2024. szeptember 27.

Vivian Conroy - Rejtély Provence-ban

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Egy buja francia birtok, egy esküvő és egy rejtélyes haláleset. A harmincas évek csillogását idéző detektívtörténetben a tanárnőként dolgozó Miss Atalanta Ashford egy csapásra bekerül az előkelő társaságba, amikor megörökli nagyapja tekintélyes vagyonát. Ám a villákkal, partikkal és autókkal együtt jár a nagyapáról unokára szálló, szokatlan foglalatosság is: diszkrét nyomozómunka Európa elitjének. Atalanta egy szempillantás alatt megkapja élete első megbízását, amely Provence szépséges levendulamezőire, egy grófi esküvőre vezeti. Miközben az amatőr nyomozónő egy múltbéli haláleset nyomába ered, újabb holttest kerül elő, és az események váratlan fordulatot vesznek. Az idő fogy, Atalantának pedig az ügy végére kell járnia, mielőtt a kétségek közt vergődő menyasszony kimondja a mindent eldöntő igent…"

Ugyan a nyárnak és a nyaralásoknak lassan vége, de Vivian Conroy legújabb regényével még elkalandozhatunk Provence mesés tájaira. Tartsatok Miss Atalanta Ashford és a Blogturné bloggereivel és játsszatok a könyvért, amit a kiadónak köszönhetően egy szerencsés olvasónk megnyerhet a blogturné végén!

🕮🕮🕮

Miss Atalanta Ashford frissen megörökli néhai nagyapja minden vagyonát, és annak ellenére, hogy sosem tartották a kapcsolatot, rábízza legféltettebb titkát: bizalmas körökben magánnyomozást vállal, de anélkül, hogy erről bárki is tudna a legszűkebb körökön kívül. Egy levélben arra kéri unokáját, hogy folytassa ezt a tradíciót, és ne tagadja meg a rászorulóktól a segítséget.

Atalantának még ki sem sikerült pakolnia az új, párizsi, palotanagyságú házában, de már eleget kell tennie nagyapja örökségének. Eugénie Frontenac, egy vagyonos családból származó arisztokrata keresi fel a lakhelyén, hogy a segítségét kérje. Hamarosan házasodni készül, de nemrégiben egy aggasztó és névtelen levelet kapott, amely azóta nem hagyja nyugodni. Az írója arra figyelmezteti Eugénie-t, hogy a vőlegénye előélete nem patyolattiszta, és féltenie kellene a saját életét is. A nő arra kéri Atalantát, hogy tartson vele az esküvő helyszínére, vegyen részt az előkészületekben, és figyelje meg a násznépet, a jövendőbeli férjét, és derítse ki, vajon Gilbert egykori felesége valóban egy tragikus baleset áldozata lett-e, vagy egy aljas gyilkosság áll a volt grófné halála mögött. 

Így tehát Atalanta a gyönyörű, levendulalepte Provence vidékére utazik, hogy utánajárjon a baljós sejtelemnek. Először ki kell találnia, ki írta azt a titokzatos üzenetet Eugénie-nek, és kinek áll szándékában Gilbert és a nő frigyét aláásni. Majd meg kell tudnia, hogy hogyan is halt meg Mathilde Lanier, Gilbert egykori felesége, és mindeközben feddhetetlenül kell eljátszania egy távoli rokon szerepét, hogy ne jöhessen rá senki, ki is ő valójában. Minden annyira rejtélyes, és Atalantának figyelnie kell, hogy még véletlenül se vonja magára egy potenciális gyilkos figyelmét.

"És Eugénie még azt mondta, hogy ez a hely maga a tökély. Márpedig Atalanta szerint semmi sem lehetett tökéletes, ha a halálnak is köze van hozzá."

Vivian Conroy regénye valóban az, aminek látszik: egy könnyed történet, ami varázslatos tájakra kalauzol el bennünket miközben egy vérfagyasztó ügyben nyomozunk. Nagyon meglepett a könyvvel kapcsolatban, hogy bármennyire is próbáltam kitalálni, mi vagy ki állhat a számos megválaszolatlan kérdés mögött, egyszerűen nem tudtam megfejteni. Persze voltak ötleteim, de az írónő úgy csűrte-csavarta a szálakat, hogy sosem lehettem elég biztos egyikben sem. Így az izgalomfaktor adva volt, ugyanakkor a bevonódásomat nehezítette az, hogy a történetet külső, E/3-as nézőpontból olvashattuk, ekképpen egyik szereplő sem került igazán közel hozzám, megtartotta a távolságot az olvasótól a regény. Nem éreztem, hogy igazán jelen lennék, sokkal inkább, mintha egy vásznon vetítenék nekem az eseményeket, én pedig csupán a fotel kényelméből figyelhetem mindezt. Ennek ellenére igazán könnyed és szórakoztató olvasmány volt számomra a Rejtély Provence-ban, és örültem, hogy a titkok nyitjára sem jöttem rá idő előtt. Ez igazán mesteri Vivian Conroytól!

Borító:
A Rejtély Provence-ban borítója pont azt sugallja, amit kapunk tőle: egy bájos élményt, könnyed szórakozást és mesés tájakat. A háttér a helyszínünket eleveníti meg - levendulakert, amíg a szem ellát és a háttérben egy vidéki kastélyszerű épület, mely gazdagságról tesz tanúbizonyságot. A kép központi alakja pedig nem más lehet, mint Atalanta Ashford, aki beleveti magát a friss örökösnő mivoltjába és leleplezi a bűnösöket az elegáns öltözetek mögött.

Összességében:
A Rejtély Provence-ban egy nyári, könnyed detektívtörténet, ahol egy friss örökösnő kezd nyomozásba a násznép között. Az ara  felkavaró üzenetet kap arról, hogy a vőlegénye egykori felesége valójában nem balesetben halt meg, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon mi történhetett egy éve azon az esős, sáros napon? És kinek lenne egyáltalán indítéka a grófné meggyilkolására? És Eugénie-nek tényleg félteni kéne a saját életét? Atalanta a kezébe veszi az ügyet, és az érintettek háta mögött igyekszik választ találni minden kérdésre.

Azoknak ajánlom a regényt, akik szeretik a kikapcsolódást nyújtó, nyomozós történeteket - méghozzá egy bámulatos, virágokkal teli helyszínen.

Oldalszám: 328
Kiadó:
General Press

Kedvenc karakter: Atalanta Ashford
Kedvenc idézeteim:

"– Már megint egy lány, aki imád a könyvekbe temetkezni."

*

"Atalanta még soha nem gondolkodott el mélyebben a gyilkosok természetéről, de úgy tűnt, most kénytelen lesz."

*

"A pénz. Minden gonoszság gyökere. Talán ezúttal is ez jelenti a választ?"


Nyereményjáték

A mostani játékunkban nyomozásra hívunk titeket, néhány könyvekben is híres nyomozót keresünk, a leírás alapján nektek kell kitalálni, hogy kiről van szó!  

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Az állomás feladványa:
A magyar írónő tollából származó nagy sikerű sorozat főszereplője nem a szokványos értelemben vett nyomozó. Az egyes részekben mindig a világ különböző részeire utazik, amelyek a könyvek címében is megjelennek. Egyébként a londoni női magazin, a CBM főszerkesztőjének asszisztense.  Nem túl változatos munkája mellett hobbiból gasztroblogot vezet, melyben próbálja kiélni az írás és a finom ételek iránti szenvedélyét.

A turné állomásai:
09.25. This is my (book) universe
09.27. Kitablar
09.29. Betonka világa
10.01. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése