2019. június 1.

Március & Április & Május | Összefoglaló és tervek nyárra

Sziasztok!

Az előző ilyen bejegyzés óta eltelt három hónap. Lássuk, mi is történt ez idő alatt a bloggal és velem. 

Rögtön március elsején kulturális programmal kezdtem a tavaszt, mivel jegyem volt a Spirit Színház Dorian Gray előadására főszerepben mostanában az egyik kedvenc magyar színészemmel, Sándor Péterrel. Hosszú volt, de minden pillanata szuperül össze volt rakva, ráadásul a hely maga is abszolút családias benyomást kelt, hiszen viszonylag kis férőhelyes előadótermet kell elképzelni, ahova maximum 20 ember férhet be, és a színpadtól az embert legfeljebb 20 centi választja el, így minden az orrom előtt történt, és mit ne mondjak, abszolút megihletett, így felkerült az olvasós bakancslistámra Oscar Wilde regénye is. Ennyivel nem ért véget a tavaszi színházi élménytáram, mivel én voltam a szerencsések egyike, aki nyert egy szabadon választott előadásra jegyet, így Sándor Péter másik darabjára is beültem a hónap végén, az Örökké... szabadon...-ra. Illetve most májusban is eljutottam az Erkel Színházba, és megnéztem a Sylvia c. orosz balettet, amint egy görög komikus történetet jelenítettek meg a színpadon. Érdekes volt, maradjunk ennyiben. Ám a színházi előadások fénypontja az e hónap végi Rocksuli volt. Tavaly is számos alkalommal láttam a Madách Színházban, de most egészen más élményt nyújtott, mivel az egész előadás alatt a kisöcsém is a színpadon játszott, és ezt hiszem, ezt az élményt nem igazán tudja bármi is überelni.

Ballagási idézetünk
Sajnos ebben az évszakban már nem volt szalagavató izgalmas próbákkal, hanem sok időt töltöttem az íróasztalomnál, hogy az érettségire készüljek. Május 3., a ballagás, majd  6-a rettentő gyorsan elkövetkezett, amikor is elém tették a vizsgát, amire már 2 éve serényen készültem. Az emelt magyar érettségit. 7-én jött a matek, ami elég nagy felháborodást okozott országszerte. (Véleményem szerint jogtalanul, de ez szubjektív dolog.) 8-án pedig a történelem, amivel nem volt kevesebb gond, hiszen előző éjszaka kiszivárogtak az esszétémák, így valakinek könnyebb, míg másoknak nehezebb dolga volt a megírásával. 
Kicsit előreugrottam a hónapokban, mivel az érettségi az indoka annak, hogy alig sikerült kimozdulnom a házból, leginkább az iskola és az íróasztalom között ingáztam. De azért volt pár lopott pillanatom, amikor megengedtem magamnak egy kis rest-time-ot. Ilyen volt a Baráth Viktória, R. Kelényi Angelika és Budai Lotti közös könyvbemutatója március 31-én. Az új regényeiket már sikeresen el is olvastam. Hatalmas megtiszteltetésként ért, amikor megláttam, hogy az én soraim kerültek rá a Mennyei bűnök 2. részének hátuljára! Könnybe is lábadt a szemem. Valamint egy napra kisomfordáltam a Könyvfesztiválra, mivel mindenképpen be akartam szerezni Vivien Holloway Winie Langton sorozatának maradék részeit, és dedikáltatni is azokat az írónővel, ezért szombat délután néztem ki és vásároltam be a standoknál, de ezekről kicsivel később. 

Mint ahogy említettem, az érettségire való készülés az időm nagy részét kitöltötte, mégis sikerült 25 könyvet elolvasnom a 3 hónap alatt. 

Bár ezek javarészt kötelező olvasmányok volt:
Ottlik Géza: Iskola a határon
Thomas Mann: Mario és a varázsló
Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről
Franz Kafka: Az átváltozás
Mihail Afanaszjevics Bulgakov: A Mester és Margarita
Kosztolányi Dezső: Pacsirta
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Tolnai Ottó: Világítótorony eladó
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Mikszáth Kálmán: Jó palócok

Olvastam romantikus regényeket:

Fantasy történeteket:
Vivien Holloway: Mechanikus farkas

Még megjelenés előtt előolvashattam:

Versek világába elkalauzolt:
Tisza Kata: Legjobb hely a városban te vagy

És jó néhány novellát is a kezembe vettem:
Anne L. Green: Pokoli fizetség
Budai Lotti: Az idegen
Sienna Cole: Az álmok küszöbén
Sienna Cole: Az álmok útján

Ezek közül tavasz legjobbja fej-fej mellett Budai Lotti duológiája és R. Kelényi Angelika sorozatának második része. Egyszerűen hihetetlen, hogyan képes mindkét írónő ilyen fondorlatosan csűrni és csavarni a szálakat, és mindig újabb és egzotikusabb helyekre invitálni bennünket, olvasókat. Ugyanakkor Tisza Kata kötete is kellett a lelkemnek ebben a stresszes időszakban. Egyszerűen csak kihúzott a szürke percekből, és verseivel elgondolkodtatott vagy megnevettetett. Legrosszabb címért Tolnai Ottó és az eladó világítótornya erősen beszállhat a versenybe még akkor is, ha megpróbálom irodalmi szempontból figyelni és értékelni a posztmodern sajátosságokat a könyvében. Imádkozzunk, hogy nem ezt fogom húzni majd a szóbelin. Egyszerűen nekem ez a könyv nagyon nem... 

Ebben a három hónapban sikerült majdnem a háromszorosát beszereznem a téli könyvek számának. 26 új szerzeményem lett tavasszal, jó de ebben benne van a Könyvfesztiválos kihagyhatatlan költekezés is. 

Anne L. Green: Pokoli fizetség
Naomi Novik: Ezüstfonás
T. M. Frazier: King
Vi Keeland – Penelope Ward: Nagyképű öltönyös
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Eszes Rita: Rókatündér
Weöres Sándor: Psyché
Budai Lotti: A párizsi gésa
Baráth Viktória: Az igazság árnyékában
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Ella Maise: Akarlak, Adam Connor
Mary E. Pearson: Tolvajok tánca
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei
Tabitha Suzuma: Forbidden (angol)
Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog
Vivien Holloway: Mechanikus farkas
Vivien Holloway: Forgandó szerencse
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Anna Todd: Before – Mielőtt
Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy
Jodi Picoult: Szívverés
Cassandra Clare: Clockwork Angel (angol)
Stephanie Perkins: Anna and the French Kiss (angol)
Iain Reid: Azon agyalok, hogy ennek véget vetek

Könyvfesztiváli szerzemények
Van köztük POKET zsebkönyv, Libris előrendelés, molyos vagy facebook csoportos vásárlás (angol könyvek), recenziós példány, e-book novella is.

6 könyv jött velem haza a Könyvfesztiválról: a fentebb említett Vivien Holloway könyvek, a Két lépés távolság, a Minden csúf és csodálatos dolog, az utánnyomott Az árulás szépsége és a Csáth kötet a POKET automatából. :) Szép nyaram lesz, bizton állíthatom!

Három hónap alatt összesen 3-szor mentem el moziba. Még márciusban a Családi bunyóra ültem be, áprilisban az After - Miután film premierjére, amit már évek óta töretlen lelkesedéssel vártam, talán ez okozta a hatalmas pofára esést. Valamint a Sugár moziba is ellátogattam így május hónap utolsó napján, keresztanyummal néztük meg a Csaló csajokat. Összesen 21 filmet néztem tavasszal, ami kevesebb, mint a téli adagom, de a 420 sorozatrész pedig bőven kétszer annyi, mint az ezt megelőző két hónapban. Hoppsz? Nagy hibás ebben az ügyben az HBO Go, amiért engedte állandóan újranézni a Trónok harca új évadának részeit. Majdnem két nagyon hosszú éve vártam erre a pillanatra, ami április 15-én hajnalban be is következett. Barátnőmmel hatalmas pizsamapartyt csaptunk, és fennmaradtunk hajnalig, megpengettük lelkünk két darabját, először a gyermekded Így neveld a sárkányodat 1-2.-t néztük meg, majd a Szilajt, hogy aztán 3-kor kezdődhessen a vérengzés a GoT-tal. Csak egy tipikus vasárnap este a Németh rezidencián. Ja igen... és onnantól kezdve minden héten megnéztem 3-kor az új részek vetítéseit (kivéve máj. 6-án, amikor necces lett volna utána emelt magyar érettségit írni), és persze mindig meg kellett nézni előtte a már meglévő epizódokat... És akkor még nem számoltam a random megnézéseket. Huh. Volt olyan nap, amikor megnéztem hajnalban, délután és este. Mennyire vagyok elvetemült rajongó? Csak egy kicsit.

Simogattam Rhaegalt az Árkádban áprilisban
Filmek tekintetében tavasz legjobbja továbbra is az Így neveld a sárkányodat és a Szilaj, mert hát elrabolták a szívemet. Télen is láttam őket, tavasszal is, ez így van rendjén. Valamint újra megnéztem a Bohém rapszódiát, és annak is itt kell lennie a sorban. Újak közül, amiket kiemelnék: nekem nagy meglepetés volt, de a jó értelemben, A Vadász és a Jégirálynő c. film Chris Hemsworth főszereplésében. Olyan aranyos kikapcsolódó. Valamint az instant röhögőgörcsök okozója, az Állj, vagy jövök! Martin Lawrence film. És hogy miért nem láttam a Végjátékot, amiért annyi fan ezerszer elment a moziba? Confession time következik: nem láttam a Marvel filmeket. Ezer bocs mindenkitől, de javamra legyen mondva, letelik az érettségi időszak, és neki is veselkedek, hogy jó kis kronológiai sorrendben megnézzem az összes huszonvalahány filmet. Trónok harca. Örök kedvenc, és most hogy véget ért... kellett találnom újat, így hát nem volt más hátra, mint nagy nyaggatásoknak engedve belekezdtem a Szívek szállodájába, és rögtön függővé váltam. 4 hét alatt a teljes 7 évad... Szerintem ez a tény beszél arról, hogy mennnnnnyire imádom. Illetve meg kell említeni a Jóbarátok maratonom, először láttam, de rögtön a szívemhez nőtt Rachel, Ross, Chandler, Monica, Joey és Phoebe.
Ezek után már nem is annyira csoda a 400+ epizódszám, azt hiszem.
Most akkor jöjjön a fekete leves... az évszak legrosszabbjait mutatom meg most nektek. Filmeknél az abszolút nyertes ebben a kategóriában az After-Miután. Ez a film akkora mérhetetlenül nagy szofisztikáltan meg nem fogalmazható dolog lett, hogy ez a tövis szerintem egész életemben a szívemben marad. Megmutatta, hogy miért is vagyok szkeptikus minden alkalommal a könyvadaptációkkal, és elgondolkodtatott, akkor miért is nézem meg az összeset.

Bár jelenleg sem tűnik úgy, hogy végre megérkezett a nyár, továbbra is azt a kérdést kell feltennünk magunkban "na és milyen évszak lesz holnap?", ajánlom a réteges öltözködést, mert csalfa ez az időjárás... Azért összegyűjtöttem néhány célkitűzést a június-július-augusztus hónapokra is!

Június 5.
Emelt magyar szóbeli érettségi, drukkoljatok!

Június 6.
Rocksuli előadás - ismételten megnézem, mert megunhatatlan

Június 13-17.
Könyvfesztivál

Június 17-19.
Középszintű (törti és hittan) szóbeli érettségik

Augusztus 9.
Szülinaaaaap!

Ezek pedig nincsenek időponthoz kötve, de el szeretném kezdeni a jogosítvány nagy procedúráját és tanulási folyamatát, leutazni Szarvasra egyetlen Malec sis'emhez, Virághoz, lehet, hogy kiruccanok egy kis időre Németországba, de igazából olvasni akarok és olvasni és olvasni. 

Fergeteges nyári szünetet és nyaralásokat meg olvasással töltött időket kívánok nektek!:)

Puszi:
Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése