2024. június 19.

Leigh Bardugo - Farkasok törvénye

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Fjerda hatalmas serege támadásra készül, Nyikolaj Lancov pedig minden leleményét és sármját – sőt, a benne rejlő szörnyeteget is – beveti, hogy megnyerje a háborút. Csakhogy mindeközben egy olyan sötét erő is fenyegeti, amely még az ifjú cár számára is végzetes lehet.
Zója Nazjalenszkaja túl sokat veszített a korábbi háborúban. Végignézte, ahogy a mentora meghal, és a legnagyobb ellensége feltámad, és nem hajlandó eltemetni még egy barátot. A kötelesség most azt követeli tőle, hogy használja a legtitkosabb képességét is, mert az országának minden fegyverre szüksége van. Bármi lesz is az ára.
Nyina Zenyik a lebukást és az életét kockáztatja azzal,hogy kémként beépült Fjerda fővárosi elitjébe. Összetört szíve még nem gyógyult be, és ha nem vigyáz, a bosszúvágya miatt az országa minden esélyét elveszti a háborúban."

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában folytatódik Leigh Bardugo sikersorozata, és a Rule of Wolves - Farkasok törvénye által a Grisaverzum újabb szegletébe nyerhetünk bepillantást. A sebhelyes cár, Nyikolaj Lancov és bizalmasai élete bár folytonos csatatér, mind azon dolgoznak, hogy Ravka elkerülje a háborút a szomszédos országokkal. Intrikák, szerelmek és egy történet, mely garantáltan rabul ejt. Tarts te is a bloggereinkkel, és ha helyesen válaszolsz a kérdésekre, esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!

🕮🕮🕮

Leigh Bardugo mindig képes elvarázsolni. A sebhelyes cár folytatása összefűzi a Grisaverzum szálait - egyszerre van jelen benne A Hat varjú és az Árnyék és csont varázsa, minden összeér egy nagy, fergeteges fináléban. Ilyen a Farkasok törvénye!

Ravka és Shu Han között feszült a viszony. A cári ünnepélyen történtek után ez még nyilvánvalóbbá válik Nyikolaj és belső köre számára. A shu hercegnőnek álcázott Maju Kir-Kaat megpróbálta megölni az uralkodót, de helyette egy ártatlan lélek szállt a sírba, ezzel viszont Shu Han egyértelműen a háború mellett tette le a voksát. De nem a shu követek a legveszélyesebb lakói a ravkai börtönnek: ugyanis Nyikolaj pillanatnyi gyengeségét és az országáért való elhivatottságát kihasználva az Éjúr visszatért, és senki nem tudja, milyen terveket kovácsol.

Eközben Nyina Zenyik Fjerdában van küldetésen, és az a célja, hogy elhintse a szentek kultuszát a grisavadász területen, ezzel nyitottságot nyerve Ravka irányába és esélyt arra, hogy a háborút elkerüljék. De a drüskellék vezére, Jarl Brum mindenáron vért akar, és a grisák teljes kihalását. Nyina kémként épül be a férfi háztartásába, ahol Hannéval, a tábornok lányával - aki szintén grisa - közeli viszonyba kerül. De óvatosnak kell lenniük, hiszen a nagy Jarl Brum elől kell elrejteniük, hogy az ellenség ott hajtja álomra a fejét a fedele alatt. Mindeközben a lány Nyikolajnak próbál információkat szerezni a fjerdai támadásokkal kapcsolatban, hogy segíthesse hazáját. Ugyanakkor ahogy egyre több időt tölt a fagy vidékén, úgy köti egyre több minden új otthonához. Ám Fjerda nemcsak acéllal próbál Ravka ellen vonulni, Nyikolaj hírnevét is megtorpedózzák: azt híresztelik, hogy a cárban nem csörgedezik Lancov vér, csupán egy fattyú, aki jogtalanul ül a trónon. És akkor azt még senki nem tudja, hogy egy démon lakozik Nyikolajban... Mindezek után sikerül elkerülni a háborút, és ha nem, akkor van-e elég szövetségese Ravkának, hogy győztesként kerüljön ki az összecsapásból?

"A shuknak volt egy kifejezése, amit mindig is szeretett: Jujeh sesh. A szív elhallgattatása. A feladatára kell koncentrálnia."

Ha csak egy regényt illethetnék az "akciódús" jelzővel, akkor az biztosan a Farkasok törvénye volna. Nem telt el úgy fejezet, hogy abban ne történt volna valami váratlan, egy újabb csavar vagy egy olyan szereplő megjelenése, akit a korábbi kötetek óta szeretünk. A kedvencem mindezek közül egyértelműen a varjak megjelenése volt - Nyikolaj Lancov és Kaz Brekker egy jelenetben? Kell ennél több magyarázat? Mindeközben a főbb karakterek is teret nyertek maguknak. Ilyen Zója Nazjalenszkaja, akinek a jellemfejlődése rendkívüli az Árnyék és csont-beli megjelenése óta. A rideg katona, aki mindig csak az örök második, immár nem akar mindenkit eltaszítani magától, hanem képes megnyitni a szívét, képes érezni szeretetet és fájdalmat egyaránt, és ekkor világlik ki, ki is ő igazán. Csak először önmagának is el kell hinnie, hogy meg tudja csinálni - Ravkáért, Nyikolajért, a barátaiért. Imádtam Zsenyát, Tolját és Tamart, sőt még Mal és Alina visszatérését is örömmel fogadtam. 

Nem tudom, lesz-e még Grisaverse-történet, hiszen azért mentőövként hagyott nyitva néhány szálat az írónő, de ha mégsem, akkor is ez egy nagyszerű fináléja volt ennek a kalandnak.

"Én vagyok a szörny és a szörny én vagyok."

Borító:
A Könyvmolyképző kiadó az eredeti borítóval jelentette meg a könyvet, ráadásul ahogyan az első résznek, ennek is érkezik különleges éldekorált változata is. A kódexszerű megjelenés itt is adott, ám ha jobban megnézzük a képet, akkor a négy sarkában négy állatot láthatunk. A shu katonák emblémája, a sólyom. Egy sárkány. Fjerda farkasa. És egy róka, melyet többször is Nyikolaj megnevezésére használnak a történetben. Középen viszont egy nagy kőrisfa látható, mely egyszerre szimbolizálja a történet végét és elejét.

Összességében:
A Farkasok törvénye egy igazán fordulatos, méltó lezárása A sebhelyes cár duológiának. Leigh Bardugo ebben a kötetben összeszőtte a Grisaverzum eddigi szálait, és olyan szereplők is helyet kaptak a történetben, akiket rég láttunk, de alig vártuk, hogy újra megjelenjenek. Sok olyan hosszú terjedelmű könyv van, ami csak rétestésztaszerűen nyúlik, de nincs megtöltve tartalommal - hát ez nem olyan. A Farkasok törvényében mindig történik valami, az írónő minden fejezetben megmutatja, hogyan tud újabb és újabb fordulatokat belecsempészni ebbe a világba, és én pedig mindezzel nem tudtam betelni. Csodálatos történet, talán a kedvencem az eddigiek közül! 

Mindenképp ajánlom a Grisaverzum rajongóinak, de csak szigorúan az Árnyék és csont trilógia és a Hat varjú duológiát követően! Akik pedig még nem ismerkedtek meg a Leigh Bardugo által megalkotott világgal, azok pedig még életük egyik legnagyobb kalandja előtt állnak.

Oldalszám: 536
Kiadó:
 Könyvmolyképző
Beleolvasó: x

Kedvenc karakter: Túl sok van...
Kedvenc idézeteim:

"– Túl jó ember vagy, Hanne. Megkapod a lehetőséget, hogy segíts valami elkényeztetett királyi kölyöknek, és úgy ragyogsz, mintha most láttál volna meg egy kétméter magas gofrirakást.
– Igazából még sosem ettem gofrit.
Nyina a szívére szorította a kezét
– Még egy dolog, amiért ez az átkozott ország magyarázattal tartozik."

*

"– Ez egy szörnyű ötlet – motyogta Adrik.
– Rengeteg rossz ötletem van tartalékban – magyarázta Nyikolaj. – Valahol hasznosítanom kell őket."

*

"A háború olyan volt, mint a tűz – hirtelen jön, mohó és jobb megállítani, mielőtt elhatalmasodik. Mindent meg fog tenni, hogy megfékezze ezt a lángot. Féltette a hazáját és önmagát. Bolond lenne, ha nem így tenne."


Nyereményjáték


A nyereményjáték során Leigh Bardugo eddig magyarul is megjelent köteteiből hozunk egy-egy idézetet, melyből rá kell jönnötök, melyik regényéhez is tartozik a feladvány. A könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!  

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az állomás feladványa:
“– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak. 
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy.”

A turné állomásai:
06.20. Kitablar
06.22. Hagyjatok! Olvasok - extra
06.24. Readinspo
06.26. Kelly és Lupi olvas - extra
06.28. Hagyjatok! Olvasok!
06.30. Kelly és Lupi olvas

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése