak kis segítséggel sikerült megmenekülnie. A vérszerződés és a testvéri szeretet, mely a lányokhoz köti Gunnhildot, arra készteti, hogy immár emberalakban térjen vissza egykori otthonába, betartsa ígéretét és mindeközben párfogója halála miatt gyúlt bosszúját is beteljesítse. Ekkor találkozik Erikkel, Norvégia trónjának örökösével, aki hírhedt harcos és a pletykák szerint testvéreinek gyilkosa is. Úgy tűnik, a céljaik közösek: elfogni azt a három boszorkányt, akik valamilyen oknál fogva a bőrükre pályáznak. Egy róka, egy sas és egy fóka képében.

A történet másik fő karaktere Oddny, aki hatalmas jellembeli változásokon megy keresztül a regény során. Már a történet elején is kiderül, hogy Gunnhildben és Oddnyban van valami közös, ami Signyből hiányzik: a mágia. Oddny anyja után gyógyítónak tanul, egyetlen vágya pedig egy csendes, békés családi fészek a szülőföldjén. De a birtokukon lévő mészárlás és testvére elrablása után mindezt félretéve felszáll Erik hajójára, hogy bármi áron, de kiszabadíthassa nővérét a fogságból. A kis szende gyógyítóból senki nem nézte volna ki, hogy saját életét kockára téve Signy megmentésére siet - és a regény során még számtalan alkalommal lep meg bennünket a lány. 

"Ki mondja, hogy egy nő sorsa a körülötte lévő férfiaktól függ? A férfi rokonaitól, aztán a férjétől és a fiaitól? Ki mondja? Ki mondja, hogy egy nő nem állhatja meg egymagában a helyét, és nem járhatja a saját útját?"

A vér szövetsége engem azonnal beszippantott. Imádtam a világot, amit Genevieve Gornichec megteremtett, a kalandokat, a karaktereket. Igazán fordulatos történet volt tele intrikával, szerelemmel és varázslattal. Az írónő bemutatja, mennyire fontos, hogy magunkat olyan emberekkel, barátokkal vegyük körbe, akiknek merünk hátat fordítani, és akik nem árulnak el az első adandó alkalommal egy jobb lehetőségért cserébe. Akik bíznak bennünk, inspirálnak, és engedik, hogy mellettük azokká válhassunk, akikké lenni szeretnénk. Mindez a mondanivaló egy igazán izgalmas, fordulatos történetbe csomagolva, ahol végigkísérhetjük Gunnhild és Oddny barátságát a világ végéig és onnan vissza. 

Borító:
Ahogy látom, a magyar megjelenéshez egyedi borítót készítettek, mely merőben eltér az eredetitől. Az angol borítón két fiatal lány alakja látható - Gunnhild és Oddny, majd a ruháikon további mintákat fedezhetünk fel, melyek a történethez kapcsolódnak. A kép stílusa azokat a faliszőnyegeket idézi meg, melyekről szó van magában a regényben is: ezeket a feleségek szövik a férjük híres csatáik emlékére. Egy ilyen készült a borítóra a két lányról. Ebbe jobban belegondolva, nagyon ötletes, ugyanakkor a magyar borító letisztultsága engem jobban elvarázsolt. Az itthon megjelent példányok szintén megtartották ezt az anyagszerű hatását a képnek, viszont a szereplők alakiságát elhagyva a cím és egy összetett szimbólumrendszer került a középpontba. Ezen a mintán egy fecske látható - ez a regényből derül ki, hogy Gunnhild állati formája, majd körülötte egy pecsétet látunk, ami minden bizonnyal a vérszerződés jelképe lehet. Ezeket körkörösen hullámok vihara veszi körbe. Nekem ez a világos, törtfehér háttér a szimbólumokkal jobban elnyerte a tetszésemet, főleg a regény olvasata után, mikor már ezeknek a jelentésére is fény derült.

Összességében:
A vér szövetsége igazi kalandos, varázslatos történet három lány barátságáról egy vikingekkel teli világban. De három boszorkány mindent kockára tesz azért, hogy őket szétválassza: Signyt elfogják, és Oddny is csak a véletlennek köszönhetően marad életben. Gunnhild, aki szintén éveket töltött a mágia tanulmányozásával, bosszút forral meggyilkolt pártfogójáért és elrabolt barátnőjéért. Oddny és Gunnhild közös erővel próbálják kiszabadítani Signyt a rabságból, de mindezt gátolják a testvérviszályok Norvégia uralkodócsaládjában és a tél közeledte, mely ellehetetleníti a hajózást számukra. Saját szemünkkel követhetjük végig a két lány felcseperedését, izgulhatunk értük az élet sodorta megpróbáltatások alkalmával: Vajon barátságuk kiállja az akadályokat? 

Azoknak ajánlom a regényt, akik szeretik a fordulatos, kalandos történeteket, az északi kultúrkört és az igazi harcos hősnőket. Mert ilyen Gunnhild és Oddny.

Oldalszám: 494
Kiadó:
Agave

 
Kedvenc karakter: Gunnhild, Oddny, Erik, Arinbjörn
Kedvenc idézeteim:

"Csodával eltelve nézte az elé táruló tájat. A holdfény csillogott a sötét szoros fölött, azon túl pedig északi fény táncolt a szárazföld csipkés hegycsúcsainál."

*

"– Mit látsz tisztán, Oddny?
[…]
– Azt, hogy egy nő sorsa nem feltétlenül a körülötte lévő férfiaktól függ. Azt, hogy egy nő, egymagában is megállhatja a helyét, és járhatja a saját útját."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése