2019. október 27.

R. Kelényi Angelika - A lánynevelde 1.

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Szerelmi ​titkok és bűntények – Róma, 1865

Öt évvel a Sant'Ambrogio zárdában történtek után… Katharina hercegnő támogatásával Blanca, azaz új nevén Christina Rivera a húgaival együtt egy lányiskolát hoz létre reménytelen sorsú gyerekeknek és fiatal nőknek.
A Sorores nevet viselő iskola árvák, meggyalázottak, kitaszítottak menedéke lesz. A bentlakásos intézetben a tanulók kiváló oktatásban részesülnek, de nem csak tudományt, művészeteket és finom modort tanítanak nekik… Marco Fiore, barátja, Valentini atya unszolására magánnyomozó irodát nyit, és az évek során egyre több sikeres bűnügyet old meg. Egy nap bekopogtat hozzá egy kétségbeesett nő, és a segítségét kéri eltűnt férje ügyében. A gazdag férfi hírhedt szoknyavadász, de a felesége szerint soha nem hagyná el szó nélkül. Az asszony biztos benne, hogy meghalt vagy elrabolták. A nyomok egy mulatóba vezetnek, melynek titkos termeiben rejtélyes szeánszokat tartanak.Ugyanebben az időben Christina egy vérző, félholtra vert fiatal nőt talál az iskolája kapujában, aki védelmet kér tőle… A Sorores lányai segítenek neki, de vajon megérdemli-e a támogatásukat? És van-e köze az eltűnt férfi, és a meggyötört lány esetének egymáshoz?
Marco és Christina újra együtt nyomoz, és nem csak a két bűntény szálai fonódnak össze…

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal is a 19. századi Rómába viszi olvasóit. A Riva nővérek-sorozat harmadik részében ismét egy megbotránkoztató bűnügyet tár fel a két főszereplő segítségével. Ahogy az írónőtől már megszokhattuk, a regényt átszövik a titkok, gyilkosságok, a kaland, a szenvedély és a romantika." 

Blanca Riva története nem fejeződött be a Mennyei bűnök első és második részével! Ugyan a Blanca Riva név már a múlté, a világ már Christina Riveraként ismeri őt mint a nagytekintélyű asszonyt, aki a Sorores nevű intézményt vezetve segíti az árva, nincstelen, lelki és testi gyötrelmeket átélt lányokat, menedéket ad nekik, taníttatja és felkészíti őket a világ kemény harcterére. 
Öt évvel járunk a Sant'Ambrogio zárdában történt botrány után, amikor a lány és Marco Fiore együtt hozták napvilágra az egyház sötét titkait. Azóta a kapcsolatuk csak erősödött, és apránként átformálódott igaz szerelemmé és egymáshoz való ragaszkodássá. Ám nem lehet még boldog befejezésük, hiszen Róma forgataga sosem áll meg, az erkölcsi fertőben mindig történik valami, Christinának és Marcónak közös erővel kell megtalálni a véletlenek sokaságába rejtett igazságot. 
A lánynevelde még izgalmasabb és még összetettebb, mint az eddigi kötetek!
Nem szabad, hogy akár egy pillanatra is lankadni kezdjen a figyelmünk! Közösen nyomozunk Marcóval és Christinával, annyira beszippant a történet, hogy a részeivé válunk. Gondolkodásra késztet, a főszereplőkkel együtt keressük az összefüggéseket, a titok nyitját, az ügy megoldását. Vajon hogyan kapcsolódik össze egy eltűnt férj esete egy szegénysorsú kislányéval? 
Ahogy elkezdtem a regényt, rögtön átjárt az a különleges atmoszférája, ami minden egyes R. Kelényi Angelika-könyvben megtalálható. Rabul ejtett ez a világ, a 19. századi Róma képe, a szegénység-gazdagság és a humánum-violencia ellentétpárok tökéletes tükröződése a történetben. Visszautazva az időben rájöhetünk, hogy az emberek magatartása nem lépett a pozitív változás útjára: vannak a rászorulókon segítők és az erőszaktevők, akik korra és nemre való tekintet nélkül ölnek, ártanak mind saját családtagjuknak, mind idegeneknek. 

"A szerelem olyan luxus, amiből nem lehet építkezni."

Az emberiség kérdésén kívül még nagyon sok témát felvet a regény, amelyek különböző sorsokon keresztül mutatkoznak meg. Találkozhatunk a nevelés nehézségeivel Christina részéről, hiszen ő Nellának és Leonának nem csupán testvére, de szinte gyámja, anyja is. Felelősséget érez aziránt, milyen felnőtté válnak húgai, akik személyisége nem is lehetne ennél ellentétesebb. A középső testvér, Nella korábbi botlásai ellenére is jócskán többet ad a külsőségekre, mint azt kellene, a csábítás neki csupán egyfajta játék. Nem tudja, egy kicsit több báj a kelleténél mély sebeket tud okozni az ember érzelmeiben. Leona bár nem szerepel sokat, annál nagyobb fejtörést okoz mind nekünk, mind Christinának. Halk, csendes lányka, annál borúsabb és sötétebb lelki világgal. Összetalálkozott az élet legvisszataszítóbb oldalával, ami átformálta a lényét. Kíváncsian várom, mi lesz ennek a szálnak a végkifejlete. Mindezek mellett felvetődik a gyermekprostitúció témája, valamint hogy mi mindent tesz meg az ember az anyagi jólét érdekében, és miket hajlandó feláldozni mindezért. Minden oldalon életigazságokat mondanak ki az akkori és a jelenkori világról egyaránt.

Angelika, ahogyan azt már megszokhattam, teljesen elvarázsolt és a bűvkörébe vont ezzel a regényével is. Újabb kalandokra hívott el, ismét egy feledhetetlen nyomozásra invitál bennünket! És persze nem hazudtolta meg önmagát ezzel a befejezéssel: a kíméletlen függővég után még inkább várom a folytatást! 

"Megtanulta, hogy mindig van remény és kiút, és erre egy kétségbeejtő helyzetben lévő fiatal lány tanította meg. Az a bizonyos Blanca Riva, aki öt évvel ezelőtt meghalt, hogy megszülethessen a csodálatos, okos és tiszteletreméltó úrihölgy: Christina Rivera."

Borító:
A Mennyei bűnök köteteihez hasonló pompában lett A lánynevelde két része is megalkotva, ám ezennel a lila szín dominál a borítón. A lány alakjában is meglátszik a Blanca Riva és Christina Rivera közti különbség: a helyét kereső, a képen az utazástoposzt megjelenítő, gondterhelt fiatal lányból egy kívülről rideg, tekintélyes nő vált, aki képes megvédeni azokat, akik önmagukat nem. 
A cím elhelyezkedése, a famotívum megragadja a regény atmoszféráját, abszolút illik a történethez, és még az olvasó szemét is gyönyörködteti.

Összességében:
A lánynevelde első kötete fordulatosabb történetet rejt, mint amit valaha is olvastunk! Különböző szálak között kell Christinának és Marcónak, illetve nekünk, olvasóknak is megfejtenünk a közös pontokat. Vajon mit rejteget Róma egyik leghírhedtebb bárója? És mi történt az erőszaktevő apával, aki veszélybe sodorta saját családját? És mi köze van mindezekhez Christinának, az egykori Blanca Rivának és a kiugrott papból vált egyházi nyomozónak, Marco Fiorénak? 
Letehetetlen, érzelmekkel és fordulatokkal teli páratlan történet! 
A történelmi romantikusok menthetetlen rajongóinak kihagyhatatlan olvasmány, és mindazoknak, akik szeretik a kiszámíthatatlan, szívritmust növelő kalandokat. 

Oldalszám: 352
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Christina Rivera, Marco Fiore
Kedvenc idézetem:

"Ők, a valaha volt Riva nővérek…. Most már Rivera néven, biztonságban vannak."

*

"Mindenkinek van titkolnivalója, mindenki zsarolható valamivel, csak meg kell találni a gyenge pontját."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése