2020. december 11.

Díszítek, avagy DC-tag

Sziasztok!

Legújabb tagemben kicsit keveredik az ünnepi hangulat a szuperhősök világával. Köszönöm Dorkának a kihívást! Én ajánlanám Bea illetve Sára figyelmébe!

1. Batman – tragikus múltú karakter 

Nem mennék bele részletesen, de annyit elárulhatok, hogy Sienna Cole a legújabb regényében, az Ahol a százszorszépek nyílnakban egy olyan karakterekkel dolgozik, akit megedzett az élet. Ilyen Molly O'Hara, aki menekül a családi fészek gyomorszorító közegéből, és Norman Harris is, akiről már az elején is sejthetjük, hogy valami igazán tragikus történt vele a múltban - ám ennek kilétére csak a regény végén derül fény.

Értékelésem

2. Superman – egy tipikus jófiú karakter

Elsőként Kiera Cass könyvsorozatából, A Párválasztóból ugrott be Maxon Schreave neve, hiszen egy hercegről, egy vérbeli úriemberről beszélünk. Csupán a jószándék vezérli és az, hogy a népét megfelelően igazgassa. Illetve a tiszte szerelem vágya. Őszinte, kedves, intelligens és figyelmes. De ott van Anne L. Green Bűnös viszony sorozatában is William Keyes, aki rendőrként az igazságra törekszik minden esetben. Önfeláldozó, saját sorsát mindig háttérbe szorítja, ő a hős, aki megmenti a bajba jutott lányokat, de ez nem mindig kifizetődő. Erről szól a duológia is egy kis nyomozással megfűszerezve. 

Értékelésem Értékelésem

3. Wonder Woman – egy harcos női karakter

Külön egyet nem tudok kiemelni, hiszen annyi ilyen inspiráló, harcos szereplő van a könyves univerzumban. Elsőként említeném Sarah J. Maas Üvegtrón sorozatából Aelin Ashryver Galathyniust, aki egy álruhába bújt királynő, aki így próbálja megvédeni népét. Az ő életútja igazán rögös és veszélyes, ám sosem adja fel, és a legkeményebb próbákat is kiállja, a legmélyebb sebeket is erővel hordozza el.  Ugyanebben a sorozatban Feketecsőrű Manon, akiről eleinte nem tudtam eldönteni, hogy ellenség vagy barát. De kétségkívül egy igazi badass női karakter, akinek szembesülnie kell a családja árulásával, ami talán a legkegyetlenebb dolog mindközül. Továbbra is maradva a fantasy világ bugyraiban, bemutatnám nektek Mary E. Pearson - A Fennmaradottak krónikái trilógiából Arabella Celestine Idris Jezelia hercegnőt, Liát, aki egy elrendezett házasság elől menekül és adja fel eddigi életét. Ám minden rögös út és akadály ellenére nem szűnik meg trónörökösnek, királynőnek lenni. Áldozatokat hoz, a mély fizikai, lelki sebekkel neki is meg kell küzdenie, valamint csatába kell vezetnie népét, végül választani a szerelem és a kötelesség között. Végül Winie Langtont emelném még ki a róla elnevezett sorozat főszereplőjét Vivien Holloway tollából. A lány egy tolvajcsalád sarja, ez már alapjáraton is árulkodik egyfajta attitűdről. Rendkívül makacs, addig harcol, míg ereje bírja, sosem adja fel, és épp ezért inspiráló személyiség. 

Értékelésem Értékelésem Értékelésem

Aelin, Manon, Winie és Lia fanartok

 

 

 

 

 

4. Aquaman – egy könyv, amiben fontos szerepe van a tengernek

Lira szirén, így a tenger az otthona. Elian Midasz pedig a tenger partján fekvő birodalom hercege. A szirénlány kiesett anyja, a királynő kegyei közül, így elhatározza, hogy megszerzi neki a trónörökös szívét. Ám emberlábakon és a különleges éneke nélkül ez nem lesz olyan egyszerű.  Az Egy birodalom végzete ezzel egy kalandokkal teli egyedi átirata a jól ismert kis hableány történetnek.

Értékelésem

5. Nightwing – egy könyv, ami főleg éjszaka játszódik

Sarah J. Maas - Köd és harag udvara elkalauzol bennünket az Éjszaka Udvarába, azon belül is Velarisba. Egy csodálatos helyre, ami rögtön elvarázsol és rabul ejt minket. A csillagok, a sötét égbolt, az apró fények. Ha bárhol lakhatnék, biztosan ezt a helyet választanám. És nem mellesleg nem más ennek az udvarnak a főura, mint a legsármosabb, legravaszabb és legszórakoztatóbb Rhysand maga. 

Értékelésem

6. Flash – egy pörgős cselekményű könyv

Holly Black A levegő népe trilógiája abszolút letehetetlen olvasmány. Ez pedig a fantasztikus írói stílus és a kedvelhető karakterek mellett a cselekmény kiszámíthatatlanságának és dinamikusságának köszönhető. Sosem unatkozhatunk az olvasásakor, mert mindig történik valami, amire megéri odafigyelni. 

ÉrtékelésemÉrtékelésemÉrtékelésem

7. Macskanő – egy karakter, aki gonoszból lett jó

Két, már korábban említett szereplőt emelnék itt ki. Az egyik Feketecsőrű Manon, akiről - mint már mondottam vala - sokáig nem tudtam eldönteni, hogy melyik tábort erősíti. A jókét vagy a rosszakét. A másik pedig Rhysand a Tüskék és rózsák udvara trilógiából, hiszen az elején egyértelműen gonosz karakterként lép fel, aki ravasz trükkjeivel próbál keresztbe tenni a két főhősnek. Ám ekkor még nem gondoltuk, hogy a második kötetben fordul a kocka, és kiderül, ki is Rhys valójában. És onnantól nincs megállás, mérhetetlenül beleszeretünk mindannyian. 

Értékelésem Értékelésem

8. Deathstroke – egy könyv, amiben bérgyilkos(ok) szerepel(nek)

Az Üvegtrón sorozat főszereplője Celaena Sardothien, aki a világ legveszedelmesebb orgyilkosa. A koronaherceg pedig őt nevezi ki jelöltjének a királyi tornán. Ha győz, szabad lesz. Viszont az igazi izgalmak csak ezután következnek!
A másik kiemelt orgyilkosom Kaden a Fennmaradottak krónikáiból, akit az elmenekült hercegnő után küldenek. De talán nem is olyan kegyetlen a szíve, mint azt állítják róla.

Értékelésem Értékelésem

9. Doom Patrol – a legőrültebb könyv, amit valaha olvastál

Erin Morgenstern - Csillagtalan Tenger valóban őrült, ám a szó legjobb értelmében. Hiszen ahogyan ez a regény össze lett ollózva, ahogyan építkezik, ahogyan apellál az olvasó figyelmére és mesebeli élményeire, az tényleg maga az őrület. A fantasztikumnak egy olyan részéről beszél, a szerzőnő, amit nem minden fantasy regény kínál az olvasójának.  

Értékelésem

10. Zöld lámpás – egy zöld borítójú könyv

Péterfy-Novák Éva egyik, lelkileg megrázó regényének borítója zöld színben pompázik. Ez pedig nem más, mint az Apád előtt ne vetkőzz! Szigorúan erős idegrendszerű könyvmolyoknak, hiszen az élet sötét oldalával szembesít ebben a könyvben az írónő. 

 ♫ Értékelésem

11. Joker – egy karakter, akivel elbánt az élet

Bár ez abszolút perspektíva kérdése, de Freddie Mercury élete nem volt csupa boldogság azután sem, hogy elismert énekes vált belőle. A Bohém rapszódia pedig ezt tökéletesen be is mutatja. Kívülről talán szépnek és kívánatosnak tűnik a szakma, ám belülről átélni a hírnevet nem könnyű feladat.  És természetesen beszél a vírusról is a szerzőpár, mely aztán Freddie életét követelte. 

Értékelésem

12. Starfire – a kedvenc sci-fi könyved

Nem vagyok egy nagy sci-fi olvasó, de két nagy kedvencem van ebben a zsánerben. Az egyik S. J. Kincaid - A kárhozott, melyet még a magyar nyelvű megjelenés előtt volt szerencsém olvasni köszönhetően a kiadói felkérésnek. Egyedi, izgalmas regény, de közben brutális is. Az egész a gyilkolás motívumára épül, ez van megfűszerezve kiszámíthatatlan fordulatokkal és csavarokkal. A másik pedig Suzanne Collins - Az éhezők viadala trilógiája, mely szintén nagyon keményen elénk tárja a gyilkolás kérdéskörét. Fiatal gyerekek küzdenek meg egymással egy arénában a Kapitólium szórakoztatására. Katniss pedig a húga, Prim helyett jelentkezik önként kiválasztottnak. Élve akar távozni az arénából. Ahogyan mindenki más is. 

Értékelésem Értékelésem 

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Puszi,

Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése