2021. december 31.

2021 évzáró ॥ 5+1 könyv, amit ajánlok az idei olvasmányaimból


 
Elérkeztünk 2021 utolsó napjához. Nem sok elvárással álltam neki ennek az évnek - leginkább azt kívántam, hogy legyen jobb az előzőnél. De nem igazán akaródzott neki ezt teljesíteni, helyette pályázott az életem legrosszabb éve díjra. Az biztos, hogy új impulzusokból nem volt hiány idén sem. Sok mindent megtettem, amit eddig halogattam, de olyan dolgokat is megéltem, amit legszívesebben messziről elkerültem volna. Nagy akadályokat állított idén az élet, de hálás vagyok azért, hogy könyvmolynak mondhatom magam, mert ilyenkor az irodalom világa az, ahova bármikor elmenekülhetek.

Írogattam élménybeszámolókat évközben - ezeket ajánlom most a figyelmetekbe:

A 2021-es évet 83 elolvasott könyvvel zárom, és 53 új szerzeménnyel. Szerencsére tavalyhoz képest sokkal nehezebb volt választani 5+1 olyan regényt, amit ebben a bejegyzésben kiemelten ajánlok Nektek, hiszen sok meghatározó élményem volt idén. 
 

 
Év elején megismerkedtem egy olyan könyvsorozattal, melynek nagy rajongótábora van itthon. A Holdéli krónikákat korábban a második rész után elkaszálták Magyarországon, ezért nem mertem belekezdeni, de szerencsére a Könyvmolyképző kiadó átvette a fordítását, így nyugodt szívvel vetettem bele magamat a világába 2021-ben. Az pedig egyszerűen beszippantott. Marissa Meyer újrameséli egy sci-fi univerzumban Hamupipőke, Piroska, Aranyhaj és Hófehérke történeteit, mindezt úgy, hogy közben az olvasó minden betűjét imádja. Fontos társadalmi kérdéseket is megszólaltat a regényeiben, továbbá elérte, hogy kilépjek egy kicsit a komfortzónámból, hiszen a sci-fi a Star Wars fanatizmusom ellenére nem volt eddig az én asztalom. 
🎝Értékelésem 🎝


 
Maradva egy kicsit a meseretellingeknél, bemutatnék egy másikat, ami a Szépség és a szörnyeget veszi alapul. Bridig Kemmererrel nem indult túl szépen az ismerkedésem, mert az Elementálok sorozata nem vett le a lábamról, sőt... De a Sötét, magányos átok 2021 meglepetése volt. Egyszerűen imádtam mindent, amit tartogatott, és ahogyan megjeleníti az eredeti mesét egy teljesen új köntösben. De sajnos amennyire szerettem az első kötetet, a folytatásban, ami nemrégen jelent meg, annyira csalódtam. Rhen és Harper története nagyon közel áll a szívemhez, sajnáltam, hogy a Harcos, megtört szívben háttérbe lettek szorítva.
 

 
Leigh Bardugo bájos személyiségével beírta magát a szívembe, amikor az a megtiszteltetés ért, hogy vele dolgozhattam együtt. Ekkor még alig olvastam tőle, a neve szinte idegenként hatott, de most, 2 évvel később az egyik kedvenc fantasy szerzőmként emlegetem őt. A Grishaverzum, amit megteremtett, az rendkívül egyedi és magával ragadó, ennek mentén találkozhatunk a Hat varjúval, hat fiatal tolvajjal, akik nagy pénzjutalom fejében egy közös küldetésre indulnak.  A Grisa trilógia jó kiindulóalap volt, de annak a megírása óta Leigh Bardugo rendkívül sokat fejlődött. Mindegyik karaktere ügyesen ki van dolgozva, minden összefüggés logikus és következetes, ráadásul egy intenzív regény, ami közben biztosan nem unatkozhatunk. 
 

 
Evezzünk át a történelem tengerére. R. Kelényi Angelika nagyon tehetséges történelmi romantikus regényíró, és nagyon vártam már, hogy mit tartogat az olvasóinak az Átkozottakban. A könyv két idősíkon játszódik - egyrészt adott egy múltkutató nő, aki próbálja feltárni a Bécsi Udvarban történt haláleseteket. Vajon mennyire lehetünk biztosak abban, hogy ezek nem gyilkosságok voltak? Másrészről viszont beleláthatunk egy naplón keresztül a Sissi, vagyis Erzsébet királyné körüli életbe. Az írónő most sem okozott csalódást, egyszerűen imádtam minden betűjét ennek a regénynek.
 

 
Budai Lottit eddig R. Kelényi Angelika regényeihez hasonlóan a történelem és a romantika elegye jellemezte. Ám 2021-ben az írónő úgy gondolta, kipróbálja magát egy újfajta zsánerben, és az Akik poggyász nélkül utaznak c. írásában körüljár egy kérdést, mely a napjaink talán egyik kulcskérdése lehet: Mi a célunk az életben? Mi az élet értelme? Egy külső, belső utazást ígérő történet ez, mellyel a lelkünk mélyére nézhetünk, és rájöhetünk, milyen fontos a saját poggyászaink ismerete. Szerintem Lotti egyik legütősebb műve lett ez a könyv, mind az évemnek, mind az életemnek egy meghatározó sarokkövévé vált.


 
Végül pedig egy olyan kötetet hoztam, ami nevelt, formált engem a legrosszabb időszakaimban is ebben az évben. Ez Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors c. regénye. Az első volt az igazán pszichológiai, lélektani töltettel bíró olvasmányaim között, és az első hangoskönyv élményem is ez volt. Nagyon sokat adott az Örökölt sors számunkra. Átbeszélgetett reggeleket, estéket eredményezett, inspirált, hogy jobban megismerjem a családom azon részeit, melyek eddig fekete foltokként lebegtek. Nem is volt kérdés, hogy ebben a bejegyzésben a helye az 5+1 könyv között.
🎝 Értékelésem 🎝
 
Nektek melyek voltak 2021 meghatározó olvasmányélményei?
Sikerekben, rengeteg jó könyvben és boldogságban gazdag 2022-t kívánok Nektek!
 
Millió puszi:
Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése