2021. október 19.

R. Kelényi Angelika - Szédítő Balaton

 HANGULAT                                MOLY                                        2021

"Caroline ​Wood sosem gondolta volna, hogy egyszer ékes magyar nyelven súgja majd valaki fülébe: Szeretlek! Sármos, mindazonáltal nagyképű főnöke ez alkalommal egy családias panzióba küldi, amely a Balaton partjára vonzza a külföldieket messze földön híres konyhájával. Éppen ez utóbbi szúr szemet a helyi luxusszálloda hírhedt tulajdonosának, aki még a gyilkosságtól sem riadna vissza, hogy megszerezze a kis panzió séfjének titkos receptjeit. Carónak leleplező anyagot kell írnia az aljas módszerekkel dolgozó szállodásról, aki bárkit félreállít, ha az érdeke úgy diktálja… A baj csak az, hogy a lány ugyan enni szeret, de nem egy konyhatündér, mégis profi szakácsként kell bizonyítania. A séfnek azonban más irányú elvárásai is vannak… A lány hamar nyomra bukkan, és szokása szerint a legnagyobb veszélybe sodorja magát… Mit főz ki Caroline ezúttal, hogy ép bőrrel megússza a magyar gasztro-kalandot? 

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk. Caro újságíróként ered a rejtélyek nyomába, de gyakran a bűntényeknél is nagyobb veszély leselkedik rá: a szerelem." 

Caroline Wood a kalandjai során már bejárta a fél világot. Barcelona, Róma, Hollywood és Rio de Janeiro is szerepelt már az úti céljai között, most azonban nem a kötelesség vezeti, amikor repülőjegyet vált Magyarországra, hanem egy családi tragédia. A nő még ki sem pihenheti a riói kalandját, szomorú hírrel szembesül - elhunyt a nagybátyja, Andor bácsi, akinél kiskorában annyi szép nyarat megélt. 

Így kerül Caroline Wood a magyar tengerhez, Balatonrakoncára. Jót is tesz neki, hogy kiszakad a londoni kerékvágásból, hiszen olyan titokkal szembesült a korábbi kötet végén, amit megemészteni csak az idő és a távolság segíthet. Látszólag viszonzásra találtak a tiltott, gyengéd érzelmei a főnöke, Monsieur Duval iránt, de valójában sokkal bonyolultabb a helyzet, mint azt a nő gondolta volna. Caroline-t teljesen felkavarja az információ, becsapottnak és átvertnek érzi magát, de még időben megtudta a valóságot, mielőtt belement volna egy komolyabb viszonyba. Balatonrakoncán viszont egy érdekes helyzettel szembesül. A megboldogult nagybátyja a leégett panziója felét rá, másik részét pedig gyerekkori szerelmére és játszótársára, Szabados Ádámra hagyta. Az öreg szigorú keretek közé sorolta az örökséget - így Caroline-nak nincs más választása, mint valahogyan életet lehelni a szállodába, aztán meg majd lesz valahogy. 

Ám azt világéletében nem gondolta volna, hogy a veszély egy balatoni kisvárosba is követni fogja. Egy német úriember szállodamonopóliumot akar létrehozni a környéken, ehhez pedig minden követ megmozgat - Caroline élete ismételten veszélyben forog. És már közel sem biztos a nő abban, hogy Andor bácsit tragédia érte, lehetséges, hogy gyilkosság áldozata lett. Caroline újságírószimata bekapcsolt, és onnantól nincs megállás. Ki tudja, talán még egy jó cikk is kisülhet a kalandból.

Caro eleinte mihamarabb szabadulni akar az örökségétől, nem akar kötöttségeket, csak vissza szeretne menni a CBM magazin, nyugalmasnak talán nem nevezhető irodájába, és folytatni a karrierjét, amiért annyit harcolt. De Ádám mindenáron üzembe akarja hozni a panziót, hiszen nagy lehetőséget lát benne. Vajon végül sikerül maradásra bírnia a nőt?

"Nekem vagy egészen kell egy társ vagy sehogy. Nem bujkálok, nem titkolózok, nem tagadok. Az nem az én világom."

R. Kelényi Angelika a Szédítő Balatonban megmutatja, hogy egy kisváros élete is minimum olyan pörgős, mint egy fővárosé. Mindig történik valami, és itt is vannak olyan titkok, amelyekre fényt kell deríteni. És talán Caroline-nak nem csupán a családi örökségének rejtélyét sikerül megoldania, hanem végre a szerelmi élete is sínre kerül. Különösen tetszett, hogy az írónő magyar felmenőkkel alkotta meg a főszereplőt, akinek a múltjában szerepel kishazánk, aki kötődik ehhez a helyhez, hiszen szép emlékek fűzik hozzá. Caro a kötet során bejárja a balatoni városokat, körülnéz, turistáskodik, vele együtt pedig mi is kalandozhatunk egyet. 

Caroline gasztroblogger lévén sokat foglalkozik a különböző kultúrák ételeivel. Ez most sem volt másként. Ám a hagyományos magyar fogások mégis kis különlegességgel kerültek a tányérokra, ezzel garantáltan meghozva a kedvünket az olvasás utáni főzőcskézéshez. R. Kelényi Angelika apróbb recepteket rejt el a regényében, ezzel fokozva a rendkívüli olvasmányélményt.

Ha kikapcsolódásra vágyom, ha túl hangosak a valóság zajai, akkor a legjobb teendő ilyenkor, ha R. Kelényi Angelika regényeihez nyúlok. Az írónő humoros, légies stílusával mindig levesz a lábamról, történeteivel pedig igazi kalandra hív el, mellyel bejárhatom a nagyvilágot. A Szédítő Balaton ugyan hazai vizekre kalauzolja el az olvasóit, itt sincs hiány újdonságokban és szórakozásban. 

Borító:
A Caroline Wood-sorozat borítótervezői igazán kitesznek magukért minden egyes alkalommal. A rajzolt képek csodálatosak, és nagyon passzolnak a főhősnőhöz, az ő stílusához, életéhez. A háttérben egy balatoni naplemente látható a maga gyönyörű színkeverékeivel, elől pedig Caro, ahogyan a biciklijének támaszkodva figyeli a tájat. Lélegzetelállító alkotás, akárcsak a regény. 

Összességében:
R. Kelényi Angelika ismét elvarázsolt. Ezennel a szédítő Balatonpartra invitál bennünket, hogy legyünk részesei Caroline Wood újabb kalandjának a magyar tengernél. A nő családi okok miatt utazik Balatnrakoncára, ahol egy panzió - kevésbé boldog - társtulajdonosa lesz. Az élete és a munkája visszahívja Londonba, de Caro nem tudja addig elhagyni a magyar vidéket, amíg az öröksége nincs jó kezekben. Ráadásul egy rejtély lebeg Balatonrakonca felett, amit a nő újságíróvénája nem enged megoldatlanul hagyni. És talán a csendes kisvárosban a magánéleti válságából is talál kiutat.
Nagyszerű kikapcsolódás volt számomra a Szédítő Balaton ezekben a zivataros, októberi időkben. Szinte már magamon éreztem a nyári napsütést, és egyszerűen feltöltött energiával a regény olvasása. Könnyed, humoros története üde színfoltjává vált a mindennapjaimnak. 

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy igazán kalandos könyvet olvasni, egy belevaló főhősnővel, megannyi fordulattal, szerelemmel és szenvedéllyel. 

Oldalszám: 360
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Caroline Wood,
Kedvenc idézeteim:

"Hiába, ha szeretsz valakit, akkor félsz, hogy elveszíted. Ha te ezt nem érzed, akkor nem vagy szerelmes."

*

"– Vannak elkerülhetetlen rossz dolgok, amiken változtatni nem tudsz, de ha meglátod bennük a jót, akár a hasznodra is fordíthatod őket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése