2021. október 10.

R. Kelényi Angelika - Váláshelyzet

 HANGULAT                                MOLY                                        2015

"Meg ​lehet-e tartani egy férjet harminc év házasság után? Mit tegyünk, ha a férj válni akar, mert elege lett az unalmas, érdektelen házasságából, és az unalmas, érdektelen feleségéből? Le lehet-e győzni egy fiatalabb, dögösebb ellenfelet, aki szemet vetett a jól szituált férjre? Túl lehet-e élni egy válást, mely után totálisan megváltozik az élet? Találhat-e új jövőképet az, akit ennyi év után dobnak el? 

Az ötvenes éveiben járó Karolina azt gondolja, hogy a férje el akarja hagyni a szép Gabiért, akinek azonban kisebb gondja is nagyobb annál, semmint a szomszédja öregedő párjával foglalkozni. A házasságát féltő nő mindent bevet, hogy vetélytársát kiüsse a nyeregből, és elképzelése szerint esélyes, hogy ez sikerült is neki. Csendes irigység és féltékenység dúlja Gesztenyéskert békés utcácskáját, mígnem megérkezik a legszexibb pasi, aki valaha is az idilli kertváros macskaköveit koptatta, hogy felkavarja az állóvizet, és megvalósítsa Karolina terveit. 

R. Kelényi Angelika korábbi sikerkönyveihez hasonlóan most is egy sokak által ismert, kemény élethelyzetet dolgoz fel a maga humoros, laza stílusában."

R. Kelényi Angelika sokrétű írónő, hiszen olykor történelmi közegbe helyezi a kalandos, krimis, mégis romantikával fűszerezett írásait, legutóbbi regényei viszont a Caroline Wood sorozat keretein belül napjainkban játszódnak. Ezeken kívül pedig a legelső kötetei humorral és iróniával veszik górcső alá korunk társadalmi problémáit, mint a pánikbetegség, szingliség, önbizalomhiány és válás. Az agyam eldobom c. igazán közvetlen, naplószerű könyve után ebből a szériából a Váláshelyzettel ismerkedtem meg, ami Gesztenyéskert igazi pletykaarzenáljába kalauzol el bennünket. 

A 21. században a válás már elfogadott, hétköznapi dologgá vált. A kisvárosban mindenki tudja Gabiról, hogy azért maradt egyedül a két tinédzser gyerekével, mert a férje egy fiatalabb lányért hagyta el. Mindennek ellenére nagyon csinos nő, számos férfi versenyzik a kegyeiért. A szomszéd Karolina, aki nála csaknem tíz évvel idősebb, úgy gondolja, hogy a magányos Gabi szemet vetett az ő Jánosára. A házaspár kapcsolata érezhetően megromlott, a férfi sosem kedveskedik a feleségének, mindig későn érkezik haza, állandóan eljár, és Karolina azt gondolja, hogy a szomszédasszonyhoz igyekszik minden alkalommal. A figyelmet, amit elvárna, tőle nem kapja meg, ezért Gesztenyéskert férfilakóin próbálgatja csáberejét.

Karolina nagyon felszínes karakter. Minden erejével azon igyekszik, hogy a többi nőhöz mérten csinos, fitt legyen, és minden férfitekintetet magáénak akar. Nem akar a dolgok mélyére ásni, mindenkit elsőre megítél, és ahhoz tartja magát. Gabiban is csak egy szép testet lát, nem veszi észre az elvált, megtört lelket a csinos kiszerelés mögött. Karolina nem tudja azt, hogy legtöbbünk akkor akar a külvilág számára lehengerlően mutatkozni, amikor belül viharok dúlnak - pedig ő maga is ezt csinálja. Érzi, hogy változás közeleg, de az emberek felé csak szépnek, fittnek akar látszani. Későn döbben rá a házassága válságára, és nem a legmegfelelőbb módon próbálja megoldani azt. Csupán külsőségekkel, és azt várva, hogy majd a jó kinézet helyrehozza évek romlását.

Mivel ez történt a házasságában. Romlás. Karolina teljesen leuralja a férjét, birtokolni akarja, és csupán presztízsből szeretné megmenteni azt, ami köztük van. Minden egyes megszólalásában elmondta, mit nem szeret Jánosban, mi zavarja őt nap mint nap a legkisebb apróságoktól elkezdve. Ez a felszínesség tette Karolinát nevetségessé és a végkimenetelt elkerülhetetlenné, indokolttá. 

"Amikor eltemetsz egy szerelmet, esélyed nyílik rá, hogy egy új,
boldogabb szerelemnek nyiss kaput."

Angelika nagyszerűen megragadta a kisvárosi élet atmoszféráját. Ahol mindenki ismer mindenkit, ahol nincsenek titkok, vagy ha mégis, akkor egészen biztosan napvilágot látnak. A karaktereivel ügyesen bánik, Karolina sorsát sok jellemhibája ellenére is a szívünkön viseljük, és együttérzést vált ki belőlünk az ő fájdalma, szenvedése. Nem tudunk rá neheztelni amiatt, ahogyan látja a világot, csupán szánni tudjuk, és az írónő humorral és iróniával sokkal inkább mint egy karikatúrát, úgy ábrázolja a nőt. 

Kétségtelen, hogy fontos témák azok is, melyekkel R. Kelényi Angelika ezekben a nőcis könyveiben foglalkozik. Nem lélekfelemelő beszédtémák, hiszen egy válás, egy pánikroham legkevésbé sem egy boldog esemény. Ugyanakkor jelen van a világban, beszélni kell mindezekről, és Angelika tudja, hogyan tálalja ezeket a dolgokat úgy, hogy az olvasónak a szarkazmus, az egyedi humor és a helyzet- ill. jellemkomikumok nyomán ne a problémák mögötti keserűséget lássa meg, hanem sokkal inkább a könnyedséget, amivel olykor kezelni tudjuk a nehéz dolgokat is. És erre R. Kelényi Angelika szuperül rávilágít a Váláshelyzet c. könyvében. 

Borító:
Az írónő nőcis témájú könyveinél megfigyelhető a hasonlóság. Mindegyiken rajzolt figurákat láthatunk, akik egy kiragadott, komikus élethelyzetben megmutatják azt, miről is szól Angelikának ez a könyve. A Váláshelyzet előterében egy háziasszony látható, míg a kép másik szélén egy fiatal pár, akikre a nő megvetően, némi féltékenységgel néz. Körülöttük címszavakat olvashatunk, mint vágy, házasság, előítélet, féltékenység, szex, bűn. Ez a kis képkocka már rögtön sejteti, mit kíván bemutatni Angelika. Szerintem nagyon passzol a könyvek könnyed, humoros mivoltjához a rajzolt hatás. Színeiben a piros és a fehér dominál, és a cím is jól látható helyen, erőteljes, de mégis díszes típussal szerepel. 

Összességében:
R. Kelényi Angelikában nem tudok csalódni. Bármilyen témához nyúl, sikeresen veszi az akadályait, egyedi humorával és különleges történetvezetésével mindig levesz a lábamról. A Váláshelyzetben - ahogyan azt a címe is jelzi - a válás, a házasság, a megcsalás valamint a csábítás témákat járja körül és mindezt egy kisvárosba, Gesztenyéskertbe helyezi. Ebben a közegben nincsenek titkok, mindenki hall és tud mindenről, a két főszereplőnek - Gabinak és Karolinának pedig ebben a világban kell megvívniuk a maguk csatáit. Néha akár egymással is.
Angelika stílusa rendkívül légies és könnyed, szórakoztató módon képes megközelíteni alapvető emberi problémákat, és valódi életigazságokat mond ki a humor köntösébe foglalva.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az élettel átitatott, mégis majdhogynem szatirikus történeteket, melyben komikum segítségével van jól látható módon megvilágítva a probléma és annak megoldása.

Oldalszám: 254
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézeteim:

"Gondoltál már arra, hogy ha továbbra is úgy élsz, ahogy mások szerint helyes, akkor mindent kihagysz az életedből, amit szíved szerint kipróbálnál? A sok rossz beidegződés, a megfelelni vágyás kiveszi az emberből az életkedvet."

*

"Sokan csak akkor vallják be saját maguknak is, hogy hibáztak, ha már fény derült rá. És elsősorban nem azt bánták, hogy elkövették, hanem azt, hogy lebuktak vele."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése