2021. augusztus 19.

R. Kelényi Angelika - Rejtélyes Rio

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Caroline ​jóképű és rátarti főnöke ezúttal nem kevesebbet vár el a bloggerből lett nyomozótól, mint hogy találja meg a legrövidebb utat a mennyországba… persze anélkül, hogy elhalálozna. A gazdag francia és brit turisták csinos kis összegeket hajlandók áldozni Brazília legnépszerűbb gurujának, akitől testben és lélekben is megfiatalodva térnek haza, de egyre furcsábban viselkednek, mintha agymosáson estek volna át. Persze akad olyan is, akinek a megváltó szeánsz az egzotikus dzsungelben nemcsak a vagyonába, de az életébe is kerül… Carót is elküldi a főnöke, hogy egy ütős riporttal buktassa le a szélhámos gurut, mire a fekete mágus sötéten villogó tekintete megakad a csinos lányon, aki, ha nem vigyáz, hamar a hetedik mennyországban találja magát. 

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk. Caro újságíróként ered a rejtélyek nyomába, de gyakran a bűntényeknél is nagyobb veszély leselkedik rá: a szerelem." 

 R. Kelényi Angelika számos regényét olvastam már, és még sosem csalódtam egyik írásában sem. Az írónő sokszor a saját időgépünk, mivel történelmi korokba kalauzol el bennünket, de a Carline Wood-sorozattal a 21. században járjuk be a világot - Barcelona, Róma és Hollywood után most Brazíliába visz az utunk, egyenesen a rejtélyes Rióba.

Caróban még frissen élnek a Los Angelesben történtek. Kis híján otthagyta a fogát, és nem sokon múlt, hogy az életét adja egy igazán jó cikkért. A főnöke, a sármos Pierre Duval a bámulatosan sikeres leleplezőírás után Párizsba invitálja az alkalmazottját, ahol Caroline turistáskodhat kedvére és élvezi a kicsit karót nyelt felettese vendégszeretetét, illetve fél füllel belehallgathat a magánéletébe. A nő nem tudja hova tenni azt, miért viselkedik Duval vele olykor illedelmesen, talán kedvesen, a hollywoodi incidens után még óvatosságra is inti őt, máskor viszont kimért és teljesen hűvös. Caroline számára nem közömbös a férfi, erre kezd még inkább rádöbbenni. Vajon csak azért mond igent egy ismét életveszélyes nyomozásra, hogy felkeltse még inkább a férfi figyelmét?

Duval egy régi ismerőse kéri a segítségét. A nő rokona a gyász terhe elől menekült egy riói helyre, ahol elvileg egy guru segít megszabadulni a lelki sebektől, valójában pedig átmossa az odaérkező vendégek agyát, akik teljesen megváltozva térnek haza. Ha egyáltalán hazatérnek. Több nő is eltűnt az Ortega-birtokról, Caroline pedig egy jó cikk szagát szimatolva belevág, hogy kiderítse, mit takargat a rejtélyes guru és Brazília. Az újságíró most nem testőrnek, hanem profi jógaoktatónak adja ki magát, és a lebukással talán az életét is kockáztatja. 

Caroline mielőtt útnak indulna, ismét felregisztrál a Loveme-re, ahol a barcelonai kalandjához keresett férfiakat, de most nem randizás céljából válogat a felkínált partnerek között, hanem idegenvezetőt keres, valamint egy védőhálót, ha mégiscsak forró lenne a talpa alatt a talaj a kalandja során. Rióba érve Enrico fogadja, aki körbevezeti őt a városban, és bevezeti a brazil mindennapokba. Külön tetszett, hogy ismét megjelent a társkereső, amit az első kötet során megismerhettünk, valamint hogy R. Kelényi Angelika nagy hangsúlyt fektetett a helyi gasztronómia bemutatására, így alaposan megismerhettük a brazil konyhát és annak különlegességeit. Ezt az elemet a római utazás alatt hiányoltam, a Hollywoodba tett látogatás során pedig nem éreztem szükségét, de most újból teret nyert magának. Másrészről viszont nemcsak az étkezési, de vallási szokásait is megismerhetjük a helyieknek. A nemzeti kultúrkövek bemutatása sok kutatómunkáról tesz tanúbizonyságot, valamint szerintem színesíti magát a regényt is, és így válik az utazásunk igazán egésszé.

"Nincs is fájdalmasabb a plátói szerelemnél, én pedig már öreg vagyok a meddő vágyakozáshoz…"

Ám az igazi izgalmak akkor kezdődnek, amikor Caro belép az Ortega-birtokra, ami teljes izolációt igényel. Nem tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, így csak magára és a találékonyságára van utalva. Óvatosnak kell lennie, nehogy lebukjon a kíváncsiskodás közben, mert a végén még őt is eltennék láb alól. Nemcsak újságírónak, de jó színésznek is kell lennie egyszerre, hogy épen kerüljön ki az intézményből. Úgy érzi, minden lépését megfigyelik, és talán ebben van Ortega titka - a kamerákban, poloskákban, titkos ajtókban. Mégis valami megmagyarázhatatlan vonzerő sugárzik a férfiból, ami az odaérkező gyászolókat leveszi a lábukról, sőt kifordítja önmagukból. Igazi sötét rejtély, aminek Caroline Wood a végére fog járni.

R. Kelényi Angelika ismételten odatette magát! A Rejtélyes Rio egy igazi nyári kaland tele izgalmakkal és szerelemmel. Már az elején rabul ejtett, és nagyon kíváncsivá tett, mégis mi áll a riói rejtély mögött, hova tűnnek el a nők és mivel bájolja el Ortega az odaérkezőket, akik egy fél vagyont fizetnek mindezért neki. Engem teljesen váratlanul ért, mégis igazán a szívembe zártam a Duval és Caroline között fellelhető vonzalmat, és kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik a belobbanásra váró szikrájuk. 

Humoros, nyomozással teli, felejthetetlen utazás! 

Borító:
A borító ezennel kékben pompázik, ami néhol egy kis narancssárgával keveredik. Ismételten gyönyörűen meg lett alkotva a kép, a rajzolt hatás még mindig csodálatos. Egyedüli kifogásom, hogy a háttérből talán a Megváltó Krisztus szobrát, a Copacabanát hiányolom, melyek eltéveszthetetlen riói látványosságok. 

Összességében:
R. Kelényi Angelika ismételten megmutatta, mennyire el tud kápráztatni. Ebben a kötetben a kalandok mellett nagy hangsúlyt fektetett Rio megismerésére - gasztronómiájára, vallására, kultúrájára, mindennapi életére, melyek üde színfoltjai voltak a fordulatos cselekménynek. A történetben a csavarok akkor jönnek, amikor nem számítunk rájuk, mindig tartogat valami meglepetést az írónő. Persze mindezek mögött a háttérben megbújik a szerelem is, ami sokszor meggondolatlanságra készteti a főhősnőnket.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik imádják a krimivel fűszerezett romantikus regényeket, akik szeretnének egy humoros, de csavaros történettel kikapcsolódni.

Oldalszám: 310
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Caroline Wood, Pierre Duval
Kedvenc idézeteim:

 "Én is azt hittem, hogy harminc felett megáll az élet. Aztán amikor nem állt meg, azt gondoltam, hogy oké, majd harmincötnél. De nem… nem áll meg. Nem érzem magam öregebbnek. Sőt. Valójában az élet kiteljesedik."

*

"(...) itt a kémia, amitől úgy ver a szívem, hogy mindjárt kiszakad. Beszívtam az illatát, és a mellkasára hajtottam a fejemet. Minden idegszálam táncolt, izgalom töltött el, nem az a nyugodt, otthonos érzés, hogy hazaérkeztem, nem, dehogy, valami egészen más érzés, amitől száguld a vér és az ember elfelejt levegőt venni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése