2020. január 27.

Cath Crowley - Szavak kékben

 HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet. " 

Cath Crowley regénye azért keltette fel az érdeklődésemet már az első pillanatban, mert az egyik legnagyobb szenvedélyemen osztozhattam a főszereplőkkel: a olvasás szeretetén. Nagyon megkapó a fülszöveg, és minden könyvmoly szívét megdobogtatja, hogy a történet középpontjában egy könyvesbolt áll. Méghozzá nem is akármilyen! Ugyanis itt van az Üzenetek Könyvtára. Ebben a szekcióban minden látogató kommentárokat írhat az oldalakra, vagy két lap közé elrejthet egy üzenetet. Ezen a helyen különböző kultúrák, életek, gondolkodásmódok találkoznak és vegyülnek el. Különleges hely, én is szívesen ellátogatnék ide. Ti is?
Rachel és Henry legjobb barátok, ám a lány beváltja a fiú-lány barátságok többségére valóban jellemző sztereotípiát: többet érez Henry iránt, mint csupán barátságot. De ezt sosem volt bátorsága neki elmondani, így végig kell néznie, ahogyan a fiú a város legnépszerűbb, de leglelketlenebb lányáért epekedik, majd hagyja magát kihasználni, és sosem tanul a hibáiból. Egy szörnyű tragédia folytán Rachel elhagyja a várost, búcsúzóul egy levelet hagy Henrynek, amiben bevallja az érzelmeit, mindent leír neki, ez azonban sohasem jut el hozzá. Az élet, a sors, vagy éppen egy bizonyos másik lány beleszól a dolgok alakulásába. 

Rachel testvére halála miatt magába zárkózott, mindent elveszített: a lelke egy darabját, a víz kékjének érintését, elbukott az iskolában, teljesen kiüresedett. A családja viszont a gyász fázisai után szeretné visszakapni a régi-Rachelt, hiszen az élet megy tovább, és a fiatal lánynak is előre kell haladnia. Így nagynénje választás elé állítja, aminek a végén Rach visszamegy a könyvesboltba dolgozni, vissza Henryhez. A fiú örül, hogy visszakapja régi legjobb barátját, de mikor sok idő után újból találkoznak, csalódnia kell, hiszen ez nem ugyanaz a Rachel, aki egykoron elhagyta a várost. 
A Szavak kékben egy különleges, fiatalos történet, tele az elhallgatott gondolatokkal és érzelmekkel valamint egy nehéz témával, a gyászfeldolgozás lépéseivel. 

"Mi vagyunk a könyvek, amiket olvasunk, és minden dolog, amit szeretünk."

Érdekes volt látni, ahogyan a kék szín szinte mindenben megjelenik. Ha valaminek külön megemlítették a külső jegyeit, azok között a kék biztosan szerepelt. Ez egyfajta különlegességet kölcsönzött a regénynek, valamint megmutatta a címhez való hűségét. Érdekesen, egyedien hatott a szememben. 
Cath Crowley igazán ért a szavakhoz és a fiatalok érzelmeihez. A sorokkal könnyedén tudtam azonosulni, átéreztem a lány veszteségélményét, a fiú értetlenségét, de mellettük megjelentek kedvelhető mellékszereplők, akiknek sorsát ugyanúgy szívesen végigkövettem, mint Rachelét és Henryét. Ugyan az utóbbit sokszor péklapáttal kergettem volna meg az őrült, ostoba cselekedeteiért. De hát ilyen az ember, újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat, általában nem látja a fától az erdőt, és önkénytelenül is megbánt másokat, főként azokat, akiket a legjobban szeret. 
Viszont a könnyed, laza stílus, érdekes történetvezetés és kedvelhető szereplők mellett muszáj szót ejtenem az utolsó oldalakról. Itt a történések az elejéhez képest gyors üteműek voltak, nem volt ideje a cselekmény végének kellőképpen kibontakozni, de főként az érzelmek változását volt nehéz nyomon követni. Nem egyedi hiba, mégis olyan jelenség, ami hiányérzetet hagy az olvasáskor. 


Borító:
Mind az eredeti kiadások  borítói, mind a hazai külső gyönyörű szép. Megjeleníti a címet, a regény tartalmának egy részét, mégis megmarad egyszerűnek, de különlegesnek. A kék alapon repkedő könyvek az Üzenetek Könyvtárát idézik fel bennünk. De a borító nagy részét a cím uralja, amelyet festett hatást keltő betűtípussal írtak a képre. 
Megkapó a maga könnyed bájával. 

Összességében:
Cath Crowley igazán tehetséges írónő a YA kategóriában. A Szavak kékben c. regényében egy különleges, könyvmolyok számára varázslatos atmoszférát teremtett, és ebbe helyezte bele főszereplőinket, Henryt és Rachelt, akik legjobb barátok, amióta a világ a világ. Nem állíthatom, hogy klisémentes lett a történet, de a könnyed témák mellé beleszőtt az írónő komolyabb elemeket is, mint egy testvér elvesztését, a gyászfeldolgozás szakaszait, a baráti kötelékek fontosságát. 
Aranyos könyv, igazi felüdülés, de mégis szívhez szóló és varázslatos. 
Azoknak ajánlanám, akik szeretnének visszatérni egy ifjúsági történetbe, Ausztrália kisvárosába, hogy megismerkedjenek egy könnyed, mégis didaktikus regénnyel, és egy könyvtárral, ami tele van élettel.

Oldalszám: 272
Kiadó: Menő Könyvek

Kedvenc karakter: George Jones
Kedvenc idézeteim:

"– Ha mindenki feladná, amit szeret, rögtön azután, hogy rosszra fordulnak a dolgok, akkor ez egy borzalmas világ lenne – fejti ki apa."

*

"Henry sosem használt felkiáltó jeleket. Nem szeretett rájuk nézni, csak ha az egész lapot betöltötték, mert akkor úgy néztek ki, mint a szakadó eső."



15 megjegyzés:

  1. "Érdekes volt látni, ahogyan a kék szín szinte mindenben megjelenik. Ha valaminek külön megemlítették a külső jegyeit, azok között a kék biztosan szerepelt."
    Hmm, ez nekem fel sem tűnt! Hogy mikre oda nem figyelsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Direkt figyeltem, miért is pont a kék szín szerepel a címben.:')

      Törlés
    2. Erre van egy tippem: a kék a depresszió színe, és angolban mélyebb az értelme. Lehet ezért kaptak valamilyen kék tulajdonságot a karakterek, hiszen mindnek volt valami lelki problémája :)
      Aztán lehet csak én gondolom túl, és csak a véletlen műve ez a sok kék :D

      Törlés
    3. Szerintem abszolút helyes a feltételezésed. Csupán feltűnt, hogyha bárminek megemlítették külön a színét, az kék volt. :D

      Törlés
  2. Már én is szemezek a könyvvel egy ideje, szintén a fülszöveg-borító fogott meg, de az értékelésed alapján a történet is szuper. Felírom, hogy ne felejtsem el. :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, a külső tényezők valóban okot adnak a kívánságlistára, de minimum olyan szuper belsőt is takarnak.❤

      Törlés
  3. Annyi helyen láttam már ezt a könyvet, hogy meg sem lepett, hogy a karácsonyfa alatt is csak rám várt.😅 Most, hogy elolvastam ismét mindenhonnan szembejön velem csak, hogy igazán mély nyomot hagyjon. Mindenesetre nagyon szerettem, gyorsan is a végére értem, olvasatta magát. Persze a mély téma amit felölel nagyon megérintett, de emellett voltak nagyon aranyos és kellemes részek is benne, tehát nekem nagyon tetszett, viszont egyet kell veled értenem, hiányérzetem volt a végén nekem is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok pozitív visszhangot kapott ez a könyv a megjelenése óta, és van is miért.:) De pont ezért sajnáltam a végét, hogy nem lett olyan jól kibontva, mint a regény eleje. :(

      Törlés
  4. Nagyon fontolgatom, hogy felkerüljön ez a csoda arra a bizonyos listámra🤔
    A "hiány a végén" része nagyon nem tetszik, de ettől függetlenül tetszik nagyon a történet! Lehet egyszer majd sort kerítek rá. 🙈

    Puszi! 😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De azon kívül minden rendben volt vele, ha egy aranyos, egyedi történetre vágysz, nagyon ajánlom.❤

      Törlés
  5. Azta, én nem tudtam, hogy ez a könyv miről szól, de jópár embernél láttam már a kötetet. Az értékelésedet olvasva pedig felkeltette az érdeklődésemet, imádom a könyvesboltos történeteket. :D
    Felveszem a végtelen listámra, köszi!
    Puszillak <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, ez egy könyvmolyoknak való történet! Millió puszi, drága <3

      Törlés
  6. Ez a kék szín fenomenális :) apróság de mégis óriási jelentőséggel bír.

    VálaszTörlés