2024. augusztus 7.

Amalie Howard - Bosszú öt lépésben

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"A bosszú a nyitólépés. A szerelem a végjáték.

Három évvel ezelőtt Elát a legjobb barátnője szemrebbenés nélkül elárulta egy fiúért. Elát megszégyenítették, és egy távoli lányneveldébe száműzték, a jóhíre romokban hever. A most tizennyolc éves lány merész tervet kovácsol, hogy kiegyenlítse a számlát. Gazdag örökösnőnek adja ki magát, és elvegyül a londoni arisztokrata társaságban. Ám amikor újra találkozik a fiúval, akibe titkon mindig is szerelmes volt, el kell döntenie, mi legyen a következő lépés: üsse le a királynőt, vagyis álljon bosszút álnok barátnőjén, vagy inkább hódítsa meg a király szívét?"

A régenskorszak szerelmeseinek újabb kalandot tartogat Amalie Howard első magyarul megjelent kötete a Lampion könyvek gondozásában. Gyere és tarts bloggereinkkel Ela fondorlatos sakkjátszmájában, melynek a végén a kiadó jóvoltából nyereménykönyvvel is gazdagodhatsz!

🕮🕮🕮

Amalie Howard könyvét a fülszövege miatt olvastam el. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, és alig vártam, hogy olvashassam ezt a Bridgerton-hangulatú történetet.

Lyra Whitley Ela Dalviként érkezett a lányneveldébe, de onnan új személyiséggel, új eséllyel távozott. Egyetlen dolog élteti, hogy bosszút állhasson a fiún, aki cserben hagyta és a legjobb barátnőjén, aki elárulta és megszégyenítette őt. A fiatal lányból immár felnőtt nő lett, és kész arra, hogy öt ügyes lépésben revansot vegyen mindenkin, aki alábecsülte őt korábban. Pártfogói bevezetik az úri körökbe, egykori barátai gyűrűjébe, akik közül senki nem ismeri fel a valaha volt Lady Ela Dalvit. Poppy az újdonsült vendégben riválist lát, ezért elkezdi újbóli lejáratókampányát a lány ellen - hiszen nem veheti el tőle senki a hercegnéi címet, nem lehet más Keston Ridley felesége. 

A Bosszú öt lépésben két idősíkon halad. Egyrészről figyeljük Lyra - avagy Lady Ela - bosszúhadjáratát, részt veszünk abban, miként közeledik a beteljesedés felé, hogyan ügyeskedik a célja elérésének érdekében, másrészről viszont az egykori Lady Ela életét követhetjük nyomon, melyben feltárul a múlt, és a lány sérelmeinek oka bontakozik ki előttünk. Megismerhetjük Keston és Ela fiatalkori barátságát, Poppy hogyan mérgezte már meg akkor is az őt körülvevő emberek életét, és rámutat az írónő az igazán hétköznapi, ugyanakkor nem elhanyagolható témákra is, mint a szülői nyomás, az etikett vagy illendőség és a bosszú tulajdonképpeni önromboló hatása. Mi történt Lady Eláva, ami megtorlásra sarkallja? Ki és mi segíti őt ebben a hadviselésben? 

"A fűző volt az úrihölgyek harci páncélzata, és végtére is én csatába készültem: London fényűző báltermei voltak az én csatamezőm."

A regény már az első oldalán kijelenti, hogy történelmi hűségre nem törekszik. Ennek szellemében olvasás közben el kell vonatkoztatnunk más történelmi-romantikus zsánerű olvasmányélményeinktől, hiszen az írónő a régenskorszak báját és eleganciáját vegyíti tulajdonképpen a kortárs hagyományokkal, problematikákkal. Ezáltal egy báli szezonba öltöztetett második esély történetet kapunk, melynek a kiindulópontja egy fiatal lány bosszúja. Valamint nem is csupán a történelmi hűségtől kell elvonatkoztatnunk a regény olvasása során, de valamelyest a véletlenek csodálatos egymásutánjától is, melyek végigkísérik ezt a haditervet, valamint attól az alapvető kérdéstől is, hogy néhány év alatt sokat változhat az ember, de annyit biztosan nem - még a korban használatos kozmetikumok segítségével sem -, hogy a közeli barátok, ismerősök egyáltalán ne ismerjék fel és gyanút se fogjanak a lány valódi kilétével kapcsolatban. Ha mindezeket a gondolatokat magunk mögött hagyjuk, és csak élvezzük azt, ahogyan Amalie Howard bánik a szavakkal, és szórakoztat bennünket egy igazi estélyibe öltöztetett történettel, akkor egy kellemes kikapcsolódás, egy szerethető olvasmány lesz a Bosszú öt lépésben eredménye. 

Borító:
A hazai megjelenés a külföldi borítót vette át. Mostanában sok helyen találkozhatunk grafikus alakokkal a képeken - a Bosszú öt lépésben köntösén is így láthatóak a főszereplők: Ela és Keston. A hátteret a türkizkék szín uralja, ezt töri meg Ela alakján a sárga ruha. Érdekesség, hogy a magyar kiadás éldekoráltan jelent meg: a lapok szélein sakkbábuk láthatóak.

Összességében:
Amalie Howard Bosszú öt lépésben című regénye egy könnyed, nyári olvasmány, melyben egy megalázott lány perli vissza saját becsületét. Ehhez álnéven vegyül el az arisztokrácia köreiben, és ha minden jól megy, egykori barátai megbánják még azt a napot, amikor elárulták őt. A történet fiatalos, laza és gördülékeny, emiatt tökéletes lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra miközben drukkolunk a háttérben Ela sikeréért az önmagáért vívott harcban.

Oldalszám: 376
Kiadó:
Lampion

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"A bosszú sokban hasonlít a sakkra: a helyezkedés és a stratégia játéka. A türelemé. A hatalomé."

*

"Az emberek úgy tartják, ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, és úgy is hápog, mint egy kacsa, az csakis kacsa lehet. Akkor senki nem számít a farkasra…"


Nyereményjáték

A történet szerves része a sakk, így ahhoz, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a nyereménykönyvünket, ehhez a játékhoz kapcsolódó feladatot kell megoldanotok. Minden állomáson egy képet láthattok egy sakkbáburól. A feladat az, hogy felismerjétek és megírjátok nekünk a bábu nevét.  

Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz 

Az állomás feladványa:


A turné állomásai:
08.07. Kitablar
08.09. Kelly és Lupi olvas
08.11. Ambivalentina
08.15. Zakkant olvas
08.17. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése