2024. május 23.

Diana Hunt - Prédák háza

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Te ​képes lennél megölni a legjobb barátodat?
Képzeld el, hogy az új diáktársad egy gyilkos a világ egyik vezető felsőoktatási akadémiáján, ahova csak a legkiváltságosabbak kerülhetnek be. A Carnivora Akadémia előkészítője látszólag egy elit iskola, de hamar kiderül, a falai között évek óta szunnyadó, szörnyű titkok rejtőznek. Egy nap érkezik egy rejtélyes üzenet, melyben sötét játékra invitálnak. Felelsz vagy mersz? Habár mindenki megveti és kerüli a kitaszított diákot, a sors fintora, hogy neked szükséged lesz a segítségére. A játék és a nyomozás alatt közel kerülsz a gyilkoshoz, és ráébredsz, hogy talán mégsem ő a tettes.Vajon mi történhetett öt évvel ezelőtt az akadémia falai között? A múlt árnyai kísértenek, és hirtelen mindenki gyanússá válik. De vajon tényleg bízhatsz valakiben, aki a megtévesztés és az érzelmek manipulálásának mestere? Egy múltban elkövetett gyilkosság. Egy titkos társaság. Rejtélyek. És elfojtott vágyak, melyek akár a vesztedet is okozhatják. A játék nem engedi, hogy kiszállj, és amikor kiderül az igazság, megsemmisítő pusztítást mér majd rád."

Diana Hunt legújabb regénye, a Prédák háza hatalmas visszhangot keltett a közösségi média felületein. Folyamatosan szembetalálkoztam vele, és addig-addig csábítgatott magához, míg már tényleg nem tudtam elmenni mellette. 2024-es évem egyik legpozitívabb csalódása volt ez a történet - egyszerűen imádtam az első betűtől az utolsóig!

Elisabeth Harper Skóciába utazik, hogy a világhírű iskolában, a Carnivora Akadémián tanulhasson. Az igazi felvételt viszont megelőzi három, embert próbáló hónap, amikor is a lánynak bizonyítania kell, hogy érdemes arra, hogy az elit iskola diákja legyen. Az első tanítási nap előtt találkozik egy titokzatos, szőke fiúval, a kettejük közti vonzalom pedig már ekkor tisztán érezhető. De akkor még Liz nem tudja, hogy William Black frissen szabadult a börtönbüntetéséből, amit a legjobb barátja megöléséért kapott. Az egész iskola felbolydul a tényen, hogy egy gyilkos jár a falak között - de az igazságot senki nem tudja. Vajon kinek a kezéhez tapad valójában Ethan Fisher vére?

A misztérium övezte iskolában Liznek presztízskérdés, hogy kivel mutatkozik. Hamar barátokra talál a szobatársa, Aurora Mackenzie és ikertestvére, Theo személyében, ugyanakkor bármennyire is próbálja elkerülni Williamet, ő mindig a legrosszabb időpontokban bukkan fel. Bármerre megy, a fiú mindig ott terem. Vajon mit akarhat tőle William? Ahogy egyre több időt töltenek el együtt, úgy mar Lizbe a kíváncsiság, hogy ki a valódi gyilkos, ráadásul, ha segít a fiúnak, saját helyét is bebetonozza a sikeres felvételizők névsorába. Ám hirtelen névtelen üzenetek kezdenek megjelenni a telefonján, melyben annyi áll: Felelsz vagy mersz? A hiedelmek szerint az iskolában van egy titkos társaság, ahova csak az elit krémje kerülhet be - és ha valaki, akkor ők biztosan tudhatják, ki is áll a gyilkosságok mögött... Mivel a gyilkos újra lecsap, így a játék tétje nem kisebb, mint élet vagy halál.

Diana Hunt könyve engem teljesen lenyűgözött! A stílusa varázslatos, légies, könnyen magával ragad, és nem tudni, merre visz. Engem egészen a nyomozás végéig megtévesztett, rengetegféle ötlettel álltam elő, vajon ki állhat a gyilkos tettek mögött, de a végkimenetelre nem számítottam! A szereplők dinamikája rendkívül titokzatos, folyamatosan mozgásban van, és nem látunk a mélyére a titkok feltárulásáig, hiszen a megoldás ott lakozik a diákok közti kapcsolatban - melyiküknek volt indítéka megölni Ethan Fishert és mindezt úgy rendezni, hogy végül William vigye el a balhét? Régen kötött le ennyire egy történet, mint a Prédák háza - a cím pedig rendkívül találó, nem csupán az egyik jelenetet vetíti előre, de keresztül szövi a teljes történetet, hiszen ebben a játékban mindegyikük préda, akire egy vérszomjas ragadozó vadászik. William pedig egy igazi rejtély a kötetben! Ahogy Liznek, az olvasónak is alig sikerül kiismernie a folyton titkolózó, misztikus fiút, aki jártas az elme szövevényes ismereteiben. Ugyanakkor be kell vallani, hogy éppen ez teszi őt abszolút vonzóvá, hogy egy megfejtésre váró talány. Sosem lehet tudni, mi lesz a következő lépése, hol bukkan fel következőnek, és mi forog a fejében. Az írónő apránként elejt egy-egy információmorzsát a múlttal kapcsolatban, amelyből szépen lassan rekonstruálhatóvá válik a gyilkossági ügy... De vajon időben ahhoz, hogy prédából ne legyen lakoma?

"A szerelem bonyolult dolog, és én nem szeretem a bonyodalmakat."

A karakterek, a szövevényes történetvezetés mellett maga a helyszín és az atmoszféra is teljesen beszippantott. Egy misztikummal teli bentlakásos iskola falai, ahol a diákok különféle klasszikus tudásra tehetnek szert. Latin nyelv, csillagászat, anatómia, kriminológia, mind-mind különleges és érdekes diszciplína, melybe betekinthetünk - egyszerűen nem tudtam nem imádni, hogy ilyen tudással van átszőve a regény. A gótikus kastély víziója pedig felerősíti az alaptörténetet - a gyilkossági szálat, a titokzatos társaságot, a diákok egymás közti harcát a bekerülésért.

Egyedüli hibájaként azt tudnám felhozni, hogy az időbeliség néhol zavaró, nem áll össze a teljes kép, felmerülnek kérdések, melyekre sok gondolkodás után sem találtam választ. De ezt elfedte az olvasási idő alatt a végig fenntartott feszültség és kíváncsiság.

Borító:
A Prédák háza egyik hatalmas büszkesége a gyönyörű grafikai munka. A borító teljes egészében megeleveníti azt az atmoszférát, melyet a könyvtől várhatunk, ugyanakkor nemcsak kívül, de belül is számos illusztrációval találkozhatunk. Levelek, képek - mind a történetbe ágyazva és kapcsolódva a jelenethez, épp csak annyi, hogy kiegészítésül szolgáljon az olvasónak, extra vizuális élménnyel gazdagítsa. Imádtam!

Összességében:
A Prédák háza egy dark academy történet, melyben diákok küzdenek meg egymással, hogy az elit, skót iskola tanulói lehessenek. Ám ezt az atmoszférát belengi egy haláleset, melynek következtében a gyanúsítottat közel ötévnyi börtönbüntetésre ítélték. De miután William ismét szabadlábra kerül, egyetlen célja kideríteni, mégis ki a valódi tettes, aki meggyilkolta a legjobb barátját. Elisabeth minden vágya bekerülni a Carnivora Akadémiára, és úgy tűnik, ehhez kénytelen szövetséget kötni azzal az emberrel, aki a legnagyobb misztikum az iskola falai között: Williammel. De hamar kiderül, hogy a tét immár nemcsak a jó teljesítmény, hanem a túlélés.

Könnyed, feszültségekkel teli, fordulatos történet, melyben ráeszmélünk, hogy nincs harmadik út: ragadozó leszel vagy préda.

Azoknak ajánlom a regényt, akik szeretik a rejtélyekkel övezett, fiatalos történeteket.

Oldalszám: 356
Kiadó:
NewLine kiadó

Kedvenc karakter: Will Black
Kedvenc idézeteim:

"– Az életedet is rátennéd, hogy Kaleb volt az?
– Persze, hogy nem – vágom rá. – De a tiédet igen.
– Gyönyörű és aljas – elismerően bólogat –, a kedvenc párosításom. …
– Ezt izgalmas lesz kideríteni…"

*

"A bizalom értékes dolog, mégis van, akinek gondolkodás nélkül felkínálod. Átadod a szíved egy darabját, mert eszedbe se jut, hogy esetleg sérülni fog."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése