2024. szeptember 24.

Sarah J. Maas - Láng és árny háza

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Bryce Quinlan soha nem gondolta volna, hogy Midgardon kívül megismerhet egy másik világot is, de most, hogy ez megtörtént vele, másra sem vágyik, csak a hazatérésre. Minden, amit szeret, Midgardon van: a családja, a barátai, a társa. A furcsa új világban rekedve minden erejére és ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy hazajusson, de ez nem olyan könnyű, ha nem tudja, hogy kiben bízhat meg.Hunt Athalar átvészelt már néhány mélypontot az életében, de talán ez az eddigi legmélyebb. Néhány röpke, felhőtlenül boldog hónap után, most megint az Aszterek börtönében találja magát, és mit sem sejt arról, hogy mi történt Bryce-szal. De hiába is akarna segíteni a szerelmének. hiszen amíg nem szabadul ki az Aszterek fogságából, szó szerint meg van kötve a keze. Bryce és Hunt világa az összeomlás szélén áll, a jövője pedig csak a szétszakított szerelmespáron múlik…. " 

A Könyvmolyképző Kiadónál megjelent Sarah J. Maas nagysikerű Crescent City sorozatának harmadik kötete, a Láng és árny háza. Byce-nak, Huntnak és szövetségeseiknek megannyi veszéllyel kell szembenézniük, hogy helyreállítsák Midgardon a békét, és megdöntsék a fennálló káros hierarchiát. De vajon milyen áldozatokkal jár mindez? Érdemes követni a turnét és válaszolni az állomások feladványaira, hiszen egy szerencsés megnyerheti a kiadó által felajánlott könyvpéldányt!

🕮🕮🕮

Sarah J. Maas regényeivel, bevallom, elfogult vagyok. A Crescent City sorozat első része, a Föld és vér háza teljesen beszippantott, imádtam az új világot, amit az írónő teremtett. Ezek után nagyon vártam a folytatást, és bár én azt is szerettem, teljesen megértem, miért csalódtak az Ég és lélegzet házában többen is. De azt meg kell hagyni, hogy az utolsó mondat igazán kecsegtető felütést adott a harmadik kötethez - a Láng és árny házához.

Az írónő keresztezte a regény elején a Crescent City és az ACOTAR világát. Bryce, hogy segítséget hívjon az Örök Városban történt áruláskor, portált nyit egy másik univerzumba, és a lány az Éjszaka Udvarában találja magát. Azriel kezében pedig meglátja a Csillagkard testvérpengéjét, a tőrt, Igazmondót, melyek a prófécia szerint ha találkoznak, akkor egyesítik a tündéreket. De mit is jelent pontosan mindez? Bryce a börtön alatti alagútban megtalálja a válaszokat egyes kérdéseire, miközben feltárul a múltja, a származása, és az Aszterek gonoszságai is napvilágot látnak. Elmondhatatlanul örültem ennek a crossover szálnak, és a kedvenc jelenteim voltak a Láng és árny házában Nesta és Bryce közös jelenetei.

Mindeközben Ruhnt, Huntot és Baxiant foglyul ejtették az Aszterek és különböző módszerekkel kínozzák őket, mígnem Lidia, akiről nemrégiben derült ki, hogy a lázadók egyik beépített ügynöke kiszabadítja a három férfit, és egy menedékhelyre viszi őket. Lidia az a karakter, aki mindig képes egy újabb titokkal előrukkolni. Az eddig csak az Aszterek pribékjeként ismeretes Ünő Bryce mellett nagy szerepet kapott a történetben. Ha valaki, akkor ő biztosan tud titkot tartani, és arra nevelték, hogy fojtsa el saját magát, érzéseit, és cselekedjen a nagyobb jó érdekében. A kérdés, hogy melyik oldal képviseli a nagyobb jót? Ennek nyomán Lidia rendkívül titokzatos, és a legtöbb fordulat talán az ő nevéhez és karakteréhez kötődik. 

A harmadik szál pedig Ithan Holstromé, aki Danika Fendyr örökségét igyekszik továbbvinni, és helyreállítani a falkájukban a békét, rendet: meg akarja dönteni Sabine Fendyr hatalmát, ehhez pedig szüksége van egy Fendyr-örökösre. A kutatásai végül a Láng és árny házába vezetik őt, ahol Bryce egykori főnökével, Jesiba Rogával kezd dolgozni. 

"– Nők nem léphetnek be az Avalleni Archívumba és a Hercegek Barlangjába.
– Nem nagyon érdekel – válaszolta Bryce."

Azt mondom, hogy ez a regény hozott rengeteg nem várt fordulatot, letehetetlen, érzelmi hullámvasút volt, ugyanakkor az elfogultságom ellenére látom a hibáit. Bryce-t mindig is szerettem, de ebben a kötetben úgy éreztem, hogy Sarah J. Maas olyanná akarja formálni őt, mint Aelint az Üvegtrónból: erős királynő, aki képes mindenki eszén túljárni, és a tervei komplexitására mindig csak a végén derül fény. De Bryce nem Aelin, és valljuk be, soha senki nem lesz olyan, mint Aelin Ashryver Whitethorn Galathynius. Mindemellett hasonló érzések kavarogtak bennem, mint a Vasláng olvasásakor Rebecca Yarrostól. A női főszereplő itt is olyan piedesztálra lett emelve, ahonnan azok a mellékszereplők, akik tulajdonképpen vitték a hátukon a sorozatot, elhalványultak. Úgy éreztem, egyedül Bryce-nak lehet jó ötlete, egyedül Bryce lehet hős és egyedül Bryce van felmentve a morális törvények alól. Hunt pedig csak loholt a nyomában, és biztosította őt a támogatásában, ha pedig nem értett egyet a társával, Bryce lehurrogta és kis híján megalázta. Ám a legnagyobb szívfájdalmam, hogy Ruhn egyre kevesebb szerepet kapott a történet folyamán, de talán ez volt az ára Lidia felemelkedésének. 

Egységében tekintve szerettem a Láng és árny házát, ami valószínűleg a Maas által megteremtett világnak és karaktereknek köszönhető. Mindig egyfajta otthon-érzést áraszt magától, ahova szívesen visszatérek, de már nem tudok szó nélkül elmenni a hibái mellett sem.

Borító:
Nem tudom nem imádni a Láng és árny háza borítóját! Egyszerűen annyira csodálatos, szemet gyönyörködtető alkotás! Az aranybarna és a fekete színek egymásba játszása, a hold középen, ami végigvezethető a sorozaton... Csodálatos!

Összességében:
Sarah J. Maas könyveire egyszerűen nem tudok nemet mondani. A Láng és árny háza a Crescent City sorozat következő része, melyben megnyílik az út az univerzumok között. Bryce, Hunt, Ruhn és a szövetségeseik fontos küzdelem előtt állnak: meg akarják dönteni az Aszterek hatalmát Midgardon, ám ehhez szükségük van katonákra, és egy olyan fegyverre, amely eddig csupán a mitológiában létezett. 

Fordulatos, izgalmas, de a hibái mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Azoknak ajánlom a Láng és árny házát, akik hozzám hasonlóan komfortot találnak a Crescent City világában, és bármikor vissza tudnának térni ide.

Oldalszám: 880
Kiadó:
Könyvmolyképző
Beleolvasó: x

Kedvenc karakter: Ruhn Danaan, Lidia Cervos
Kedvenc idézeteim:

"– Gyakran csinálod ezt? – kérdezte hirtelen Sigrid. – Hogy kiszabadítasz olyanokat, akiket mások foglyul ejtettek?
– Csak mostanában – felelte Ithan elcsigázottan."

*

"– Mit kellene megérteni? Király vagyok. A királyok nem tartoznak magyarázattal.
– Az apák igen."

*

"– Tudok vigyázni magamra – jelentette ki Ruhn összeszoruló torokkal, és felakasztotta a vízforralót a tűzhely fölötti kampóra.
– Tudom, hogy tudsz – próbálkozott Lidia. Csúfos kudarcot vallott a magyarázatban. – Én csak… látom, milyen jó vagy, Ruhn. Kiülnek az arcodra az érzéseid, mert vannak, miközben Morvennek és az Őszkirálynak nincsenek. Nem akarom, hogy ezt felhasználják ellened. Hogy rájöjjenek, mivel tudnak fájdalmat okozni neked."


Nyereményjáték


A nyereményjáték a Crescent City szereplőire fókuszál. Minden állomáson találtok egy-egy nevet, amelyekből kihagytunk pár betűt. A Ti dolgotok megfejteni, melyik karaktert rejti a feladvány. A megoldást írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

Az állomás feladványa:
R_h_ _an_an

A turné állomásai:
09.24. Kitablar
09.28. Insane Life
09.30. Readinspo

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése