2020. január 1.

2019 évzáró॥ 5+1 könyv, amit ajánlok az idei olvasmányaimból


Újabb év, valamint újabb évtized első napjához érkeztünk. 2020! Wow! Hihetetlen!
Ez alatt az év alatt is robotolt a blog előre mind a facebook követők, mind a blog felületére feliratkozók számát tekintve, hiszen elértük a 300 embert itt az oldalon! Köszönöm a bizalmat nektek!

Ez a 2019-es év nagyban a tanulásról szólt, hiszen idén érettségiztem, ami nagyon sok időmet és energiámat elvette, ezért korlátozott számban tudtam csak részt venni könyves rendezvényeken, de így is akadt elég. Az Álomgyár kiadó eseményein rendszerint ott voltam, hiszen kedvenc írónőim mutatták be friss könyveiket. Nem hagyhattam ki! A Könyvfesztiválon és a Könyvhéten is megjelentem, bár csak egy-egy nap erejéig, és csupán pár órácskát voltam kint, de akkor rendesen bevásároltam mindkét alkalommal. Amikor pedig már lement az érettségihajtás, és megkönnyebbülten a kezemben tarthattam a papírt róla, kissé felszabadultabban jártam-keltem a könyves kihagyhatatlan eseményekre, hiszen ősszel három amerikai írónő is hazánkba látogatott! Októberben Vi Keeland és Mary E. Pearson, novemberben pedig Leigh Bardugo találkozott az olvasóival. Én pedig azon szerencsések közé tartozhatok, akik készíthettek interjút ezen szerzőkkel, sőt az utóbbi írónő dedikálásán dolgozóként is részt vehettem. 
Ezeket az interjúkat az alábbi linkeken érhetitek el:

Ebben a 2019-es évben útjára indítottam egy évszakonként megjelenő rovatot, amelyben az aktuális élményeimet fogalmazom meg. Hogy milyen friss élményekkel gazdagodtam az adott időszakban, milyen színházi előadásra látogattam el, milyen újdonságokat szereztem be, milyen könyveket olvastam el és ezek mellett a másik nagy szenvedélyemnek is kaput nyitottam: ezekben a bejegyzésekben bemutatom az aktuális kedvenc filmjeimet és sorozataimat is.


Ezt a különösen személyes hangvételű rovatot mindenképpen szeretném folytatni 2020-ban is, mindig nagy örömmel tekintettem vissza az elmúlt évszakok eseményeire, és vettem számba a kedvenceimet és csalódásaimat minden téren. 

Külön kiemelném az egyik legszuperebb hétvégéjét az életemnek: Lilla, a Lillsz in Bookland bloggerinája és egyben egyik legjobb barátnőm novemberben feljött hozzám Budapestre, hogy pár feledhetetlen napot töltsünk együtt. És tényleg feledhetetlenek lettek! Voltunk exkluzív, premier előtti filmvetítésen és megnéztük a Tudsz titkot tartani? c. romantikus vígjátékot, jártunk könyvbemutatókon, dedikálásokon, találkoztunk Szurovecz Kittivel és Hajdú-Antal Zsuzsival, tényleg fantasztikus három napja volt ennek az évnek. :)

Ebben az esztendőben is hatalmas megtiszteltetésként értek a megjelenés előtti előolvasásra való felkérések. Kereken gyönyörű 10 kötetre kerültek rá nyomtatásban a soraim, ami nem tagadom, rendkívüli elismerés és büszkeséggel tölt el.
Budai Lotti - Rizsporos hétköznapok

Büszkén írom ezeket a sorokat, hiszen idén végre elértem, amit tavaly nem sikerült: a 100 elolvasott könyvet. Bár kicentiztem, hiszen az év utolsó napján fejeztem be a 100. regényt.
Ugyan volt, amikor ez a cél elérhetetlennek tűnt, hiszen főként júniusig az érettségivel voltam elfoglalva, az emelt magyaros kötelezőkkel és a bennem dúló kétségek leküzdésével. Az emelt magyar érettségis tapasztalataimról egy beszámoló is született, ebből megtudhatod, mire is számíts, ha erre adnád a fejedet, vagy ha csak érdekel, hogyan éltem én át ezt az időszakot, a bejegyzésből megtudhatod: Emelt magyar érettségi, kötelező olvasmányok, egy végzős diák tapasztalatai

Merő véletlenségből ebben az évben is (sajnos) több könyvet szereztem be, mint amennyit összesen elolvastam. 119-et. Van közöttük ajándékkönyv, molyos csere és vétel, előrendelés, hirtelen felindulásból elkövetett könyvvásárlás, recenziós példány, nyereménykönyv, könyvhetes és könyvfesztiválos szerzemény, búfelejtő könyvvásárlás, előolvasási példány és néhány ajándék novella. Kaptam idén egy új könyvszekrényt, de már az is betelt elég korán. És lassan eléri a magánkönyvtáram a 400 darab kötetet! Hihetetlen!

Mint ahogyan az eddigi évek során megszokhattátok, a bejegyzés második felében megosztanám veletek a 2019-es év 5+1 olyan olvasmányát, amelyek számomra kedvencek lettek! Hát jöjjön a lista...

Még tavaly kaptam születésnapomra Dot Hutchison Pillangók kertje c. regényét, de viszont csak idén februárban jutott időm arra, hogy a kezembe vegyem. Megrázó történet, amelytől egy valóság választ el: vagy mégsem? Fájdalmas belegondolni, hogy valahol lehet, hogy él egy ugyanilyen Kertész, aki ugyanilyen megrázó dolgokat művel fiatal lányokkal, kihasználva szépségüket és naivitásukat. Több témára is kitér az írónő, bemutatja az élet sötét oldalát, így csak az igazán erős idegrendszerű olvasóknak ajánlanám. A Pillangók kertje egy lelket próbáló regény, félelmetes a valóságérzet, amely belőle árad, mégis ettől válik igazi mesterművé. Nem sok thrillert olvastam eddig, de ezen 2020-ban változtatnom kell!
Értékelésem


Ludányi Bettina az idei évem nagy felfedezettje. A Nyomodbant egy nyereményjáték alkalmával sikerült megszereznem, amiért rendkívül hálás vagyok, hiszen ha a szerencse nem áll mellém, akkor egy fantasztikus kedvenccel lennék szegényebb.
Különösen a szívem csücskei az olyan regények, amelyben megjelenik a kellő izgalom, egy kiszámíthatatlan krimi-szál, de emellett nem elhanyagolható részét képezik a történetnek az érzelmek. Mondjuk a szerelem. Ebben a könyvben minden megvolt, ami egy maradandó mesterműhöz szükséges! Gondosan felépített cselekmény, nem várt fordulatok, karakterfejlődés, mély tartalom és egy csipetnyi romantika. Már az első oldalakon beleszerettem Ludányi Bettina stílusába, rendkívül gördülékenyen fogalmaz és választékos a szókincse. Valóban ért ahhoz, amit csinál, ez nem kétséges!
Számomra feledhetetlen történet volt a Nyomodban, és abszolút kedvence lett az idei évnek!
Értékelésem


Ha már magyar szerzőknél tartunk, muszáj megemlítenem Sienna Cole-t, akinek a munkásságára igazán tavaly figyeltem fel A lefelé a folyón kapcsán. Már akkor levett a lábamról az aprólékosan kidolgozott, szövevényes és kiszámíthatatlan történetével, azóta pedig egyre csak fejlődött és lépegetett felfelé a lépcsőfokokon. Míg végül elértünk A köd utánhoz, ami talán a legnagyobb mesterműve az eddigiek közül. Kellően hátborzongató és félelmetes lett a regény, ettől vált abszolút letehetetlenné. A pszichopátia hátterét vizsgálja egy rendkívüli alaptörténet soraiban, és eközben megdolgoztatja az olvasót, gondolkodásra készteti, amire kevés regény képes. Ajánlom mindenkinek életkortól és nemtől független, hiszen én mint 19 éves lány és édesapám is, aki hamarosan 50 éves lesz, ugyanazt gondoljuk róla: egy letehetetlen mestermunka.
Értékelésem

 Megrögzött fantasy-rajongóként nem hagyhatom ki, hogy megismertessem veletek Leigh Bardugo Árnyék és csont c. alkotását. Ha minden jól megy, akkor hamarosan megnézhetjük Netflixen a GrishaVerse-ből készült adaptációt, én személy szerint alig várom már! Ezt a kötetet a szeptemberi raktárváráson szereztem be potom összegért, és sikerült dedikáltatnom is az írónővel a novemberi ittléte során! Így még nagyobb becsben tartom ezt a könyvet!
Leigh Bardugo egy különleges univerzumot hozott létre, amelyben nem mások a főszereplők, mint a grisák. Különleges lények különböző különleges képességekkel. Ez a könyv tele van mágiával és varázslattal, biztosan a bűvkörébe von téged is, ha hagyod!
És mindezt a bűvös világot átjárja egy orosz atmoszféra, ami belengi az egész történetet, és abszolút a rabjává tesz. Valósággal imádtam! Alig várom, hogy 2020-ban folytathassam a trilógiát a maradék két kötettel illetve a GrishaVerse-t a Das Lied der Krähennel, vagyis a Six of Crows német, álomszép kiadású változatával. (Ami mellesleg szintén dedikált az írónő valamint az eseményre ellátogatott színészekkel, Ben Barnesszal és Kit Younggal is.)
Értékelésem

Nem maradhat el év Szurovecz Kitti újdonsága nélkül! A tavalyi kedvencek közé is bekerült az akkori friss regénye, A kisemmizett angyal, idén pedig megjelent Az egyetlen ismerős arc, amely szintén utat talált a szívemhez.
Az alapkoncepciója nagyon különös, hiszen két állapotot vizsgál meg benne. Az egyik a narcisztikus személyiségzavar, a másik pedig a rövidtávú memóriazavar.
Dorina és Nolen két átlagos személy, akikkel akár az utcán is összefuthatunk. A lánnyal könnyen azonosulhatunk, hiszen ő maga is könyvmoly, a férfi ugyanakkor nehezebb eset: egy elismert színész, aki bárkit és bármit megkaphat, akit és amit csak akar. Hogyan fonódhat egybe kettejük sorsa? Szurovecz Kitti ezzel a regényével bemutatja nekünk a hazai színházi életet, a hírnév mindkét oldalát, és mindemellett mesés tájakra kalauzol el bennünket. Szövevényes, titokzatos és kiszámíthatatlan regény, amelyet csak imádni lehet!
Értékelésem


Mint említettem, idén az emelt érettséginek hála sok klasszikussal megismerkedhettem a magyar irodalomból, amelyekről bár hallottam, de akkor és ott nem nyerte el valójában a tetszésemet. Így volt ez Madách Imre művével is, ezért választottam ezt a +1 kedvencemnek az idei évből. Hogy megmutassam, mennyit változhat az ember véleménye egy alkotásról a megfelelő idő elteltével.
Néhány éve még nem tudtam úgy értékelni, mint most. Annyira megkedveltem, hogy nem egyszer újra is olvastam, sőt a szemináriumi dolgozatom témája is ez lett az egyetemen.
A drámai költemény cselekménye a jól ismert bűnbeesés történettől indul, majd a keretszíneket elhagyva a történeti színekben különböző korokba csöppenünk, ahol más-más ideológiák uralkodnak. Minden egyes helyszínen felmerül a kérdés: Van az emberi életnek célja?
Igazán elgondolkodtató mű alig száz oldalban és párbeszédes formában, de nagyon sokat képes adni az embernek, ha jó időben kapja el. Fontos kérdéskörrel foglalkozik, ami nem vesztette el az aktualitását napjainkban sem.
Csak annyit tudok tanácsolni, hogy felejtsétek el a kötelező olvasmány jellegét, merüljetek bele Madách zsenialitásába, mert higgyétek el, teljességgel megéri.

Bejegyzésem végéhez érve szeretném megköszönni még egyszer, hogy a 2019-es évben is velem tartottatok, remélem, a 2020-as év és az új évtized is hasonló sikereket és rendkívüli olvasmányokat tartalmaz majd mindannyiunk számára. :)

Millió puszi és boldog új évet kívánok!
Barby

24 megjegyzés:

  1. Boldog új évet kívánok!
    Nagyon sok könyvet olvastál,szereztél tavaly, de szuper! Csak így tovább csajszi!❤
    Idén folytatjuk a könyves eseményeket. ;)
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drágám, köszönöm szépen! Mindenképp! Nem szabadulsz tőlem! ;)

      Törlés
  2. Annyira szeretem, hogy ennyire egyezik az ízlésünk, így minden elért sikerednek duplán örülök! :)
    Madáchot végül én juttattam eszedbe így, év végén? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Madáchot Madách ihlette. <3 Köszönöm szépen, drága. <3 Én is a tiednek, nagyon-nagyon!

      Törlés
  3. Gratulálok az elért sikereidhez 💜

    VálaszTörlés
  4. Boldog új évet! Nagyon szuper így egyben látni a 2019-es évedet ❤

    VálaszTörlés
  5. Boldog uj evet! Ahw, Madach 💕 Gratu a 100 konyvhoz, nagyon kicentiztuk iden 😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, nem sokon múlt, hogy kicsússzunk, de sikerüüüült! <3

      Törlés
  6. Drágám!

    Imádom az összegzőket, a tiédnél sem volt ez másképp! ;) Nagyon gratulálok az eddigi sikereidhez, kívánom, hogy az idei évben kitűzött céljaid is teljesüljenek! ❤
    (Nekem is az egyik kedvenc hétvégém volt az a kis kiruccanás, hamarosan folyt. köv. ;))

    Puszillak,
    Your Tök

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, egyszívem, hát várlak is ide csömörcitybe, alhatsz a kutyaólban megint, ha úgy hozza az élet. ;) És remélem, úgy hozza.<3

      Törlés
  7. Boldog Újévet kívánok! Remélem ez az éved is ennyire sikeres lesz, mint a tavalyi :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog új évet neked! Először is szeretnék gratulálni a feliratkozókhoz, nagyon szép szám! Sőt az elolvasott könyvekhez is gratulálok, nem tudom, hogy én valaha fel tudok e majd egy ilyen szép számot mutatni!
    A könyvek egytől egyig érdekesnek tűnnek, de Az ember tragédiáját nekem is sikerült a végzős évem során újraolvasnom és nagyon más szemmel tekintek már rá én is, sőt, nem csak erre a kötetre!
    Sok sikert a 2020-as évre és még legalább ennyi új olvasmányélményt!♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! <3
      Ugye? Kell hozzá az, hogy ő akarjon megtalálni, ne csak amiatt olvassuk el, merthogy kötelező...
      Millió puszi! :*

      Törlés
  9. Kívánom, hogy 2020-ban is sok szuper könyvhöz legyen szerencséd, és az 5+1 könyvben nagyon örülök Madách-nak, az Árnyék és csont pedig egy ideje már listán van nálam.
    Millió puszi!

    VálaszTörlés
  10. Először is: nagyon gratulálok, hogy ennyi könyv borítójára felkerülhettél, ahogyan az interjúkhoz és a 100 elolvasott könyvhöz is! <3
    Kettő olyan könyvet is ajánlottál, amelyekkel már szemezgetek egy ideje (Egyetlen ismerős arc, Árnyék és csont), és remélem, hogy 2020-ban én is elolvashatom őket!

    Örülök, hogy rátaláltam a te blogodra is, mindenképpen vissza fogok térni ide, és amint lesz időm, szeretném bepótolni a személyesebb hangvételű bejegyzések olvasását is! :)

    Boldog új évet kívánok neked! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! ❤
      Próbálj meg minél hamarabb időt szakítani rájuk, nagyon szuper könyvek!*-*

      Várlak vissza, millió puszi!

      Törlés
  11. Remélem, jövőre már együtt is megyünk könyves eseményekre. :)
    Óriási gratula az interjúkhoz és az előolvasásokhoz, nagyon megérdemled ezeket a sikereket. Büszke lehetsz magadra! ♥
    Az ajánlott könyveknek nagyon örülök, a többségéről még csak nem is hallottam, de mindegyikkel kapcsolatban meggyőztél, hogy érdemes lenne jobban utánuk járnom. Az évszakos összefoglalóidat pedig imádtam olvasni, szerintem szuper a koncepciója a rovatnak, szóval ha folytatod, jövőre is mindenképpen követem majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp megyünk!*-* ❤
      Köszönöm, drága, nagyon sokat jelent.❤

      Törlés