2021. március 7.

5+1 inspiráló női főhős

Sziasztok,

nőnap alkalmából összeszedtem ebben a bejegyzésben 5+1 olyan női karaktert, akik inspirálóan hathatnak ránk is valamilyen módon. :) Éljenek az erős nők! 
#girlpower

1.


Edwina Russel Langton, avagy Winie Langton, a hírhedt tolvajcsalád fejének, Woolf Langtonnak a kisebbik lánya. Winie-t nem kerüli el a baj messziről, sőt, leginkább ő maga sétál bele. De ne ebben kövessük őt, hanem abban, hogy habár állandóan slamasztikába kerül, mindig tudja, hogyan jusson ki belőle épp bőrrel. Rendkívül éles eszű lány fiatalkora ellenére, és egy igazi badass főhősnő, aki nem retten meg a nehéz helyzetektől. Ugyan kívülről érinthetetlennek tűnik, de akit a szívébe zár, azért a végsőkig képes elmenni. A családjáért mindent megmozgat, a hűség a legnagyobb erény a Langton házban. Tettvágya miatt nem unatkozhatunk sem mi, sem pedig a Langtonok egyik kötetben sem.
 

2.


Arabella Celestine Idris Jezelia, avagy Lia hercegnő egy elrendezett házasság elől menekül. Szerelemből akar férjhez menni, így inkább elszökik otthonról és álruhát ölt, csak az elveit ne kelljen feladnia. Inkább mos, főz, takarít, és nem éppen hercegnőhöz méltó feladatokat lát el egy fogadóban, minthogy hozzámenjen egy olyan férfihez, akit még életében nem látott. Persze nem hagyhatja a háta mögött ilyen könnyen a múltját - utánaküldtek egy orgyilkost és a herceg is utánament, aki elől menekült. Számos nehézséget kell kiállnia a hercegnőnek, és sokszor nem hagyatkozhat másra, csak a bátorságára és az éles eszére. És persze a szeretetre, ami vezérli őt előre. Összetett, inspiráló jellem a harcos hercegnőé. Inkább választja a menekülést, minthogy olyan helyzetbe kényszerítsék őt, amiben ő nem akar részt venni. 
 

3.


Még egy harcos uralkodó, akit letaszítottak a trónjáról, de feltett szándéka, hogy visszaveszi, ami az övé. Ő az Üvegtrón sorozat Aelin Ashryver-Galathyniusa. Fényhozó Aelin. A tűz örököse. Nála erősebb főhősnőt keresve sem találhatnánk a könyves univerzumban. Amiket ő átélt akár Celaenaként, akár a későbbiekben, arra sokszor a szavak is kevesek. Hihetetlen, lenyűgöző személyiség tele szeretettel és bátorsággal. Minden tiszteletem az övé, igazi példakép. Hogy megéri harcolni. Hogy az élet sosem könnyű, de ki kell állni a próbákat. Nem fél semmitől, csak attól, hogy szeretteinek baja esik. Hogy nem olyan uralkodó, amilyenre a népének szüksége van. De a harcos külső egy megsebzett, érző lelket takar.

 

4.


Poppy Linchfield másképpen inspiráló személyiség, mint az eddigiek voltak. Ő nem értékeiért harcoló hercegnő, vagy merész tolvaj. Egy átlagos lány, de nem akármilyen jellemmel. Már kiskorában is megmutatkozott a nyitottsága, ahogyan bánt Rune-nal, amilyen kedvességgel fordult felé. És ez a kislány ahogy nőtt, ez csak mélyült benne. Poppy minden egyes porcikája maga a tisztaság és önzetlenség. Két lábon járó optimizmus. Ahogyan meglátja a tavaszban, a virágok nyílásában a természet szépségét, ahogyan engedi, hogy a zene csodája átitatódjon az ereiben. Ezt csak egy igazán egyedi jellem tudja átérezni. Minden egyes napot lehetőségként élt meg. És ez a mentalitás az, amit a nehéz időkben is el kell tudnunk sajátítani, hogy ne temessenek a rossz pillanatok maguk alá. 

 

5.


Louise Elsfield története egy újabb korba kalauzol el bennünket. Ez a 17. századi Anglia és India. Ebben az időszakban nőként érvényesülni amúgy is rendkívül nehéz volt, nemhogy egy áruló feleségeként. Williamet elhurcolták, Louise pedig ott maradt egyedül, megvetetten. Nem is volt morális kérdés számára, hogy áthajózza a fél világot, hogy kiszabadítsa őt. Ez nagy szerelemről és hűségről tesz tanúbizonyságot. Ez a kettő vezeti őt előre az útján, segíti át a nehéz időkön. Felveszi a harcot, ha kell, bátor, de közben okos és megfontolt is. Kiáll a védtelenekért, emberséges, helyén van a szíve. Minden pillanatban, még akkor is, ha elárulva érzi magát. Rendkívüli fiatalasszony, aki elé az élet megannyi akadályt állított.


+1.


Lily Bloom
olyan dolgokon ment keresztül, amin senkinek nem kellene. Kisgyerekként bántalmazó közegben élt, és látszólag sikerült kilépnie ebből, megvalósítania az álmait, nyitni egy kis virágüzletet és saját vállalkozásba kezdeni egy olyan férfi oldalán, aki a tenyerén hordozza. Ryle egy elismert idegsebész, de beletelik egy kis időbe, mire előbújik egy másik énje is: aki kezet emel egy nőre. Ezek egyre gyakoribbak lesznek, Lilynek pedig fel kell hagynia a kifogásokkal. Bemutatja ez a történet a szerelem és a gyűlölet ambivalenciáját. De Lilynek azért adtam helyet ebben az 5+1-es listában, mivel elég erős volt ahhoz, hogy kilépjen egy ilyen - számára mérgező - kapcsolatból. Példát mutat, hogy nem szabad megalkudnunk, mentegetőznünk, hanem fel kell állnunk. És megigazítani a koronánkat. 


Ez az én 5+1-es listám az olyan főhősnőkről, akiket valamiféleképpen inspirálónak tartok, akiket nyugodt szívvel tekinthetünk példaképeknek. Ti kiket sorolnátok még ide?

Millió puszi:
Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése