2021. március 21.

5+1 kedvenc fantasy regényem


 

Sziasztok,

 már a könyvmolylétem elején is imádtam elkalandozni különböző kitalált univerzumokba, és mindig is felnéztem az olyan szerzőkre, akik annyi fantáziával rendelkeznek, hogy képesek kitalálni egy külön fajt, vagy megalkotni egy teljesen új világot. 

Ebben a bejegyzésben a kedvenceimből válogattam össze egy 5+1-es listát.  

1.


Fiatalkorom nagy kedvence volt az Időtlen szerelem trilógia, azóta számtalanszor újraolvastam, és vesztem el a világában. Gwendolyn Shepard egy nem akármilyen család leszármazottja. 16 évesen olyan titokra derít fényt, amiről álmodni sem álmodott: képes az időben utazni. Férfiágon pedig a De Villers családban öröklődik ez a gén, jelen esetben pedig a sármos Gideon az, aki társa lesz Gwennek a múltba való kalandozásai során. Három köteten keresztül követhetjük soron a két fiatal utazásait a különböző korokba, ahol másra nem számíthatnak, csakis egymásra. Nagy szerepet kaptak a három kötetben a drágakövek, így nem csoda, hogy a címek is erre mutatnak rá: Rubinvörös, Zafírkék és Smaragdzöld.
Rejtélyes, izgalmas, fantasztikus, fiatalos és nem utolsó sorban - kicsit azért romantikus is.
Leigh Bardugo írónővel volt alkalmam már személyesen is találkozni 2019-ben egy dedikálás alkalmával, és azon szerencsések egyike voltam, akik készíthettek vele interjút is. Nagyon inspiráló szerző, megalkotta a Grisák világát, akik mindenféle különleges képességekkel rendelkező lények. Alina napidéző, ami nagyon ritka dolog. Hirtelen egy új közegben találja magát, és megannyi akadályt kell legyőznie, hiszen az Éjúr minden lépését figyeli. A legambivalensebb alak az egész világon. Senki soha ki nem ismerte a valódi jellemét, és így van vele az olvasó is. Kiszámíthatatlan, izgalmakkal teli történet megfűszerezve egy kis orosz atmoszférával. Egy olyan trilógia, amit minden fantasy-rajongónak a kezébe kell vennie! 

Interjú Értékelésem Értékelésem ♫ 

3.


Cassandra Clare az egyik kedvenc fantasy-szerzőm volt nagyon sokáig. Sajnos a legutóbbi trilógiájában, a Gonosz fortélyokban csalódnom kellett, de örökké a szívemben él a Pokoli szerkezetek három kötete: Az angyal, A herceg és A hercegnő. A 19. századi Londonba kalauzol el bennünket, ahol egy fiatal, különleges képességgel rendelkező lány raboskodik. Nem tudja önmagát definiálni, Tessa csak annyit tud, hogy képes átalakulni és mások gondolataiba férkőzni. A sors úgy hozza, hogy a megmentője nem más, mint William Herondale, az ifjú, ám cseppet arrogáns árnyvadász, aki elviszi őt a magukfajtákhoz, akik befogadják a különös lányt. Itt találkozik Jemmel, aki megérinti a szívét. Egy gyönyörű szerelmi háromszög alakul ki a sorokban, pedig nem igazán szeretem őket. De Cassandra Clare mégis úgy szőtte a szálakat, hogy egyetlen erőltetett mozdulat sincsen a három főszereplő között, minden okkal történik, és valahol érthető Tessa évődése - hiszen én magam sem tudnék a két fiú között egyértelműen dönteni. Mindkettőt más miatt szerettem meg. Emberek, árnyvadászok, alvilágiak csapnak össze, és mindez igazi izgalmakat tartogat az olvasónak. Valamint erények is megjelennek a történetben, amelyek nélkül nem érdemes élni. Barátság, hűség, önzetlenség, testvériség.
Szintén egy rendkívüli univerzumot teremtett az írónő, sajnálom, hogy a Gonosz fortélyokat ezzel szemben igenis erőltetettnek találtam. 

Értékelésem Értékelésem Értékelésem 5+1 kedvenc idézetem

 4.


Szintén volt alkalmam még 2019 őszén találkozni a Fennmaradottak krónikái írónőjével, Mary E. Pearsonnal, akivel készült egy hosszabb interjú az oldalra. Nagyon jó volt megismerni egy ilyen csodaszerzőt, aki nemcsak hogy elvarázsol egy igazán izgalmas és rendkívüli történettel, valamint egy új világba vezet el bennünket, hanem még olyan női főszereplőket sorakoztat fel, akikre felnézhetünk.
Lia hercegnő egy kényszerházasság elől menekül, de utánaküldenek egy orgyilkost, akinek az a feladata, hogy végezzen vele, valamint a herceg is keresi őt, aki elől a lány elszökött. A bonyodalmak és a kalandok ott kezdődnek, amikor ez a három szál egybeforr.
A múltnak varázsereje van, ezt nem szabad elfelejtenünk!
Titkok, szerelem, összeesküvések, intrikák - Liának most kell csak igazán bátornak lennie, hogy megmentse a népét. 

Interjú Értékelésem Értékelésem Értékelésem ♫ 

5.


A közelmúltban ismerkedtem meg közelebbről Marissa Meyer műveivel, és azonnal elvarázsoltak. A Holdbéli krónikák egy sci-fivel kevert fantasy, melyben a Disney-hercegnők egy teljes más perspektívából kerültek bemutatásra. Cinder egy félig robot, egy kiborg az emberek között. Szerelőként dolgozik, ahova egy alkalommal maga a herceg toppan be, és kéri meg őt, hogy javítsa meg az androidját. Eközben háború veszélyezteti Új Peking népét, hiszen a holdlakók gonosz királynője azzal fenyegeti a császárságot, hogy porig rombolja azt, ha Kaito herceg nem veszi el őt feleségül.  Eközben titkokra derül fény, méghozzá Cinder valódi kilétéről - de az igazi kérdés az, hogy ő mihez kezd ezzel az információval. Scarlet termelőként dolgozik Franciaországban, a nagymamája két hete eltűnt, ő pedig egyre inkább aggódik érte. Hirtelen felbukkan egy Farkas nevű harcos kinézetű férfi, aki talán elvezetheti őt hozzá. De megbízhat egy idegenben?
Az első két kötet a Hamupipőke valamint a Piroska és a farkas ismert történetét dolgozzák fel, de hátravan még az Aranyhaj és a Hófehérke. Totálisan a hatalmába kerített a sorozat, alig várom, hogy folytathassam!
Menthetetlen Sarah J. Maas rajongó vagyok. Nem is rejtem véka alá. Ha a kedvenc könyvemről kérdeznek, mindig a Köd és harag udvarát mondom, mert ugyan egy trilógia második kötetéről beszélünk, az események igazán itt kezdenek kibontakozni. Hasonlóan Marissa Meyerhez, eredetileg a Tüskék is rózsák udvara is egy retelling történet volt, méghozzá a Szépség és a szörnyetegé. Ám Sarah J. Maas rendkívüli varázslattal alakította át ezt a mesét, és vált végül a kedvenc (fantasy) regényemmé, Rhysand pedig a kedvenc könyves álompasimmá, míg világ a világ. Egyszerre gyógyítja és töri össze a szívemet  minden alkalommal a Köd és harag udvara, varázsol teljesen el a világa, és hiányoznak a szereplői, mint rég nem látott barátok.
Ez a trilógia az, amivel minden olyan embernek meg kell ismerkednie, aki kicsit is nyitott a fantasy birodalomra, mert ez az egyik ékesen csillogó gyöngyszeme. Különös darabot foglal el a szívemben. Olyan kedvenc, amit be kellett szereznem eredeti nyelven is. 

Értékelésem ♫ 

 Ez lett volna az én 5+1-es fantasy listám. Nekem ezek a könyvek a menedékeim, ezek az univerzumok, amelyekbe menekülök, ha a valóság zajai túlságosan hangosak. 

Nektek van olyan kedvencetek a zsánerben, ami nem került ide fel?

 Millió puszi:
Barby

2 megjegyzés:

  1. A hatból 3 és felet én is olvastam, ezek nálam is fent lennének a listán! 😍
    Amit pedig még nem ismerek, azzal kapcsolatban ez a poszt elég jó érv, hogy a közeljövőben bepótoljam a lemaradást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek úúúúgy örülök, szerintem tetszeni fognak!:)

      Törlés