2018. augusztus 29.

Carrie Cooper - Kétségekbe zárva

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Lili Green élete már nem is lehetne tökéletesebb: imádja a munkáját, igaz barátok veszik körül, és boldogságban él együtt szerelmével. 
Ám minden megváltozik, amikor Lili párja segélykérő üzenetet kap volt ügynök kollégájától, és azonnal a baljóslatú hívás nyomába ered. Amikor a szeretett férfi is eltűnik, Lili kétségbeesésében a saját kezébe veszi a nyomozást, és a rendelkezésére álló kevés információt követve Franciaországba utazik. 
Ahogy Lili egyre mélyebbre ás az ügyben, olyan kérdésekkel és kétségekkel találja szembe magát, amelyek egy csapásra kettétörhetik korábbi tökéletes boldogságát. Vajon a bennünk dübörgő félelmek és kételyek a valóság kongó vészharangjai, vagy a saját bizonytalanságunk hangjai csupán? 

A szemtanú és az Ügynök tűsarkúban című könyveiért Aranykönyv-díjra jelölt Carrie Cooper ezúttal egy romantikus, érzelmes, szenvedélyes utazásra hívja az olvasót a női lélek átláthatatlan világába."

Könyvmoly életem egyik legeslegjobb döntéseként könyveltem el magamban azt a pillanatot, amikor úgy döntöttem, megismerkedem Carrie Cooper regényeivel. Az írónő már A szemtanú alapötletével belopta magát a szívembe, azonban ami még ezt is felülmúlta, az a stílusa. Egyedien fogalmaz, a történet olvasója szinte jelen érezheti magát a helyszíneken, mintha ő is a regény részét képezné. Az első rész után nem gondoltam volna, hogy az Ügynök tűsarkúbannal még jobban el tud kápráztatni és le tud venni a lábamról, mint az előzménye, de ez történt. Viszont akkor mit mondhatok ezek után a Kétségekbe zárváról?  
Az írónő megint egy remekművet alkotott. Az egész regény egyedüliként is megállja a helyét, így aki még nem tette volna, könnyen becsatlakozhat Lili és Nikosz történetébe. 
Úgy tűnik, minden megoldódott a paradicsomban, jöhetne a boldogan életek, míg meg nem haltak, azzal viszont főszereplőink nem számoltak, hogy a férfinek maradt egy utolsó küldetése, amelyet végre kell hajtania, ezzel hátrahagyva Lilit, aki utánaindul, hogy megtudja, minden rendben van-e szerelmével. Carrie Cooper ebben a regényében az érzelmekre helyezte a hangsúlyt, az izgalmak közepette Lili belső vívódása kerül előtérbe, amint különböző fázisokon áthaladva őrlődik a kétség hullámzó tengerén. Megkérdőjelezi a múltját, a jelenét és a jövőjét, egyedül önmagára számíthat ebben a harcban. Természetesen nem is adná önmagát, ha nem egy fontos ügy kellős közepébe tenyerelne bele azon nyomban, amint megérkezik Franciaországba, ugyanis az egzotikus szigetvilág után a Kétségekbe zárva fő színtere a sokszor a szerelemmel párosítandó francia vidék. Szándékos lett volna ez a választás? 

"Sosem szerethetsz ugyanúgy két embert, és nem is kell. Minden ember más és más, ezért a közöttük lévő érzelmek is csak rájuk jellemzőek, egyediek és kivételesek."  

Lehengerlő, rabul ejtő érzelmi hullámvasút, amelyből soha nem akarok kiszállni.
A Marionettjátszma sorozatcím gondolom nem csak az én fantáziámat mozgatta meg azonnal. Már első hallásra beleszerettem ebbe az elnevezésbe, hiszen hihetetlenül ütős és egyedi, ahogyan maga a regény is. A marionett bábok végtagjai zsinórokkal összeköttetésben állnak farudakkal, amelyek segítségével a bábmester mozgatni tudja magát a bábot. Azonban felmerül a kérdés: Vajon ki a bábmester? Sokáig nem kapunk választ erre a kérdésünkre, de ahogy egyre jobban elmerülünk a történetben, úgy kristályosodik ki előttünk a megoldás. Viszont a könyv végére az lett a véleményem, hogy ez a bábmester nem más, mint maga az írónő, Carrie Cooper. Annyi szálat tart egyszerre a kezében, annyi szereplőt mozgat párhuzamosan, mindenre gondol, kis apró részletek sem kerülhetik el a figyelmét. Ezért pedig mérhetetlenül csodálom őt, és pont ez az a tulajdonsága, ami zseniális és egyedi íróvá teszi őt mind hazánkban, mind külföldi társai között. 
Egy csodálatos embert és szerzőt ismerhettem meg Carrie Cooper személyében, és azt kívánom neki, hogy soha ne hagyja abba az írást, mert különleges tehetsége van hozzá. Ez az ő szuperereje. 
Kedvenccé vált a regény, ez nem is kérdéses.

Karakterek:
Lilinek teljesen új oldalát ismerhettük meg ebben a kötetben. A női lélek rejtett dolgait tárja fel előttünk az írónő a főszereplő hölgyön keresztül. Teljességgel átérezzük Lili belső vívódását a szerelem és a kegyetlen valóság között. Nikosz pedig számomra mindig is egy hatalmas rejtély volt. A férfi, akit több köteten keresztül nem sikerült teljesen kiismernem, mert mindig lépett olyat, amire nem számítottam. Ez a Marionettjátszmában sem volt másképp. Talán egyedül az írónő tudja igazán, ki is ő valójában, vagy esetleg még ő sem igazán. De éppen ezért izgalmas a karaktere, mert nem fedi fel a teljes valóját. Ennek ellenére viszont rettentően szerethető egyén, aki nélkül Lili Green történetei nem lennének az igaziak. Ez pedig ugyanúgy passzol Johnra és Zacre, akik bár kevesebbet szerepelhettek ebben a részben, mégis színt vittek a lapokra. Egyszerűen imádom!


"Ha valaki hozzászokik a hatalomhoz, akkor eltűnik belőle a félelem, az egyetlen fék, ami távol tartja attól, hogy mindenekfelett állónak érezze magát. És ha ez megtörténik, akkor csak az uralkodás mámora marad."  

Borító:
Ámulatba ejtő. Első pillantásra levett a lábamról, egyáltalán nem csalódtam a kiadó grafikusaiban. Csodaszép lett, alig bírom levenni róla a szemem! Nagyon illik egymáshoz a szürke és a rózsaszín. Titokzatos, mégis vonzza a tekintetet. Tökéletesen fog mutatni a könyvespolcomon, na meg az írónő többi regénye mellett.


Összességében:
Carrie Cooper neve számomra már garancia egy izgalmas és lebilincselő olvasmányra. Egyedi stílusa színt visz az olvasó életébe, különleges humora felvidítja, érzékletessége pedig sokszor összeszorítja az ember szívét. A Marionettjátszma első részével az írónő levett a lábamról, elkápráztatott és a bűvkörébe vont. Bár ebben a kötetben az érzelmeké lett a főszerep, izgalmak nélkül nem telhet el egy Carrie Cooper-regény. Nyomozás, intrika, szerelem Franciaországban. Fordulatok, amelyekre senki sem számít. Bábmester, akire senki sem gondol. 
Igazi érzelmi hullámvasút. 
Azoknak ajánlanám, akik egy izgalmas, letehetetlen olvasmányra vágynak, olyan érzelmekre, amelyek mindannyiunkban rejtőzködnek és egy olyan harcra, amelyben csak önmagunkra számíthatunk.


Oldalszám: 420
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Lili Green, John Fuller, Nikosz Sztatopulosz
Kedvenc idézetem:

"Olyan volt, mintha Nikosz egy apró gyufát lobbantott volna fel a vaksötétben. A fény kiutat mutatott a sűrű feketeségből, de túl rövid villanás volt ahhoz, hogy meglássa, mibe és hová is csöppent. És ha még egy ideig tudja is követni a gyufa lángja által mutatott irányt, félő volt, hogy ha ismét túl sokáig marad jel nélkül, megint el fog tévedni a homályban, és egyre inkább káprázatnak fog tűnni az egész." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése