2024. szeptember 30.

Charmaine Wilkerson - Fekete torta

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Egy ​titkos recept.

Eleanor Bennett rejtélyes örökséget hagy két gyermeke, Byron és Benny számára: egy réges-régi családi recept alapján készült fekete tortát és egy hangfelvételt. Eleanor az üzenetben megosztja felkavaró történetét egy önfejű, fiatal úszónőről, aki egy gyilkosság rá vetülő gyanúja miatt megszökik az otthonát jelentő szigetről. Az anya szívszorító története fokozatosan bontakozik ki a könyv lapjain: olyan titkok kerülnek napvilágra, melyeket Eleanor élete végéig rejtegetett. Egy rég elveszett gyermek körüli rejtély pedig felforgatja mindazt, amit a testvérek tudni véltek származásukról és magukról. Lehet-e Byron és Benny újra szoros szövetségese egymásnak? Össze tudják-e rakni anyjuk valódi történetét, és teljesíthetik-e utolsó kérését, miszerint „osszátok meg a tortát, amikor eljön az ideje”? Vagy elveszettebbnek érzik magukat, mint valaha?

Charmaine Wilkerson debütáló regénye arról, hogy az árulások, titkok, emlékek, sőt nevek öröklése hogyan alakíthatja a kapcsolatokat és a történelmet. A hangulatos és gyönyörűen megírt történet rendkívüli utazás egy család életén keresztül, amelyet örökre megváltoztattak a matriarcha döntései. Fedezd fel a titkait!" 

A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően újabb könyv jutott el hozzánk, amiből nemrég sorozat is készült a Disney+-ra. Tartsatok négy bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a Fekete tortából.

 🕮🕮🕮

Mindig is szerettem olvasni ezeket a családregényeket, ahol központi szerepet játszik a múlt. Mindig érdekes végigkövetni, hogyan alakulnak az emberi sorsok, és mi minden sűríthető bele az életbe. Charmaine Wilkerson debütálóregénye ezt járja körül, miközben széles kulturális spektrumon kalauzol végig bennünket.

Byron és Benny évek óta nem találkoztak már, és a két testvér most sem önszántából tartózkodik egy légtérben. Édesanyjuk halála hozta őket ismét össze. Eleanor Bennett végrendeletében arról határozott, hogy a gyermekei közösen hallgassák meg a hangfájlt, amit utolsó napjaiban rögzített. Amiben elmondja életének valós történetét, a származását, a féltve őrzött titkait. 

A történetének középpontjában egy fiatal, Karib-szigeteki lány, Coventina "Covey" Lyncook áll, akinek különleges kapcsolata volt a tengerrel. Imádott szörfözni, a konyhában serénykedni, voltak barátai, akikkel a szabad idejét töltötte, és volt egy fiú, aki különleges helyet foglalt el a szívében. De ez a fiatal lány nem tehetett arról, hogy az édesanyja fiatalon elhagyta őket, és az apja pedig visszaeső szerencsejátékos volt, aki adósságba lökte állandóan a családot, aminek Covey itta meg a levét. És a lánynak csak egy kis szerencsén múlt, hogy végül megmenekült egy bűnöző markából. De így is teljes mértékben felfordult az élete, és maga mögött kellett hagynia mindazt, aki egykoron volt.

Vajon hogyan lett Coventina Lyncookból Eleanor Bennett? Hogyan alapított végül családot? És mi lett a kislánnyal, akit fiatalon örökbe adott? 

"Tartozom nektek azzal, hogy elmesélem a múltamat, mert ez a ti történetetek is."

A Fekete torta érzelmi mélységekbe, egy titkokkal teli családtörténetbe kalauzolja el az olvasóját. Megtanít arra, hogy értékeljük az életet, mert hamarabb vége van, mint gondolnánk. Bemutatja, hogy nem szabad haragot tartani, mert csak megmérgezi az emberközi kapcsolatainkat, és nem marad más utána, mint az elszalasztott pillanatok. A cím egyfelől jelöli azt a kulturális közeget, melyben a Bennett-család él: a jamaicai gyökereket, a bőrszínük nyújtotta kiszolgáltatottságot és a gasztronómiai különlegességeket. Ez a desszert, mely egy jamaicai rumos torta, keretezi a történetet - a hagyományok szerint esküvőkor, fontosabb eseményeken szervírozzák, és a maradékot elteszik, hogy az évfordulókkor ismét egyenek belőle. Eleanor azt kéri a gyermekeitől, hogy közösen fogyasszák el, és tudni fogják, mikor jött el rá a megfelelő alkalom. Egyfajta családösszetartó-erővé emelődik a történetben. Egyszerre szimbólum és valóságos étel.

2023-ban készült belőle egy adaptáció, ami már látható a Disney+ streaming felületén is. Nyolc részes minisorozat, ami szerintem rendkívül jól illeszkedik a könyvhöz, csupán a megértést segítő kronológiaváltoztatások szúrtak nekem szemet. Ezen kívül szó szerint idéztek sokszor a regényből, és szerintem egy kivételesen jó és pontos adaptáció lett.

Borító:
Itthon csak filmes borítóval jelent meg a kötet, ahol Covey éppen az esküvői ruhájában menekül. Az egyik legmeghatározóbb szelete az életének, egy kulcsmomentum, talán ezért is választották a borítónak. Külföldön a filmes borító is inkább szimbolikus, egy kanál látható három színű háttéren. Az első verzión pedig egy sötét tónusú nő rejtőzik a színek kavalkádja mögé, mely az új élet, új identitás, múlt elöli menekvésnek jelölője lehet.

Összességében:
Charmaine Wilkerson története, a Fekete torta egy családi történetbe bújtatott, rendkívüli, kulturális utazás. Eleanor Bennett a halála előtt hangfelvételre vette a titkot, amit már évtizedek óta őrizget, és azt kérte, hogy a gyerekei közösen hallgassák meg ezt az élettörténetet. A lánya és a fia tudják meg, ki is valójában az édesanyjuk. Persze ez felkavarja az állóvizet, hiszen nemcsak saját identitásukat, de családi gyökereiket is teljesen megingatja az igazság. Ezen felül arról tanúskodik a hangfájl, hogy van valahol a nagyvilágban egy féltestvérük, egy kislány, aki egy abúzus nyomán született. Vajon sikerül közösen leküzdeniük a titkok súlyát?

Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik szeretik a mély, tartalmas regényeket.

Oldalszám: 384
Kiadó:
Könyvmolyképző
Beleolvasó: x

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"– Sokan azt hiszik, a szörfözés a tengerrel való kapcsolat – mondta anyja egy nap, amikor Byron küszködött a vízben –, de a szörfözés valójában az önmagaddal való kapcsolat. A tenger azt tesz, amit akar – kacsintott rá. – Azt kell tudnod, hogy ki vagy, és hol, minden pillanatban. Ez rólad szól, hogy megtaláld és megtartsd az egyensúlyodat."

*

"B. és B., ezt a felvételt Mr. Mitch segít nekem elkészíteni. A kezem nem olyan biztos már, és sok mondanivalóm van. Személyesen akartam beszélni veletek, de jelen pillanatban nem vagyok benne biztos, hogy láthatlak-e együtt még titeket valaha."

Nyereményjáték

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a Könyvmolyképző Kiadó oldalán található beleolvasó segítségével megválaszoljátok az állomásokon található kérdéseket. Írjátok be a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.  

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

Az állomás feladványa:
Milyen címzés áll az anyától kapott borítékon?

A turné állomásai:
09.29. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
09.30. Kitablar
10.02. Utószó
10.04. Spirit Bliss Sárga könyves út
10.06. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése