2021. október 4.

Anna Todd - Miután elbuktunk

HANGULAT                                MOLY                                         2015

"Tessa és Hardin élete eddig is bonyolult volt. Most még bonyolultabb lett. Miután elbuktunk, az élet már soha többé nem lesz olyan, mint volt. Tessa pont az élete legnagyobb döntését hozza meg, amikor minden megváltozik körülötte. Először az ő családjáról tudnak meg addig rejtegetett titkokat, aztán Hardin családja okoz nekik váratlan meglepetéseket. Ezek a felfedezések mindent más megvilágításba helyeznek, és még jobban megkérdőjelezik a közös jövőjüket, amelyért már annyit küzdöttek. Tessa élete kezd szétesni. Semmi sem az, aminek hitte. Sem a barátai, sem a családja. Hardin, az egyetlen személy, akire támaszkodhat, nagyon dühös lesz, amikor tudomást szerez Tessa döntéséről. Ahelyett, hogy mellé állna, mindent elkövet, hogy megtorpedózza a terveit. Tessa tudja, hogy Hardin szereti, és bármi áron meg akarja védeni. De más szeretni valakit, és megint más beengedni az életünkbe. Tessát kezdi kimeríteni a féltékenységi jelenetek, a féktelen dühkitörések, és a bűnbánó bocsánatkérések ördögi köre. Senki iránt sem táplált még ilyen heves érzelmeket, senki sem gyújtotta így lángra a testét… De meddig képes a tűz és a szenvedély ellensúlyozni ezt a sok drámát és szenvedést? Azelőtt elég volt a szerelem, hogy összetartsa őket. De ha Tessa most a szívét követi… akkor vége lesz a kapcsolatuknak? Anna Todd elsőkönyves író, aki Texasban él a férjével. Valószínűleg megdöntöttek néhány rekordot, amikor alig egy hónappal az érettségi után összeházasodtak. A férje háromszor teljesített szolgálatot Irakban, és Anna addig különféle alkalmi munkákat vállalt. Többek között eladó volt egy illatszerboltban, és adatfeldolgozó az adóhivatalban. Mindig szeretett olvasni, rajongott a fiúbandákért meg a romantikus regényekért. Most sikerült egyesítenie a három szenvedélyét, és nagyon élvezi, hogy az élete egy megvalósult álom lett."

A Miután kötetek különleges helyet foglalnak el a szívemben, ám amikor ajánlom őket, mindig kiemelem, hogy csak akkor fogja szeretni az ember, ha bírja idegszálakkal a konstans drámázást és képes az állandó ördögi körforgás mögé látni, hogy felfedezhesse a történet valódi értékét. Aki ezt megteszi, az egy közel sem tökéletes, de annál addiktívabb regénysorozat részese lehet.
 
A Miután összecsaptunk hatalmas függővéggel zárul. A második kötet a bizalom kérdéskörét járja körül: Vajon Tessa képes lesz-e az őt ért atrocitások ellenére is folytatni a közte és Hardin között kialakult kapcsolatot. Nem kevésbé fontos témát mutat be a Miután elbuktunk is - hiszen az őszinteséget emeli ki Anna Todd ebben a regényben. A kötet elején Tessa fél Hardin reakciójától: Miként viselkedik majd a fiú, amikor megtudja, hogy Seattle-be költözik, és ez milyen hatással lesz majd a kapcsolatukra. Rá kell ébredniük, hogy a kommunikáció hiánya csak nehézségeket szülhet, és semmi jó nem eredhet abból, ha nem őszinték egymással. De több megpróbáltatáson is keresztül kell menniük ahhoz, hogy ezt a bölcsességet a gyakorlatban is alkalmazni tudják. 
Elsőként meg kell birkózniuk azzal, hogy Tessa édesapja 9 év ködös év után ismét visszatért az életébe. Viszont talán még rosszabb állapotban, mint amikor elment. Nincs hol laknia, hetek óta nem fürdött, tartozásokba verte magát és alkoholproblémákkal küszködik. Hardin családját már jól ismerjük - az alkoholista apa fiatalon elhagyja a feleségét és a fiát, majd már a mérgező szenvedélytől mentesen új életet kezd. Új házasság, új gyerek, új állás, és mindezt egy új kontinensen. Hardin ezt sosem bocsájtja meg neki. A Miután elbuktunkban viszont Tessa családi múltja jelenik meg. Hasonlóan a fiúéhoz, az sem patyolattiszta és példaértékű. Sőt a könyv sorban mutatja be, hogy igazából egyik házasság sem az. Tessa mégis vágyakozik rá. Vágyik arra, hogy Hardin egyszer az oltárnál várja őt, hogy kimondják a boldogító igent. De sok más mellett, ebben a témában is különbözően gondolkodnak ők ketten.
 
"Szerintem az ember életében az a legfontosabb pillanat, amikor rájön, hogy képes valaki mást önmagánál is jobban szeretni."
 
Ez a harmadik kötet már egyfajta kitekintés az egyetemista életből a felnőtt jövőbe. A történet csupán csekély része játszódik a campuson, jelentősen azon van a hangsúly, Tessa seattle-i utazása hogyan befolyásolja a Hardinnal való kapcsolatát. Sokat feláldozott már a fiúért, de önmagát és az álmait nem fogja. Most Hardinnak kell lépnie, ha meg akarja tartani Tessát. Ők ketten nem tudnak egymás nélkül élni. Többször is megpróbálják külön, de mindig egymás mellett kötnek ki. Köröket futnak, aminek látszólag nincs vége. Ugyanaz a lemez megy szinte egy éve, és a jövő boldog reménységének fénye messze, haloványan látszik csupán. De a szenvedések által mégis fejlődik a két karakter. Tessa megerősödik, céltudatos lesz, és ettől a kitűzött jövőtől nem tántoríthatja el senki, még Hardin sem. A fiú görög eposzokat megszégyenítő fejlődési szakaszt jár be a regénysorozat első soraitól kezdve, hiszen megtalálta azt a személyt, aki őt jobbá teszi és aki nélkül nem tud élni. Ennek ellenére sokszor még mindig impulzívan cselekszik, nem racionalizálja, amiket kimond, és ezzel megbántja a lányt.



Már az első film óta van bennem egy kérdés: Azzal, hogy megváltoztatták Steph karakterét, hogyan fogják így a harmadik részt megfilmesíteni. A könyvben van egy nagyon sokkoló fordulat, amit bárhányszor olvasok, mindig a földbe döngöl. De egyszerűen kihagyták belőle ezt meg a teljes egyetemi légkört. Így mind Steph karakterváltozása, mind Zed személyének devalválódása nem jelenik meg azok számára, akik csak az After-filmeket látták. Ennek ellenére mondhatom, hogy egyre inkább könyvhűbb filmeket készítenek a Miután sorozatból. Amennyire az elsőben erőltetettnek találtam Josephine Langfordot Tessaként és amennyire nem láttam Hardint Hero Fiennes Tiffinben, annyira megkedveltem őket a Miután elbuktunk filmre. Egyre jobban és jobban hozzák a karaktereket és egyre jobban adják át mindkettejük összetettségét és mélységét. Továbbra is nehéz feladat előtt állnak, hiszen a regények olyan lélektani töltettel rendelkeznek, amit nehéz vászonra vinni. Nem is sikerül ez teljesen a készítőknek, de míg az első filmnél azt gondoltam, ezek még rá sem néztek a könyvre, nemhogy olvasták volna, már a harmadik próbálkozásra jó alapokra épült a megfilmesítés. Ugyan még mindig túl pasztelles számomra: Hardin karaktere nem elég kemény sokszor, és a cselekményben sem jelennek meg a fiú mindent összetörő, veszekedést generáló megjegyzései. Pedig azok által lesz teljes az After-élmény.

Borító: 
Tetszik ez az egyszerű, mégis nagyszerű stílusa az összes könyvnek. Ránk bízza a többletjelentést, nem jelenít meg rajta szereplőket, mégis azzal a kis felleggel, ami látható a háttérben, mindent elmond. Tökéletes a maga egyszerűségében. Címcentrikus, mivel az az, ami nagyban látszik a képen, minden más csak körítés a borítón. Imádom a színét - ez a rózsaszínes árnyalat nagyon megfogott már elsőre is, és ahogy a kékkel és fehérrel vegyítve jelenik meg, létrehoz egy tökéletes harmóniát.
 
Összességében:
Hardin és Tessa körkörös, szívszorító románca folytatódik egy igazán elementáris kötetben, a Miután elbuktunkban. A bizalom helyreállt a két fiatal között, de hogy ez hosszútávú maradjon, elengedhetetlen az őszinteség. Hardinnak és Tessának meg kell tanulniuk csapatban, titkoktól mentesen működni. Ám ez nem olyan egyszerű, ha a világuk mégiscsak a múlt elhallgatott valóságának rejteke. 
Még sokkolóbb kötet, mint az eddigiek. Anna Todd igazán tud játszani az olvasó szívével - amikor az ember úgy gondolja, kiismerte már a szereplőket, az írónő csavar mindenen egyet, majd hagy bennünket ledöbbenten. 
Az After-élmény kihagyhatatlan azok számára, akik egy igazán drámai, csavaros történetre vágynak, humorra, szenvedélyre, egy olyan könyvsorozatra, ami beszippant az elején, és a végéig a rabja is maradsz.

Oldalszám: 676
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Hardin Scott

Kedvenc idézetem: 

"– Igyunk a működésképtelen, kissé elmebeteg kapcsolatokra."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése