2024. július 17.

Alex Aster - Lightlark

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Lightlark ​szigete csak százévente egyszer közelíthető meg, hogy otthont adjon a Centenáriumnak, annak a halálos játéknak, amelyre kizárólag a hat birodalom uralkodói kapnak meghívást. Ez egyben kihívás is, melynek elfogadása esetén a résztvevők kénytelenek szembenézni a sorsukkal, akármi is vár rájuk: győzelem vagy vereség, jutalom vagy végső pusztulás. A most következő Centenárium az utolsó esély a hat uralkodó számára: csak a részvétel által válhatnak képessé a birodalmaikat évszázadok óta sújtó egyedi, kegyetlen átkok megtörésére. Csakhogy minden uralkodó rejteget valamit. Ráadásul megtudják: az átkok megszüntetéséhez az egyiküknek meg kell halnia.

Isla Crown a Vadoncok birodalmának fiatal uralkodója. A Vadoncok veszélyes csábítók, akiket az az átok sújt, hogy meg kell ölniük a szerelmüket. Rettegett és megvetett népnek számítanak, így csak Islában bízhatnak, hogy a Centenáriumnak köszönhetően képes lesz megtörni az őket sújtó átkokat. A túlélés érdekében Isla bármit hajlandó megtenni, akár hazugságra és csalásra is kész, hogy megmentse népét… A szerelem pedig egyáltalán nem könnyíti meg a feladatát." 

A Maxim Kiadó jóvoltából lehetőségünk nyílt elolvasni a külföldön már nagy sikert arató Lightlark című könyvet. Isla a hat uralkodó egyike, aki arra született, hogy megtörje a népét sújtó átkot. Viszont ebből a játszmából csak öten kerülhetnek ki élve. Különleges hangulat, mindenre elszánt uralkodók, és ármányok sora vár ránk, Olvasókra. Ha kíváncsi vagy mit gondolunk róla, vagy szeretnéd megnyerni a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, tarts velünk!

🕮🕮🕮

A Lightlark történetébe TikTokon botlottam bele, és amikor láttam, hogy a Maxim kiadó az idei Könyvhétre elhozza a magyar olvasók számára is, rögtön tudtam, hogy itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjek vele. 

A világa hat törzsből áll: Verőfényesekből, Éjsötétekből, Csillagfényesekből, Holdfényesekből, Égkékekből és Vadoncokból. Mindegyik birodalom élén egy uralkodó áll, akinek 100 évente részt kell vennie a Centenáriumon, amit azért rendeznek Lightlark szigetén, hogy az immáron 500 éve sújtó átkot megtörjék. Oro, Grim, Celeste, Cleo, Azul és Isla - a hat vezető, közülük néhányan már éltek az leső Centenárium megrendezésekor is. Ám a prófécia szerint csak úgy lehet feloldani a varázslat hatását, ha az egyik birodalom uralkodója meghal és vele a teljes népe. Hat király vagy királynő játszik istent és dönt élet és halál között. Lehet ennek jó vége?

Isla Crownt világéletében a Centenáriumon való részvételre készítették fel a nevelői. Kisgyerekkorától kezdve tanul harcművészetet, tűri el a fájdalmat, hiszen lepleznie kell, hogy más, mint a többiek: neki nincs különleges képessége, egyszerű halandó. A Vadoncok uralkodójaként pedig erőt kell demonstrálnia, pedig még ő maga is nagyon fiatal. Az átok hatására a népe csábításból él és emberi szívet fogyaszt lakomául. De ha Isla nem nyeri meg a Centenáriumot és töri meg a varázslatot, akkor még 100 év elteltével a Vadoncok már kihalnak. Így tehát a lány mindent feltesz erre az egy esélyre, és csak reménykedik benne, hogy a végén sikerrel jár.

De nemcsak a birodalmak gyengülnek az átok súlya alatt, hanem Lightlark szigete és vele a Verőfényesek uralkodója, Oro is. Az egész világ a halál szélén egyensúlyozik, hacsak a hat vezető nem tesz valamit ellene... Ennek pedig - mint tudjuk - az ára egy birodalom, ezernyi élet kioltása. 

"Rózsa vagy, de tele tövisekkel, mondta. Egy szép teremtmény, amely képes megvédeni magát."

A Lightlark számomra nehezen indult be. Hiába egy egyedien megalkotott, vérszomjas univerzumról beszélünk, a sok titok, melyet mindez magában hordoz, nem engedte közel az olvasóhoz a szereplőket, ekképpen nem tudtam olyan könnyen bevonódni magába a történetbe. Isla karaktere egy valódi, harcedzett női karakter, aki fiatalsága ellenére rengeteg terhet cipel, mindezt pedig saját népéért, az ő jólétük érdekében. Szinte az esélytelenek nyugalmával utazik Lightlarkra, mégis a benne élő tűz az utolsó pillanatig lángol, és képes a végsőkig harcolni a küldetése sikeréért. Alex Aster úgy próbálja biztosítani az olvasó helyét ebben a világban, hogy két férfit, két uralkodót vezet Isla életébe, és arra sarkall bennünket, hogy válasszunk a titokzatos Éjsötét herceg, Grimshaw és a jóságos Verőfényes király, Oro között. Persze nem könnyíti meg a döntést, sem nekünk, sem a főszereplőnek, hiszen állandóan új és új titkok látnak napvilágot a játék során, amely megfordítja Isla jövőjét és saját önképét. Ugyanakkor kicsit úgy éreztem, mintha az írónő a hirtelen jött sok fordulattal próbálna meggyőzni bennünket a világ és a történet összetettségéről, és ennek nyomán voltak olyan részletek, ami kevéssé lett kifejtve és nem lett szervesen a cselekmény része. De remélhetőleg ezek majd nagyobb teret kapnak a folytatásban, a Nightbane-ben.

Borító:
Kívülről a regény teljesen szemet gyönyörködtető! A fekete alapon középen egy virágzó szívet láthatunk, mely Isla szimbolikájaként jelenhet meg. Ezt indák szövik át, melyek a borító négy sarkában kapnak még helyet, középen pedig a cím erőteljes, mégis enyhén díszes betűtípussal. 

Összességében:
A Lightlark egy különleges világú fantasy-történet, ahol hat uralkodó vállát nyomja a teher, hogy megtörjék az egész kontinensre érvényes átkot. Isla a legfiatalabb a Lightlark szigetére érkező vezetők közül, és tudja, hogyha most nem járnak sikerrel, akkor a népe kipusztul. Ezt nem hagyhatja! Intrikák, szerelmek, egy óriási titok, mely körüllengi a baljós szigetet... Vajon ki áll az átok mögött valójában?
A könyv eleje lassan indul be - sok a megválaszolatlan kérdés, mely egyszerre hajszol előre, hogy mihamarabb megtudjuk az igazságot, ugyanakkor ez számomra meg is nehezítette a bevonódást.

Azoknak ajánlom a Lightlarkot, akik szeretik az egyedi fantasy-történeteket, vagy fel szeretnének fedezni új, ismeretlen világot, ahol felvehetik a harcot egy több száz éves átokkal egy fiatal uralkodólány társaságában.

Oldalszám: 448
Kiadó:
Maxim
Beleolvasó
: x

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"– Én sem tudom, mit élvezek jobban. Felidézni, milyen volt a kardom hegyét a torkodnak nyomni… vagy arra gondolni, hogyan nézne ki a szíved a tányéromon.
Grim szeme élvezettel csillant fel.
– Csak óvatosan, Szívfaló – suttogta a férfi, túlságosan közel állva, szinte a lány fölé tornyosulva. – Lehet, hogy csak úgy odaadom neked."

*

"Eddig tolvaj voltam. És hazug. – Sóhajtott. – Épp ideje, hogy szélhámos is legyek."


Nyereményjáték


A játék során különböző idézeteket találhattok, amelyek a Maxim Kiadó által megjelent könyvek egyikében fellelhető. A feladat nem más, mint megtalálni, melyik könyvre gondoltunk, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.  

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

Az állomás feladványa:

“Ha egyszer beleszerettél a könyvekbe, a jelenlétükben bárhol otthon érezheted magad, még ott is, ahová nem kellene tartoznod.”

A turné állomásai:
07.15. Milyen könyvet olvassak?
07.17. Kitablar
07.19. Dreamworld
07.21. Kelly és Lupi olvas

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése